logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Asus RT-G32 - brak Internetu po instalacji, problem z MAC i IP automatycznym

Czeski_film 13 Paź 2009 19:05 19440 21
REKLAMA
  • #1 7124290
    Czeski_film
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam!
    Kupiłem ten router, zainstalowałem prawidłowo, wszystko widzi, ale nie chce działać Internet. Wpisałem MAC adres taki jaki miałem na swojej sieciówce, ale teraz tylko próbuje połączyć się z witryną, po czym wyskakuje komunikat że nie można połączyć z netem. adresyIP wybrałem automatycznie, bo tak też mam ustawione w swojej sieci kablowej.
    Czy ktoś może mi pomóc?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 7126710
    mar1aczi
    Poziom 26  
    Ocena: 24
    Podłącz raz jeszcze kabel bezpośrednio do karty w komputerze a potem
    Start > Uruchom, wpisz cmd i ENTER
    W oknie, które się ukaże wpisz
    ipconfig /all i ENTER
    Odszukaj "Połączenie lokalne" i przepisz te dane (adres IP, maska, brama, DNSy) w ustawienia rutera.
    Następnie ustaw adres IP od strony LAN na ruterze tak, aby był on z całkowicie innej podsieci.

Edit: Poprawki błędów.
  • #3 7127984
    Czeski_film
    Poziom 11  
    Ok, ale co to znaczy "z całkowicie innej podsieci" Przepraszam, że trzeba mi tak łopatologicznie
  • #4 7131089
    mar1aczi
    Poziom 26  
    Czeski_film napisał:
    Ok, ale co to znaczy "z całkowicie innej podsieci" Przepraszam, że trzeba mi tak łopatologicznie

Podaj wynik polecenia o które Cię prosiłem to wskaże co i jak. A jeśli nie ja to może ktoś inny mnie ubiegnie :)
  • #5 7136520
    Czeski_film
    Poziom 11  
    Najpierw w cmd ipconfig/all spisałem IP, maskę, bramę i DNS-y. Wypiąłem kabel z karty sieciowej i wpiąłem go do wejścia WAN w routerze. Kartę sieciową podpiąłem kablem z wyjściem LAN 1 w routerze. Wszedłem w konfigurację routera i wszedłem do zakładki WAN. Miałem tam ustawienia automatyczne, więc zmieniłem na statyczne i wpisałem dane z cmd. Poniżej były jeszcze 3 pola: VPN Server, Host Name i MAC Address. Pierwsze było puste i takie pozostawiłem, w drugim było napisane: RT-G32, co też pozostawiłem, a w trzecim (również pustym) wpisałem MACa z cmd. Zaaplikowałem i przeszedłem do ustawień LAN, gdzie w zakładce LAN IP znalazłem ustawienia adresu: 192.168.1.1 i maski 255.255.255.0. Nie wiem czy to tu powinienem coś kombinować ale spróbowałem IP zmienić na 192.168.1.2. I to chyba był błąd bo podczas ładowania się tych ustawień pojawił się komunikat że istnieje konflikt adresów IP z innym systemem w sieci i połączenie zostało zerwane. Zresetowałem router i w WANie jeszcze raz wpisałem to samo, zaś w ustawieniach LAN zakładkę LANIP pozostawiłem bez zmian (192.168.1.1). Jest tam jeszcze zakładka DHCP Server. Może tam coś trzeba zmienić.
    Jest jeszcze coś takiego jak ustawienia Firewall a w nich zakładka MAC Filter – tam też wpisywałem MACA karty ale to również nie pomogło. Podczas otwierania strony pojawia się komunikat, że trwa łączenie z witryną, ale to nie pomaga i ostatecznie pozostaje, że Nie można wyświetlić strony.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 7137114
    draski
    Poziom 15  
    Ocena: 29
    Ja ci to po swojemu.
    Robisz tak jak było wcześniej bez rutera by net działał po staremu.
    Potem dokładnie jak napisał mar1aczi.
    Wklepujesz to po stronie wan rutera.
    Ustawisz po stronie lan inne adresy np: 10.10.10.250 maska 255.255.255.0 itp.
    W kompie dajesz np: statycznie 10.10.10.10 i tą samą maske .
    Najważniejsze żeby adres bramki wskazywał adres rutera od strony lan czyli w tym wypadku 10.10.10.250 .
    Dnsy itp tak jak wyswietliło w cmd.

