logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Niestabilne działanie wyłącznika krańcowego w ploterze CNC - drganie styków?

LiutenetMaria 14 Paź 2009 18:45 1968 15
REKLAMA
  • #1 7128480
    LiutenetMaria
    Poziom 28  
    Ocena: 210
    Schemat przedstawiony na rysunku w zamyśle autora miał po załączeniu widocznego styku na wyjściu dać impuls. Mimo iż styk jest cały czas zwarty na wyjście miał być podany tylko jeden impuls (stan niski).
    Niestabilne działanie wyłącznika krańcowego w ploterze CNC - drganie styków?
    W fizycznym urządzeniu jednak nie działa ten układ poprawnie. Nie wiem dlaczego.
    Objawy są takie:
    Układ zadziała prawidłowo raz na jakiś czas, za pierwszym naciśnięciem przycisku. W większości prób należy nacisnąć przycisk 2 razy. Wtedy działa (chyba) zawsze.
    Jednak działanie takie jest niedopuszczalne.
    Nie wiem co jest przyczyną błędnego działania. Czyżby drganie styków fizycznego przełącznika (krańcówki)?
    Rezystory mają prawidłowe wartości, dioda badana w układzie zachowuje się normalnie (testerem na multimetrze). Czyżby tranzystor szwankował?? Jakaś pojemność bramki? Brak jej kompensacji??
    Układ ma działać jako wyłącznik krańcowy (chroniący przed uszkodzeniem maszyny) w ploterze CNC. Nie podoba mi się takie rozwiązanie ale muszę dojść co jest nie tak.
  • REKLAMA
  • #2 7128664
    adamz74
    Poziom 33  
    Ocena: 194
    Hmm... a nie prościej i szybciej zrobić multiwibrator monostabilny na NE555.

Pozdr!
  • #3 7129169
    LiutenetMaria
    Poziom 28  
    układ ten jest wbudowany w urządzenie. Napisałem, że takie rozwiązanie mi się nie podoba ale niestety muszę dostosować się do tego co jest...
  • #4 7130099
    wd40
    Poziom 21  
    Ocena: 62
    Za często naciskasz przycisk - kondensator nie zdąży się rozładować po puszczeniu.
    Poczekaj dłużej a zobaczysz, że układ działa prawidłowo.
  • REKLAMA
  • #5 7130268
    LiutenetMaria
    Poziom 28  
    właśnie wręcz odwrotnie... Po np 5 minutach od ostatniego przyciśnięcia (kondensator rozładowany- chyba) naciskamy raz-nic, drugi raz po 1sec i działa. A czasem udaje się, że działa za pierwszym... Tak jakby na wejściu tranzystora była pojemność która musi się naładowac..

Nie wiem czy jest to wynik złego zaprojektowania przez autora, czy niesprawdzenia się układu w realnych warunkach.
  • #6 7130313
    wd40
    Poziom 21  
    napisałem "od puszczenia" a nie przyciśnięcia.
  • #7 7130609
    LiutenetMaria
    Poziom 28  
    :) ale układ działa tak jak napisałem. Od puszczenia wystarczy na sekundę nacisnąć znowu i działa... właśnie tak jakby się miało naładować złącze BE...
  • #8 7132339
    bartas666
    Poziom 18  
    Ocena: 54
    Jak dla mnie to w układzie tym jest tak:
    Najpierw po przyciśnięciu przycisku płynię duży prąd przez gałąź C1 i R1, który maleje wykładniczo,uniemożliwia to wysterowanie bazy tranzystora,ponieważ prąd Ib jest za mały. Kondensator jest naładowany prąd praktycznie równy zeru i przy drugim załączeniu prąd płynie przez gałąź D1, R2, R3 i Rbe tranzystora. I stąd ten bałagan.
  • REKLAMA
  • #10 7133464
    bartas666
    Poziom 18  
    Ocena: 54
    może wystarczy dodaćdo uładu przerzutnik schmitta zrezlizowany na dwóch tranzystorkach i będzie oki. Raczej nie bardzo zmienszać rezystor 1kOhm bo wtedy w ogóle będzie problem z wysterowaniem tranzystora. Spróbuj zwiększyć do 10k. daj znac
  • #11 7134360
    LiutenetMaria
    Poziom 28  
    nie napisałem nic o zmniejszaniu:) Pytałem: Zwiększyć czy usunąć:) Układów dodatkowych nie mogę zastosować bo ta część jest już w pewnym układzie i nie ma możliwości jakiejś większej rozbudowy. A kondensator równolegle do styków i kondensator na złączu EB??
  • #12 7136490
    wd40
    Poziom 21  
    Napisz co dokładnie chcesz uzyskać.
    Ile trwać ma impuls i ile czasu może minąć od puszczenia przycisku by można było ponownie wcisnąć i wygenerować impuls.
  • REKLAMA
  • #13 7136639
    boguś 20000
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 86
    w jakich odstępach czasu następowało wcisnięcie tego styku
  • #14 7136689
    arek.m
    Poziom 22  
    Ocena: 66
    Witam
    Spróbuj może taki układzik.
    Załączniki:
    • Impuls.pdf (7.25 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #15 7141812
    LiutenetMaria
    Poziom 28  
    www.akcesoria.cnc.info.pl/pliki/.../sskmb2/mb02_montazowa.pdf

to jest właśnie ten układ. Układ ma dawać impuls w momencie przyciśnięcia, gdyż jest to przycisk bezpieczeństwa. Długość impulsu- nie wiem- minimum tyle aby wychwycił to komputer długość dowolna nawet do 5 sekund, a może tez być 1s.

Podejrzewam, że autor nie do końca testował to rozwiązanie. Albo może jakiś felerny ten mój tranzystor. Wylutowanie go zajmie mi sporo czasu, gdyż wiąże się to z demontażem przyklejonej, oprzewodowanej płytki. Proszę raczej skupić się na tym, co może być przyczyna mojej awarii..
  • #16 7142100
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy problemu niestabilnego działania wyłącznika krańcowego w ploterze CNC, który ma generować pojedynczy impuls po zwarciu styku. Układ, oparty na tranzystorze i elementach RC, działa poprawnie tylko po dwukrotnym naciśnięciu przycisku, co sugeruje drgania styków lub niewłaściwe czasy ładowania i rozładowania kondensatora. Wskazano, że kondensator i rezystory w układzie mogą powodować opóźnienia i problemy z wysterowaniem bazy tranzystora, a czas ładowania kondensatora (t1) jest zbyt krótki, by skutecznie eliminować drgania styków. Proponowano zwiększenie wartości rezystora R1 lub zastosowanie przerzutnika Schmitta, jednak rozbudowa układu jest ograniczona. Zaproponowano również modyfikację schematu z odpowiednio dobranymi wartościami elementów: R1=100k, R2=10k, R3=10k, C1=10uF, tranzystor BC547, co pozwoli na uzyskanie impulsu o czasie około 1,2 s i odpowiedniego czasu powrotu 200 ms. Układ ma działać jako wyłącznik bezpieczeństwa, generujący impuls o długości od 1 do 5 sekund, wykrywany przez komputer sterujący CNC. Problem może wynikać z niedostatecznego przetestowania oryginalnego projektu lub uszkodzenia tranzystora.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA