logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Razer DeathAdder - samoczynne klikanie i problemy z przyciskami w Windows

Boruteczko 13 Paź 2009 22:10 2170 2
REKLAMA
  • #1 7125431
    Boruteczko
    Poziom 10  
    Witajcie.
    Mam kłopot z myszką, a właściwie to wiele kłopotów...
    Najprościej (w miarę :|) chyba będzie je opisać w punktach.

1. Przyciski włączają się same - na przykład w Operze, kiedy przy wyszukaniu w google przerzuca mnie na kolejne strony wyników - tak jakbym sam wciskał przyciski boczne. Podobnie dzieje się w eksploratorze windows - otwieram folder i za moment "przerzuca" mnie z powrotem. Nie dzieje się tak zawsze, ale od czasu do czasu, a na dodatek ustępuje po kilku (3-5?) minutach po załadowaniu systemu.
    2. Nie mogę zamykać okien, ani ich przenosić używając lewego przycisku - kiedy klikam na x lub na górną ramkę, stają się one nieaktywne. W tym samym czasie nie mogę również zamykać okien rysikiem tabletu (choć i to nie zawsze). "Klikalne" są natomiast elementy paska zadań.
    3. Jeśli podłączę inną myszkę (zamiast) wszystko wraca do normy. No, prawie do normy bo i to się czasami nie udaje - trzeba zrestartować system (co w wypadku DA nie daje NIC).

Trudno stwierdzić, czy są to problemy sprzętowe, czy programowe - ale kiedy podłączyłem ową myszkę do innego komputera, okna zaczynały zachowywać się podobnie, a myszka podłączona poprzednio zachowywała się przez pewien czas jak DA. Dzieje się tak be względu na os - problemy były w Xp, a po przesiadce na Windows 7 pozostały.
    Muszę zaznaczyć, że zdarza się tak nieregularnie - jednego dnia może być wszystko w porządku, a następnego już nie...

Co jeśli w serwisie myszka okaże się "sprawna" (jak zresztą i u mnie się zdarza) ?
    Bardzo proszę o poradę, co zrobić ?
  • REKLAMA
  • #2 7126001
    DriverMSG
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4890
    Jeśli testowałeś w kilku komputerach i na różnych systemach operacyjnych, a dodatkowo posiadasz gwarancję, to nie ma sensu bawić się w szukanie przyczyny - myszka może mieć wadę fabryczną, a rozkręcając ją choć by w celu sprawdzenia kabla, stracisz gwarancję.
  • #3 7505911
    Boruteczko
    Poziom 10  
    Po pięciu tygodniach(!) oczekiwania, otrzymałem nowszą wersję - DeathAdder Respawn. Problemy opisane powyżej zniknęły, ale za to kursor potrafi sobie podskakiwać jak na wybojach. W grach nic takiego się nie dzieje, ale zaczynam się znowu zniechęcać. Może wystarczy poczekać (jak długo ?) na aktualizację firmware - na forum Razera jest mnóstwo postów opisujących takie same zachowanie...
REKLAMA