A po stronie lan nie jest ważne jakie będą adresy aby były z puli adresów publicznych inaczej adresy 'nierutowalne ' poczytaj o tym
  • #7 7143825
    Czeski_film
    Poziom 11  
    Tak zrobiłem. W ustawieniach LAN, zakładce LAN IP wpisałem dokładnie to co mi poleciłeś, czyli 10.10.10.250 i maskę 255.255.255.0 Wszedłem do ustawień kompa i wpisałem IP 10.10.10.10, maskę 255.255.255.0 bramę 10.10.10.250 i DNS-y z cmd. Net przez wireless mi działał kiedy w routerze WAN miałem ustawienia automatyczne, ale dla pewności wpisałem tam dane z cmd. Wireless nadal łączy, a z kompa ciągle nie ma NETA. Wiem, ze pewnie jestem na tyle cofnięty, że nie ogarniam podstaw i robię jakiś wstydliwy błąd, ale nie wiem co już tam wpisywać.
  • #8 7147720
    mar1aczi
    Poziom 26  
    W ruterze na porcie WAN zmień na automatyczne jeśli tak miałeś wcześniej na swojej karcie. Jeśli włączyłeś DHCP to również po zakończonej konfiguracji możesz mieć ustawienia automatyczne na karcie LAN komputera czy karcie WiFi laptopa.
  • REKLAMA
  • #9 7147897
    Czeski_film
    Poziom 11  
    WAN zmieniłem na automatyczne... Wi-Fi działa zarówno w automatycznych, jak i ręcznych ustawieniach routera. Problem tylko z komputerem stacjonarnym. Próbowałem wpisywać już wszystkie możliwe ustawienia - łącznie z automatycznymi, ale niestety nie chce się połączyć z siecią. Gdzieś muszę robić błąd - tylko gdzie?
  • #10 7148008
    mar1aczi
    Poziom 26  
    Windows ma coś takiego jak "Napraw" po dwukrotnym kliknięciu ikonki "Połączenie lokalne" koło zegarka na drugiej zakładce. Spróbuj tego.
  • #11 7148045
    Czeski_film
    Poziom 11  
    Też klikałem - łączyło i sprawdzalo i zakończyło naprawianie, a problem pozostał. Może bym Ci przescreenował te ustawienia i może coś wykombinujesz, jeśli to możliwe...
  • #12 7150128
    draski
    Poziom 15  
    Ocena: 29
    W windowsie w stacjonarnym jak łączysz się po radiu znajdź ustawienia sieci bezprzewodowej i tam wyświetl dostępne sieci i połącz.
  • #13 7150344
    Czeski_film
    Poziom 11  
    Sprawa już się rozwiązała. Wszystko łączy się automatycznie. Problem tkwił w MACu. Router sklonował MACa stacjonarki, ale nie akceptował tego adresu na wyjściu LAN (a ponoć powinien). Po zmianie MAC sieci w stacjonarnym wszystko działa bez problemu. Dzięki wielkie za pomoc.
  • REKLAMA
  • #14 7290177
    behemut
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    witam doczepie sie dotematu, u mnie wyglada to tak, dostaje z chello internet, i miałem do kompa podłączenie na rj-45, nastepnie udostepnianie połączenia i dalej kable szedł do innego kompa. problem sie zaczał jak kupiłem asus rt-g32, dzielie nim łącze na dwa pc i jednego laptopa, wszystko jest ustawianone na default, czyli tak jak było, jedyne co zmieniłem to hasło do wifi, problem w tym ze wszyscy maja internet przez jakis czas, niezalznie od czasu, zdaza sie tak ze wszystkieg komputery jednoczesnie mimo połączenia z routerem (nie zrywa połączeń) nie ma dostepu do sieci, połączenie jest (tzn. kabel jest podłaczony) a mimo to nie mainternetu, i po jakis 2 minuitach połaczenie samo wraca, ale przerywa np. sciaganie z rapida i trzeba zrestartowac rapid managera albo od poaczatku zacac sciaganie w przegladarce, nie mam pojecia co to moze byc. prosze o pomoc.
  • #15 7290200
    Czeski_film
    Poziom 11  
    Rozumiem, że masz stacjonarki pod kablem i laptop pod wifi? Czy wszystkie kompy tracą połączenie w tym samym czasie?
  • #16 7293132
    behemut
    Poziom 11  
    tak wszystkie nie maja internetu jednoczesnie, połaczenie nie jest zrywane
  • #17 7293365
    sqpac34
    Poziom 1  
    Czeski_film napisał:
    Sprawa już się rozwiązała. Wszystko łączy się automatycznie. Problem tkwił w MACu. Router sklonował MACa stacjonarki, ale nie akceptował tego adresu na wyjściu LAN (a ponoć powinien). Po zmianie MAC sieci w stacjonarnym wszystko działa bez problemu. Dzięki wielkie za pomoc.

