logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Toshiba Satellite A200 - zawiesza się w instalatorze Windows

Thoten 17 Paź 2009 18:56 3277 8
REKLAMA
  • #1 7140620
    Thoten
    Poziom 10  
    Jakiś czas temu zainstalowałem na moim laptopie (Toshiba satellite a200 14d) windows xp. Instalacja przebiegła bez problemów. Zaktualizowałem system, poinstalowałem sterowniki. Wszystko działało bez żadnych problemów przez jakieś 6-7 godzin. Po tym czasie system mi się zawiesił. Jedyna możliwość to twardy restart, ale system już się nie uruchomił. Próbowałem na nowo zainstalować XP ale teraz od razu po wgraniu sterowników przez instalator na płycie XP laptop się zawiesz. Nie mogę używać nic co jest związane z XP. Płyta reanimacyjna z Mini windows też się zawiesza gdy chcę go uruchomić. Vista i programy dosowe działają bez zarzutów. Ktoś może wie co jest grane ?
  • REKLAMA
  • #2 7140775
    iosis
    Poziom 11  
    Jak masz możliwość to sformatuj sobie dysk ( gruntownie ) i spróbuj instalacje ponownie. Kiedy Ci się zawiesza XP czy tam instalacja ?? w jakim momencie ?? w jakim momencie zawiesza Ci się mini
  • #3 7140892
    gregor33315
    Poziom 13  
    Ocena: 29
    Sformatuj dysk, zainstaluj najpierw sam system i sprawdź czy laptop będzie się zawieszał a sterowniki później instaluj pojedynczo do każdego urządzenia po instalacji windowsa przez menadżera urządzeń wtedy będziesz wiedział który sterownik powoduje zawieszanie.
  • REKLAMA
  • #4 7141015
    Thoten
    Poziom 10  
    zawiesz mi się w momencie gdy powinno pokazać się okno z możliwością wyboru naprawy windows lub swieżej instalacji. Dysk był formatowany już kilkukrotnie.
  • REKLAMA
  • #5 7142227
    olfork
    Poziom 23  
    Ocena: 39
    O ile wiem masz tutaj dysk sata prawda ? Poszukaj chociazby tutaj na forum wyrazenia AHCI. Znajdziesz opis wylaczenia tego trybu i zobaczysz czy cos sie zmienilo. Poczytasz to troche Ci sie moze wyjasni. Sadze, ze system padl przez zle dobrane sterowniki kontrololera.
  • #6 7142500
    Thoten
    Poziom 10  
    Nie mam w biosie możliwości wyłączenia AHCI. Bios jest bardzo ograniczony. Sterowniki pochodziły ze strony producenta. Teraz też już próbowałem wgrać zmodyfikowany windows XP ze sterownikami do sata ale to nic nie zmienia. Zawiesz się w tym samym miejscu
  • #7 7142577
    lpm11
    Poziom 22  
    Ocena: 37
    Update BIOSu. Zainstaluj system tylko ze sterownikami sata i żadnych innych.
    Sprawdź czy wtedy będzie chodził.
    Nie ma żadnego widocznego uszkodzenia sprzętowego?

Sprawdź jakiś livecd z linuxem
  • #8 7142804
    Thoten
    Poziom 10  
    Nie mam możliwości zainstalowania XP - wiesza się w miejscu w którym pisałem wyżej. I tak jest z każdą instalką XP. Kilka różnych sprawdzałem. Wszystkie inne systemy działają bez zarzutu. Obecnie laptop działa na Viście i nie mam żadnych problemów.
  • REKLAMA
  • #9 7301530
    Thoten
    Poziom 10  
    Czy nikt nie potrafi mi pomóc ?

Podsumowanie tematu

✨ Na laptopie Toshiba Satellite A200 14D zainstalowano Windows XP, który początkowo działał poprawnie przez 6-7 godzin, po czym system się zawiesił i nie uruchamiał ponownie. Próby reinstalacji XP kończyły się zawieszeniem instalatora zaraz po wgraniu sterowników z płyty instalacyjnej, w momencie pojawienia się okna wyboru naprawy lub świeżej instalacji. Płyta reanimacyjna z Mini Windows również zawiesza się przy uruchamianiu. Inne systemy, takie jak Windows Vista oraz programy DOS działają bez problemów. Dysk był wielokrotnie formatowany. Podejrzewano problem ze sterownikami kontrolera SATA i trybem AHCI, jednak BIOS laptopa jest ograniczony i nie pozwala na wyłączenie AHCI. Próbowano instalacji zmodyfikowanego Windows XP ze sterownikami SATA, bez efektu. Sugerowano aktualizację BIOS-u oraz instalację systemu wyłącznie ze sterownikami SATA, a także testowanie sprzętu za pomocą LiveCD Linuxa. Problem pozostaje nierozwiązany, a laptop działa stabilnie tylko pod Windows Vista.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA