logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podtrzymać pamięć radia samochodowego z panelem bez ponownego programowania?

jurek1980 01 Sty 2003 23:32 3875 5
REKLAMA
  • #1 74113
    jurek1980
    Poziom 26  
    Ocena: 63
    Iteresuje mnie jak zrobić potrzymanie pamięci radia samochodowego z panelem, tak aby po wyjęciu z auta nie trzeba było programować wszystkich stacji itd. Wiem, że treba zastosować jakąś bateryjkę i układ by ta po prostu nie wybuchla.
  • REKLAMA
  • #2 74115
    MaWo
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    Przecierz tego typu radnia maja dodatkowy +12 wlasnie na podczymanie pamieci sprawdz dobrze
  • REKLAMA
  • #3 74117
    krzysiek
    Poziom 27  
    Ocena: 81
    :arrow: jurek niedawno byla na forum dyskusja o problemie podobnym do twojego kilka dni temu :D
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 76190
    jurek1980
    Poziom 26  
    Zgodnie z tym co tu opisaane, nalezy po pierwsze kupić akumulatorek 12v.
    Udałem się więc z rana na wolumen i tu bardzo niemile zostałem zaskoczony. Ludzie po pierwsze bardzo odradzali mi takie rozwiązania bo taki akumaltorek zajmuje dużo miejsca i starsznie trudno jest go zmieścić gdzieś w radiu po drugie nawet jak to o dpalisz to pobór prądu przez kabel podtrzymania jest tak duży że wytrzyma to co najwyżej kilka godzin. A i chyba najważniejsze taki akumulatorek to koszt rzędu około 100 zł a więc więcej niż biorą za zrobienie czegoś takiego ( 80 zł)więc to chyba nie tędy droga. Jeżeli ktoś zrobił coś takiego to bardzo proszę o pomoc. Mo że o jakiś shemacik lub ogólne rady. Acha jeszcze jedno Wersje ludzi z wolumenu trochę się różnily ale były zgodne co do jednego trzeba podpiąć się pod procesor radia i zbudować układ ładujący ten akumulatorek, a co do wartości akumulatorków to mówil od 4,8 v do 9v, ale nigdzie nie mówili o 12v
  • #6 76191
    jurek1980
    Poziom 26  
    Zgodnie z tym co tu opisaane, nalezy po pierwsze kupić akumulatorek 12v.
    Udałem się więc z rana na wolumen i tu bardzo niemile zostałem zaskoczony. Ludzie po pierwsze bardzo odradzali mi takie rozwiązania bo taki akumaltorek zajmuje dużo miejsca i starsznie trudno jest go zmieścić gdzieś w radiu po drugie nawet jak to o dpalisz to pobór prądu przez kabel podtrzymania jest tak duży że wytrzyma to co najwyżej kilka godzin. A i chyba najważniejsze taki akumulatorek to koszt rzędu około 100 zł a więc więcej niż biorą za zrobienie czegoś takiego ( 80 zł)więc to chyba nie tędy droga. Jeżeli ktoś zrobił coś takiego to bardzo proszę o pomoc. Mo że o jakiś shemacik lub ogólne rady. Acha jeszcze jedno Wersje ludzi z wolumenu trochę się różnily ale były zgodne co do jednego trzeba podpiąć się pod procesor radia i zbudować układ ładujący ten akumulatorek, a co do wartości akumulatorków to mówil od 4,8 v do 9v, ale nigdzie nie mówili o 12v
REKLAMA