witam wszystkich, mam ten sam problem, w jaki sposób zmienic ten mac na stacjonarnym??(probowalem smac) mam problem z tym połączeniem , po wielu probach w najlepszym wypadku przy dobrym podpieciu router wysylal sygnal do stascjonarego ,nie dzieli natomiast sygnalu na bezprzewodowy.
    Dzieki za podpowiedzi
  • #18 7293544
    behemut
    Poziom 11  
    u mnie to nie problem z mac adresem bo router ma swój adres mac, wpisałem z obudowy jego i mac adres sie nie pokrywa z zadnym innym. laptop jest na wifi, reszta to rj-45
  • #19 7342329
    Czeski_film
    Poziom 11  
    Witam ponownie!
    Pojawił się nowy problem z routerem, głównie z GG. Otóż ... co jakiś czas zrywa połączenie i gg się jakby restartuje. Jest to niewdoczne dla mnie, ale u znajomych widać, że znikam i pojawiam się z powrotem. Z routera mam podłączony stacjonarny przez kabel i laptop przez wifi. Problem pojawia się na obu kompach. Nie pomaga wyłączenie firewalla. Czytałem na innych forach, że nie pomaga także wymiana firmware, ani statyczne IP.
    Jeśli ktoś może pomóc, z góry wielkie dzięki.
  • #20 7577160
    behemut
    Poziom 11  
    Witam problem z tym urządzeniem, przynajmniej w moim wypadku rozwiązał nowy soft który jest na stronie asustek. jest to firmware RT-G32_V3.0.2.1_RU09 który wyszedł w styczniu.

Pozdrawiam
  • #21 7714402
    kwlk17
    Poziom 2  
    Panowie, miałem podobny problem z tym routerkiem, męczyłem sie chyba trzy dni aż wkońcu doszłem do banalnej żeczy, a więc trzeba tylko zresetować router w celu przywrocenia domyślych ustawień a nastepnie ponownie uruchomić komputer. Gdy sie włonczy na domyślnych ustawieniach powinien chodzić odrazu internet bez żadnych dodatkowych ustawień, jeżeli nie chodzi wywalić narzędzia które instalowaliśmy z płyty dodanej do zestawu i ponowić wcześniejsze poczynania:P Oczywiście później trzeba ustawić hasło itp za pomocą wpisanego IP (192.168.1.1) do przeglądarki. Pozdrawiam.
  • #22 8864943
    jogurt1978
    Poziom 1  
    witam ja zakupilem ten reuter w saturnie i dzialal tylko jeden dzien , zwrocilem go w saturnie , wymienili na nowy i..... jakie moje zaskoczenie , znowu nie dzisalas

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczył braku dostępu do Internetu po instalacji routera Asus RT-G32, mimo poprawnej konfiguracji i sklonowania adresu MAC z karty sieciowej komputera. Użytkownik ustawił automatyczne pobieranie adresów IP, jednak połączenie z siecią nie działało. Rozwiązaniem okazało się ręczne wpisanie parametrów sieciowych z komendy ipconfig /all do ustawień WAN routera oraz zmiana adresacji LAN na inną podsieć (np. 10.10.10.x) w celu uniknięcia konfliktów adresów IP. Kluczowym problemem był konflikt adresu MAC – router nie akceptował sklonowanego MAC na porcie LAN, co uniemożliwiało połączenie stacjonarnego komputera z Internetem. Po zmianie adresu MAC w karcie sieciowej komputera problem został rozwiązany. Dodatkowo wskazano, że reset routera do ustawień fabrycznych i aktualizacja firmware do wersji RT-G32_V3.0.2.1_RU09 mogą pomóc w stabilności połączenia. W dyskusji pojawiły się także problemy z okresowymi zrywaniem połączenia, szczególnie w komunikatorze GG, które nie ustąpiły po wyłączeniu firewalla czy statycznym IP.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA