logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Toshiba Satellite L10 - samoczynne uruchamianie i brak obrazu po podłączeniu zasilacza

lookash81 17 Paź 2009 21:15 3385 3
REKLAMA
  • #1 7141260
    lookash81
    Poziom 23  
    Ocena: 28
    Witam,
    mam maly problem z płyta główna toshiby l10.
    Objawy:
    - laptop sam się uruchamia po podpieciu zasilacza (bez baterii)
    - brak obrazu - kreci sie tylko wentylator
    - żadna dioda led sie nie swieci
    Sprawdzilem przetwornice i mam napiecia 5v, 3.3v, 1,25v, 2,5v. Jest jeszcze jedna cewka (oznaczona na zdjeciu) ktora wyglada jak
    obwod przetwornicy..ale wspolpracuje z lm339M a jak dla mnie to komparator...
    Toshiba Satellite L10 - samoczynne uruchamianie i brak obrazu po podłączeniu zasilacza
    i zblizenie lm339m i jego obwodu:

Na plycie w okolicach gniazda cpu znalazlem element ktory dosc mocno sie grzeje (podejrzewam uszkodzenie):

jak dobrze mysle to układ: si4922dy

Wylutowałem i zmierzylem: nogi 1 i 2 zwarte, wiec chyba trup?

Nie mam nowego układu - muszę zamówic, ale jak dla mnie to ze nie swieca sie zadne diody przy wlaczonym notebook-u to chyba nie bedzie efekt uszkodzenia
    tego ukladu. Czy ktos z forumowiczow spotkal sie z czym podobnym? Co jeszcze sprawdzic?

Tutaj tyl plyty:

Bede wdzieczny za wszelkie pomysly.
    Pozdrawiam
    Łukasz
  • REKLAMA
  • #2 7142268
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 7142632
    lookash81
    Poziom 23  
    Ocena: 28
    zatem żeby "nie gdybać", póki co wątek będę kontynuował po wymianie uszkodzonego elementu.
    Czy układ ładowania baterii powinien pracować jeśli nie ma założonej baterii? Bo pomiary wykonywałem bez niej.
REKLAMA