logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

CTX - brak obrazu, trzaski i wyładowania w monitorze, czy to trafopowielacz?

sokmarcin 20 Cze 2004 19:15 1788 13
  • #1 702158
    sokmarcin
    Poziom 20  
    Ocena: 235
    Witam

Mam taki problem z monitorem CTX, nie ma obrazu, słychać trzaski i wyładowania(?).
    Doczytałem, że w CTX-ach często padały trafopowielacze, ale nie w tym problem, bo sam raczej tego nie wymienię.

Zastanawia mnie czy to na pewno trafo, bo około rok temu miałem ten sam problem i rozwiązał się sam. Pogrzebałem troche (pooglądałem wnętrze :) ) postał z miesiąc i włączył się. Działał przez ponad rok,
    z tym ze ekran czasami się powiększał i zmniejszał. Jak poruszyłem monitorem to "skakał".
    Czy jest możliwe ze nie kontaktuje jakiś element? Czytałem, że potencjometry czasami nie maja dobrego kontaktu?

Trafo wysokie napięcie wytwarza, sam się przekonałem :) tyle, że może być zaniżone, tak?
  • #2 702221
    KL
    Poziom 24  
    Ocena: 10
    Napewno trafopowielacz.
    Jeżeli nie masz doświadczenia i nie masz czym sprawdzić wysokiego napięcia to oddaj do serwisu.
  • #3 702318
    radiosimon
    Poziom 28  
    Ocena: 43
    Mogą być niekontakty ale i tak i nie usuniesz. Napisz jeszcze jaki to model.
  • #4 702447
    sokmarcin
    Poziom 20  
    to jest PR500T (1569 UA). Czemu nie usune niekontaktow?
    Pewnie oddam do serwisu, ale jezeli mieli by tylko usunac jakies zimne luty i policzyc jak za wymiane trafa to wole najpierw samemu sprobowac.
    (nie twierdze ze tak robia w serwisach, ale jak sie czlowiek usterki naoglada to pozniej rozne mysli po glowie laza :) )

A tak pozatym to juz jest dosyc stary monitor (ponad 6lat) i nie wiem czy by sie oplacalo naprawiac w serwisie. Jaka moze byc cena naprawy? (wymiana trafa, ew. co tam jeszcze w okolicy bedzie walniete...)
  • #5 702450
    radiosimon
    Poziom 28  
    Ocena: 43
    :D 100% trafopowielacz
  • #6 702670
    ada
    Poziom 18  
    Ocena: 2
    1uF/50v miedzy radiatorem a trafem powinien byc rozerwany
  • #7 702739
    sokmarcin
    Poziom 20  
    kondensator jest caly, ale czy dobry to nie wiem, nie sprawdzalem
    wymienilem na nowy, jak wlaczylem sprzet to cos niezle trzasnelo (?)
    (za pierwszym razem, pozniej juz takie ciche trzaski byly :)
  • #8 702782
    Mariusz G.
    Poziom 19  
    Ocena: 7
    Ja natomiast nie byłbym taki pewny czy to trafo. Owszem, objawy wskazują na przebicie (wyładowania), ale równie dobrze mogą to też być zimne luty. Mogę pomóc, ale nie zdalnie, gdyż musiałbym go obadać.
  • #9 703082
    ada
    Poziom 18  
    Ocena: 2
    to jest trafo daje za duzo HV tak czy sak trafo jest do wymiany!!!! przekonasz sie pozdro dla wszystkich
  • #10 727795
    sokmarcin
    Poziom 20  
    No założyłem już że to jest trafo, byłem w kilku serwisach, ale nie chcą mi tego naprawić, tj. może by i naprawili, ale koszty ok 300 pln.
    Naprawde jest z tym tyle problemu?
    Znalazłem trafko do swojego monitora, cena ok 60 pln. Czy oprócz trafa mogą być popalone jeszcze jakieś elementy?
    Czytałem że po wymianie są problemy z regulacją, brakuje zakresu itp..

Jest sens się za to brać? Czy lepiej odrazu rozlutować na części ?
  • #11 759213
    adlong
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    gdzie znalazles trafko za 60 zl ?
    czy ma gwarancje?
    ja u siebie wymienilem po pół roku znow padlo, ale juz po gwarancji
    www.piko.pl daja rok gwarancji
    z zamiennikiem dostaniesz opis co zmienic
    osobiscie uwazam ze jest cos nie tak z regulacja WN gdyz z uspienia rusza z jekiem, nie wiem czy u siebie tez to zauwazyles, czyli jakby WN startowalo za wysoko, ktorys z kolegow pisal kiedys ze mierzyl i faktycznie startuje ponad norme, wiec za ktoryms razem uszkadza trafopowielacz
    dopoki ktos tego nie rozgryzie nie wiem czy jest sens naprawiac te CTX'y
  • #12 759904
    sokmarcin
    Poziom 20  
    Cześć

Na www.trafopowielacze.pl kosztowało coś ponad 60 plus wysyłka.
    Właśnie obawiając się problemów po wymianie, darowałem sobie. Teraz monitor będzie dawcą... ;) myśle, że to jest najlepszy sposób wykożystania tego CTXa ;)
    Co do uśpienia to nie kojaże żeby cos nie tak było. Jedyne co to starałem sie go nie wyłączać (z sieci/przyciskiem) bo pózniej nie chciał się włączyć.
    Tak miałem ponad rok. A później już obraz zaczął sie rozjeżdzać i to już był ostateczny koniec.
  • #13 760188
    adlong
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    czesc
    tak ale gwarancja tylko pol roku
    objawy mialem takie same problemy z zalaczeniem a w koncu skoki obrazu i klapa
    ale powracanie z uspienia, w tych monitorach jest bodaj ze taka opcja save energy glebsz hibernacja i w momencie ruchu myszka odpala az zarzeszczy wysokie na kineskopie
    ale tak poza tym nie chodzi o kase ale o to by to rozgryzc
    nie wspomne io tym ze mialy one extra obraz i odsw 100hz
    wiele razy poruszano ten temat na elektrodzie ale zawsze rada wymiana trafo, a mysle ze blad tkwi gdzies glebiej moze wada ukladu elektroniki
    no tegie glowy z elektrody do roboty
  • #14 763031
    gdkj
    Poziom 26  
    Ocena: 84
    "osobiscie uwazam ze jest cos nie tak z regulacja WN gdyz z uspienia rusza z jekiem, nie wiem czy u siebie tez to zauwazyles, czyli jakby WN startowalo za wysoko, ktorys z kolegow pisal kiedys ze mierzyl i faktycznie startuje ponad norme, wiec za ktoryms razem uszkadza trafopowielacz
    dopoki ktos tego nie rozgryzie nie wiem czy jest sens naprawiac te CTX'y"
    "wiele razy poruszano ten temat na elektrodzie ale zawsze rada wymiana trafo, a mysle ze blad tkwi gdzies glebiej moze wada ukladu elektroniki
    no tegie glowy z elektrody do roboty"
    a nie chciał byś za dobrze?nie wiesz że lepsze wrogiem dobrego? ja żyję z naprawy min. monitorów i niech se te ctx-y będą jakie są.
    problem z nimi jest jeden - ostry start wysokiego. rady na to są różne (zależnie od konstrukcji danego modelu) ale problem jest jeden - zbyt duże stałe czasowe elementów w obwodzie zwrotnym z trafopowielacza do sterowania wysokim. zdaza się tam spotkać kondensatory elektrolityczne (w niektórych modelach np. 4,7µF ) które śmiało można zmniejszać poniżej 1µF.
    efekt robi się taki że moniek gdy startuje przestaje trzeszczeć. przy pewnej wprawie można eksperymentować i dobrać idealnie.(zbyt mała pojemność bzdzi obraz na nizkich rozdzielczościach) można też pokombinować i zrobić prostą doróbkę która zapewni taki łagodny start.to nie są żadne cuda.
    wszystko zależy od inicjatywy grzebacza i modelu monitora (inicjatywa producenta)
    pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Monitor CTX model PR500T (1569 UA) wykazuje problemy z brakiem obrazu, trzaskami i wyładowaniami, co najczęściej wskazuje na uszkodzony trafopowielacz wysokiego napięcia. Objawy takie jak skoki obrazu, powiększanie i zmniejszanie ekranu oraz "skakanie" przy poruszaniu monitorem mogą być również spowodowane zimnymi lutami lub niekontaktem potencjometrów regulacji. Wymiana trafopowielacza jest standardową metodą naprawy, jednak koszty serwisowe (około 300 PLN) bywają wysokie, a samodzielna wymiana może być utrudniona. Trafopowielacze dostępne są na rynku za około 60 PLN, często z roczną gwarancją i instrukcjami modyfikacji układu. Po wymianie mogą wystąpić problemy z regulacją wysokiego napięcia, zwłaszcza przy wybudzaniu monitora ze stanu uśpienia, co może powodować zbyt wysokie napięcie startowe i ponowne uszkodzenia trafopowielacza. Dyskusja sugeruje, że przyczyną problemów może być również wada układu elektronicznego sterującego wysokim napięciem, np. zbyt duże stałe czasowe elementów w obwodzie zwrotnym, w tym kondensatory elektrolityczne. Ze względu na wiek monitora i trudności z trwałą naprawą, niektórzy użytkownicy decydują się na wykorzystanie urządzenia jako źródła części zamiennych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA