logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Peugeot 307 2.0 HDI 2002 - Zatrzaśnięte drzwi, centralny zamek nie działa

egon151 14 Paź 2009 16:35 1959 14
REKLAMA
  • #1 7127947
    egon151
    Poziom 12  
    Ocena: 45
    W 307 z 2002r 2.0hdi 110km zatrzasnęły się 3 drzwi i ani z pilota ani ze środka nie da się ich otworzyć jak klikam na kluczyk migają kierunkowskazy i słychać jakieś przekaźniki ale ani nie otwiera ani nie zamyka zamków
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 7128604
    egon151
    Poziom 12  
    Dziękuje .Widziałem ten post ale ten sposób nie zadziałał u mnie te piny to licząc od lewej?
  • #4 7129341
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 7129539
    egon151
    Poziom 12  
    Zaraz zobacze a jak podałem na inne piny napięcie nie zepsułem czegoś?A we wszystkich 307 miezy oin 13 i 15 podaje się to napięcie o różnej polaryzacji?
  • REKLAMA
  • #6 7138735
    egon151
    Poziom 12  
    Witam po raz kolejny podałem w złączce tej 16 pinowej napięcie między 13 a 15 pin.migają kierunkowskazy ale auto niestety nie chce się otworzyć co mogę jeszcze zrobić?pozdrawiam.
  • #7 7138929
    on117
    Poziom 27  
    Ocena: 74
    Możesz podłączyć napięcie na kabel który idzie do drzwi do siłownika, ale musi być ten kabel odłączony od sterownika. Nie wiem czy będzie łatwo znaleźć który to jest kabel, jeżeli nie masz dojścia do siłownika w drzwiach i czy są tylko 2 przewody, czy więcej.
  • #8 7138985
    egon151
    Poziom 12  
    No właśnie nie mam dojścia bo nie mogę zdjąć boczków bo drzwi na amen się zamknęły ale od zamka o ile pamiętam to idzie (4 czy 5 przewodów)boczek od strony kierowcy zdjołem stąd wiem no a z drzwi to wiele przewodów wychodzi bo do lusterek(elektryczne i składane ) szyby też 4 na prądzie.No a gdzie znajduje się sterownik centralnego?pozdrawiam
  • Pomocny post
    #9 7139101
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 7139181
    on117
    Poziom 27  
    Ocena: 74
    Z tym, że podał napięcie na wszystkie siłowniki razem, może któryś siłownik ma zwarcie, albo coś. Jakby dać na każdy osobno to może któreś z trzech drzwi otworzą się. Tak tylko sobie myślę.
  • #11 7139352
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #12 7139818
    egon151
    Poziom 12  
    Między pin 3 i 5 wiązki która idzie z zamka kierowcy podać napięcie różnej polaryzacji??

georgesgr napisał:
    Myslisz calkiem niezle, ale w tym przypadku nie jest to takie proste.
    Jesli podanie napiecia na zlaczke BSI nic nie daje (nie odzywaja sie nawet otwarte drzwi kierowcy?), to byc moze, ze ktores z tych "zlaczy ekwipotencjalnych" ma kiepski styk i trzeba bedzie sie do nich dostac.

A nie można by zewrzeć w innym miejscu tych przewodów?

georgesgr napisał:

Na poczatek trzeba by "przedzwonic" polaczenia od BSI do zamka otwartych drzwi kierowcy. Da to pojecie o stanie polaczen w wiazce.
    Sprawdzone multimetrem niby wszędzie jest przejście.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #13 7140187
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #14 7140398
    egon151
    Poziom 12  
    georgesgr napisał:

Jesli mozesz, sprawdz jeszcze, czy BSI podaje napiecie na te przewody przy probie zamykania/otwierania. Nie jest to latwe. Trzeba otworzyc zlaczke.
    Zamek drzwi kierowcy tez nie reaguje na podane na zlaczke BSI napiecie? Dziwne, ze wszystkie "siedza". Jesli jest przejscie , to chociez ten sprawdzony musi zareagowac. Jestes pewny, ze podajac napiecie na zlaczke miales dobry styk ? Koncowki sa bardzo cienkie.
    Odizolowałem przewód taką cienką linkę a może był za cienki ten przewód i nie mógł odpowiedni prąd płynąć.Sprawdze to dokładnie.Wszystko na spokojnie sprawdze pozdrawiam
  • #15 7213482
    egon151
    Poziom 12  
    Dziekuję wszystkim za pomoc.Po dokładnym podejściu do tematu drzwi się otworzyły po wymianie zamka i bezpiecznika wszystko działa.Pozdrawiam i dziękuję

Podsumowanie tematu

✨ W Peugeot 307 2.0 HDI z 2002 roku zatrzasnęły się trzy drzwi, a centralny zamek nie reagował na sygnały z pilota ani z wnętrza pojazdu. Po podaniu napięcia na złącze BSI (piny 13 i 15) migają kierunkowskazy i słychać przekaźniki, jednak zamki nie otwierają się ani nie zamykają. Problemem mogło być zwarcie lub uszkodzenie jednego z siłowników zamków, które są połączone wspólną tuleją zaciskową ("borne équipotentielle") w wiązce przewodów. Zalecano sprawdzenie połączeń elektrycznych między BSI a zamkiem drzwi kierowcy, pomiar napięć na poszczególnych przewodach oraz ewentualne podanie napięcia bezpośrednio na siłownik po odłączeniu go od sterownika. Po dokładnej diagnostyce i wymianie zamka oraz bezpiecznika drzwi zostały otwarte, a centralny zamek zaczął działać prawidłowo.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA