logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Włącznik schodowy z programowaniem czasu i czujnikiem ruchu - alternatywy dla BIS-413

securitek 13 Paź 2009 00:57 3185 5
  • #1 7121899
    securitek
    Poziom 2  
    Witam.
    Mam dwa pytania:
    1. Szukam włącznika schodowego umożliwiającego włączanie i wyłączanie oświetlenia z kilku miejsc. Światło ma być włączany na określony (wcześniej zaprogramowany) czas z możliwością wcześniejszego wyłączenia lub na stałe poprzez np. dwukrotne przyciśnięcie lub przytrzymanie klawisza.
    Innymi słowy szukam odpowiednika urządzenia produkowanego w Pabianicach BIS-413 (http://www.fif.com.pl/produkt/26/256) - z tym z Pabianic mam złe doświadczenia.
    Szukałem trochę np w Legrandzie ale niestety nic spełniającego wymagania nie znalazłem.
    2. Chciałbym sterować oświetleniem w korytarzu... Światło ma się zapalać automatycznie z wykorzystaniem czujnika ruchu (zaprogramowany czas). ale! chcę mieć możliwość wcześniejszego zgaszenia.

Oba problemy najchętniej bym rozwiązał opierając się o gotowe rozwiązania najlepiej renomowanych producentów (mam naprawdę przykre doświadczenia z F&F), jak się nie da, to chętnie skorzystam z "domowych" konstrukcji...

Z góry dziękuję i pozdrawiam
  • #3 7122163
    Rafik4
    Poziom 31  
    Ocena: 314
    Proponuję jakiś prosty przekaźnik programowalny, kilka linijek programu i masz wszystkie wymienione funkcje.
  • #4 7126003
    securitek
    Poziom 2  
    Witam.
    do odp. 1
    "bistabilny z czasówką" - odpada, zbyt wiele niedociągnięć, problem z wcześniejszym wyłączeniem, jak wyłączymy (czujnik ruchu z ustawionym czasem połączony z np. generatorem jednego impulsu) to z kolei nie jesteśmy w stanie włączyć za pomocą czujnika przed upływem zadanego czasu.
    Jak zbyt zagmatwałem to proszę o info, chętnie wyjaśnię - wydaje mi się, że na czujniku z czasem podtrzymania w połączeniu z przekaźnikiem bistabilnym zjadłem już zęby i nadal nie działa tak jak powinno.

do odp. 2
    "prosty przekaźnik programowalny" - możesz rozwinąć temat, podać jakieś konkretne urządzenie. Zagadnienie mi nie znane, a wydaje się być ciekawym rozwiązaniem.
  • #5 7126043
    Alana
    Poziom 37  
    Ocena: 245
    Podobne zagadnienia rozwiazywalismy na zajeciach z automatyki na przekazniku programowalnym/sterowniku przemyslowym Siemens LOGO. Mysle ze powinienes poszukac czegos w tym stylu.
  • #6 7126221
    Rafik4
    Poziom 31  
    Ocena: 314
    Ciężko coś konkretnego polecić, jest tego do wyboru do koloru, osobiście mogę polecić coś z rodziny Zelio, bo z tymi sterownikami miałem najwięcej do czynienia, ktoś inny powie że LOGO Siemensa, Moeller, czy polski NEED. Poszperaj po necie, policz sobie ile jest Ci potrzebnych wejść, ile wyjść, w Twoim przypadku szukaj wejść na 230V i wyjścia przekaźnikowe.
REKLAMA