logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Młoto-wiertarka Hilti TE 55 - nie działa tryb kucia, co sprawdzić?

chomar74 14 Paź 2009 20:51 23339 9
REKLAMA
  • #1 7129186
    chomar74
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Witam,

Mam problem, otóż dostałem dwa młoty Hilti TE 55 oby dwa są uszkodzone, działają w trybie wiercenia, jednak nie działają w trybie kucia. Młoty były przeznaczone na "złom" jako wyeksploatowane.
    Proszę o radę co może być tego przyczyną i gdzie mogę szukać usterki ?

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 7130335
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 7153534
    chomar74
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    [quote="Rycho T"]Na rysunku są zaznaczone elementy, które mogły ulec uszkodzeniu.
    Koszty części do Hilti są kosmiczne.

Dziękuję bardzo za odpowiedź, będę wiedział na co zwrócić uwagę i sprawdzę czy jest sens to naprawiać.
  • #4 7158915
    darek4168
    Poziom 21  
    Ocena: 346
    Sprawdź czy korbowód porusza tłoczkiem , jeżeli porusza to między tłoczkiem a wrzecionem jest młoteczek , może on stanoł w miejscu, wystarczy go wyczyścić przesmarować i wróci udar . Taki przypadek miałem ze szwagra Boszem
  • REKLAMA
  • #5 8209597
    naprawa21
    Poziom 11  
    Ocena: 15
    witam jest kilka przyczyn ale raczej korbowód
    korbowody pękają w 80% z powodu wyrobionego łożyska na mimośrodzie
    koszt łożyska i korbowodó około 110zł
  • #6 11087784
    salat12
    Poziom 11  
    Witam,

podepnę się z pytaniem pod stary temat.

W jaki sposób dostać się w TE 55 do tłoka?

Czy po ściągnięciu głowicy należy ściągnąć uszczelniacz, który jest jednorazowego użytku (ulega zniszczeniu po "wydłubaniu") czy jest jakiś inny sposób. Wszystkie tryby są powyciągane została tylko centralna część i problem jak to rozebrać?

Dziękuję za odpowiedź.

Pozdrawiam
  • #7 11130856
    PtasiorWro
    Poziom 28  
    Ocena: 542
    Musisz wydłubać simering (koszt ok 6zł) innej opcji nie ma.
  • #8 11700727
    PtasiorWro
    Poziom 28  
    Ocena: 542
    Witam.
    Wyłącznik na zamówienie, ok 5dni.
    76095oryginał 185zł+V
  • #9 13444575
    barbiq
    Poziom 14  
    Ocena: 56
    Koledzy, mam głupie pytanie.
    Jak ściągnąć głowicę sds w Hilti TE 56-ATC? chciałem wymienić oring wewnątrz tuleji, sam tłoczek uderzający już wyciągnąłem ale nie mogę się dostać do tego wewnętrznego. Podejrzewam, że to jest chińczyk jakiś ale chyba nie będzie on złożony na stałe:)
    Młoto-wiertarka Hilti TE 55 - nie działa tryb kucia, co sprawdzić?[/url]
  • REKLAMA
  • #10 13628626
    jaco11
    Poziom 14  
    Ocena: 51
    Panowie Posiada ktoś moze zdjęcie przekładni ?

Podsumowanie tematu

✨ Dwa młoty-wiertarki Hilti TE 55 mają problem z trybem kucia – działają tylko w trybie wiercenia. Przyczyną może być uszkodzenie elementów mechanizmu udarowego, takich jak korbowód, młoteczek lub łożyska mimośrodu. Korbowody często pękają z powodu wyrobionych łożysk, a koszt ich wymiany to około 110 zł. Młoteczek może zablokować się i wymagać czyszczenia oraz smarowania, co przywraca funkcję udaru. Naprawa jest kosztowna ze względu na wysokie ceny oryginalnych części Hilti. Aby dostać się do tłoka, konieczne jest usunięcie simeringu (uszczelniacza jednorazowego użytku). Wymiana wyłącznika dostępna jest na zamówienie, koszt około 185 zł. W dyskusji pojawiły się także pytania o demontaż głowicy i dostęp do wewnętrznych elementów młotów Hilti TE 55 i TE 56-ATC.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA