logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór programatora do korygowania liczników i immobilizerów w Peugeot

elektrong 20 Cze 2004 12:35 5897 12
REKLAMA
  • #1 701481
    elektrong
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    chciałbym zakupić programator który pozwoli mi na przeprogramywanie immobilierów i korygować przebiegi liczników samochodowych, głównie peugeot. Mam pytanie jaki programator kupić????? oraz czy jest ktoś kto ma doświadczenie i jakieś materiały do powyższego tematu???? Jest to temat który obecnie chciałbym rozwinąć i przydadzą się wszelkie informacje .
  • REKLAMA
  • #2 701519
    wisiena
    Poziom 18  
    Witam !!!!
    Nie wiem czy znajdzie się wielu chętnych do pomocy w tym tepacie. Prosisz o pomoc w nielegalnym przedsięwzięciu służącym oszukiwaniu ludzi. MAM NADZIEJE, ŻE NIE OTRZYMASZ TUTAJ POMOCY !!!!!

Nie pozdrawiam (M.)
  • REKLAMA
  • #3 701542
    elektrong
    Poziom 11  
    pomyśl ze np zepsuł ci się licznik i masz wydać 2000 zł na nowy, a tu da się naprawić wtedy twoja opinia będzie zapewne inna. Każdą rzecz można komentować tak jak ty to zrobileś, ja poprostu chcę rozszerzyć swą wiedzę i umiejętności w elektronice a nie oszukiwać ludzi.
  • #4 701605
    wisiena
    Poziom 18  
    Witam ponownie !!
    Bardzo naiwne wydaje się tłumaczenie, że jeżeli zepsuł się licznik w samochodzie to korygując jego stan, da się go naprawić. Podobnie jest z przeprogramowywaniem immobilizer'ów. Jeżeli chcesz pogłębiać wiedzę elektroniczną to bardzo się cieszę u udziele Ci wszelkiej pomocy. Nie wierzę jednak, że kupno gotowego programatora, jak napisałeś, sprzyja pogłębianiu wiedzy.

(M.)
  • #5 701606
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 241
    elektrong napisał:
    pomyśl ze np zepsuł ci się licznik i masz wydać 2000 zł na nowy, a tu da się naprawić wtedy twoja opinia będzie zapewne inna.
    A pomyśl sobie że mogłeś zarobić 200zł naprawiając licznik za 2000 a tu wcześniej wpadł w łapy jakiegoś rzeźnika-amatora i licznik możesz wyrzucić do śmieci.
  • #6 701613
    wisiena
    Poziom 18  
    Nie bardzo rozumiem co miał na myśli elektryk. Jeszcze raz podkreślam, że wątpilwe jest naprawianie licznika przy pomocy programatora.

(M.)
  • #7 702261
    elektrong
    Poziom 11  
    moze moje pytanie zostalo zle zadane. Korygowanie przebiegu nie jest tu najistotniejsze a programator tego nie załatwi czyż nie????? gotowy programator jest niezbędny bo nie mam czasu na wyważanie otwartych drzwi i kombinować. mając programator który zapewni zczytywanie i wczytywanie pamięci układów spotykanych w sterownikach samodowych jest niezbędne przy naprawach. wymiana układów wymaga ich programowania. Jeżeli macie jakieś ciekawe programy z których można skorzystać przy naprawach elektroniki to będę wdzięczny. Jeżeli chodzi o immobilisery to analiza wymiany danych pomiędzy poszczególnymi urządzeniami bez możliwości zczytanioa pamięci jest niemożliwa. najlepiej odpowiadał by programator z możliwością dolutowania się bezpośrednio do układu. mam siedmioletnie doświadczenie w elektronice samochodowej(z racji wykonywanego zawodu ) i dostęp do najnowszych rozwiązań ,ale tą wiedzę chciałbym rozszerzyć o działanie wewnątrz układów z zewnątrz znam dokładnie!!!! dlatego proszę o pomoc!!
  • REKLAMA
  • #8 702829
    UE Roc
    Poziom 2  
    Do obsługi pamięci polecam pony - programator, jest dość praktycznym programem. Szukaj go na http://www.LancOS.com.
    Ja go wykorzystuję do edycji i innych operacji związanych z układami pamięci.
    Przy naprawach licznika też się może przydać, aczkolwiek programowanie zazwyczaj wiąże się z demontażem układu pamięci co jest nie zawsze wygodne i nie pozbawione ryzyka.
    Pozdrawiam
  • #9 703422
    ogr
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    Napisz na jakich procesorach chodza te sterowniki
  • #10 703500
    diag
    Poziom 29  
    Ocena: 209
    W licznikach są pamięci SPI. Pony bym nie polecał.
  • REKLAMA
  • #11 703702
    elektrong
    Poziom 11  
    zależnie od producenta najbardzej popularne to:
    sagem sl96 procesor TSM374C003APQQ MAGNETTI MARELLI 1AP procesor: TSM374CD13APQQ bosch MP procesor: B58470 bosch EDC 15 procesor: BD031063.
  • #12 703826
    PioSz
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    witam
    tez odradzam pony'ego, nie wiedziec czemu nie chcial mi zapisywac kosci 24c01, odczyt OK. Kupilem nowa i chodzi OK. Ale dopiero willem'em udało mi sie zapisać tę starą bez problemu. Straciłem zaufanie do 'konika'.
    Pzdr.
  • #13 704534
    McRancor
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 124
    Generalnie jeżeli ktoś chce zarabiać na "naprawianiu" liczników, które jak wiemy psują się z każdym kilometrem (ach! gdyby ta elektronika nie była taka zawodna :) ) To nie żałuj na kombinowanie z programatorami (nie mówie że willem jest zły, ale jaki jest każdy wie) I kup coś solidnego, moja propozycja to PS32 albo ERICA,
    przynajmniej masz pewność że Ci się pamięci nie uwalą i że na pewno zadziała!

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru programatora do przeprogramowywania immobilizerów oraz korekty przebiegów liczników samochodowych, głównie w pojazdach marki Peugeot. Podkreślono, że korekta przebiegu nie jest głównym celem, lecz naprawa i programowanie układów pamięci w licznikach i sterownikach samochodowych. W licznikach Peugeot najczęściej stosowane są pamięci SPI oraz procesory takie jak TSM374C003APQQ (Sagem SL96), TSM374CD13APQQ (Magnetti Marelli 1AP), B58470 (Bosch MP) oraz BD031063 (Bosch EDC 15). Zalecane jest posiadanie programatora umożliwiającego bezpośrednie dolutowanie do układu pamięci, co ułatwia odczyt i zapis danych podczas napraw. Spośród programatorów wymieniono Pony, który jest użyteczny do edycji pamięci, jednak nie zawsze skuteczny przy zapisie kości 24c01. Lepszą niezawodność wykazują programatory PS32, ERICA oraz Willem, które zapewniają stabilne zapisywanie pamięci i są polecane do profesjonalnych napraw liczników i immobilizerów. Wskazano, że naprawa liczników wymaga demontażu układów pamięci, co wiąże się z ryzykiem uszkodzenia, dlatego solidny programator jest niezbędny. Dyskusja podkreśla również, że rozwijanie wiedzy elektronicznej w tym zakresie wymaga dostępu do odpowiednich narzędzi i oprogramowania.
REKLAMA