logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zrobić podtrzymanie pamięci w radiu samochodowym Sony?

rsokolowski 26 Cze 2003 10:43 3486 15
REKLAMA
  • #1 264328
    rsokolowski
    Poziom 11  
    Nie jestem magikiem jeśli chodzi o elektronike ale coś tam wiem i chciałem sobie zrobić podtrzymanie do sonego. Nie chce nic za nic, służe pomocą w dziedzinie motoryzacji jak też nagłośnieniem samochodu
  • REKLAMA
  • #2 264363
    MADevil
    Poziom 18  
    Ocena: 25
    moge mówić głupoty... ale może wystarczy paluszek 12V do pilotów od alarmów samochodowych podłączony do zasialnia + jakaś dioda.
  • REKLAMA
  • #3 264369
    rsokolowski
    Poziom 11  
    myślałem o czymś bardziej skomplikowanym
  • #4 264509
    ElGregor
    Poziom 23  
    Ocena: 56
    Tylko po co sobie życie komplikować? Rozwiązanie jakie podał MADevil jest proste, skuteczne i najtańsze.
  • REKLAMA
  • #5 264566
    rsokolowski
    Poziom 11  
    Nie znam się ale nie rozwale ich gdy podłącze radio a one będą się ładowały. Chyba że dioda półprzewodnikowa ale jaka i na jak długo wtedy starczą te baterie
  • #6 264587
    ElGregor
    Poziom 23  
    Ocena: 56
    Jeśli szeregowo z baterią będzie włączona dioda, to nic się nie stanie bo prąd nie popłynie do baterii przy zasilaniu z akumulatora.
    Jedyne co musisz zrobić to zmierzyć prąd pobierany na wejściu podtrzymania, czy nie jest on zbyt duży jak na taką bateryjkę. Zmierz go i napisz jaki jest pobór.
  • #7 264633
    rsokolowski
    Poziom 11  
    Zmierze i napisze napewno ale jażeli nie będzie ładowania tych bateri to na jak długo one wystarczą mam już dosyć ciągłego ustawiania dzwięków w nim a jest ich troche
  • #8 264684
    Gacek_mie
    Poziom 2  
    Co to za model Soniaka bo mam kilka rozwiązań, ale potrzebuję więcej szczegułów
  • #9 264707
    Karol Gajewski
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Można podciagnąć drugie napięcie zasilania. Tylko trzeba rozpatrzyć gdzie tam jest zasilanie pamięci tego radyjka. Obecnie radia samochodowe mają dwa napięcia zasilania (jedno główne a drugie pamięci)

Karol
  • REKLAMA
  • #10 264852
    Pschemek
    Poziom 23  
    Ocena: 14
    jeżeli nie lubisz bawić sie w elektronike to kup syrenke alarmową, rozbebesz ją, wywal głośnik,wywal a następnie zamontuj akumulatorki w radiu i na oddzielnej kostce połącz je z resztakami od syrenki, syrence dajesz mase i +12
  • #11 264974
    inżynier
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    w odbiornikach samocodowych pamięć jest potrzymywana na dwa sposoby. w jednym przypadku jest stosowana bateria taka jak w kompie, a wdrugim przypadku w celu prawidłowej pracy pamięci napięcie podtrzymujące pamięć jest podawane przed stacyjką, to znaczy jest podawane na stałe z akumulatora. sprawdż czy jest bateria, jeśli jest to znaczy jes uszkodzona,a jak jej niema to pamięć podłącz prze stacyjką :cry:
  • #12 265027
    rsokolowski
    Poziom 11  
    To jest Sony cdx-M630. Wole coś co będe mógł doładowywać i niczym się nie przejmować
  • #13 265141
    macrus
    Poziom 17  
    Ocena: 34
    Witam wszystkich.A co do tematu to na moje to radio ma na pewno podtrzymanie pamięci.Tylko mam pytanie jeszcze w jakim aucie jest podłączone?Bo np.VW ma inaczej wyprowadzone zasilanie radia i pamięć idzie przez stacyjkę i dlatego może się kasować.A w jakim aucie to radio hula?Pozdrowionka.
  • #14 265542
    rsokolowski
    Poziom 11  
    Nie wiem o co ci chodzi oczywiście ma podtrzymanie pamięci ale niema ściąganego panelu więc go nie zostawie w samochodzie i zawsze ja zabieram i tu pamięć traci
  • #16 265969
    rsokolowski
    Poziom 11  
    Dzięki zhu

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy sposobów podtrzymania pamięci w radiu samochodowym Sony CDX-M630, szczególnie gdy panel jest zdejmowany i pamięć traci zasilanie. Proponowane rozwiązania obejmują użycie baterii 12V (np. paluszka do pilotów alarmów samochodowych) z diodą półprzewodnikową w szeregu, aby zapobiec ładowaniu baterii z akumulatora i zabezpieczyć układ. Zaleca się zmierzenie prądu pobieranego przez obwód podtrzymania, aby dobrać odpowiednią baterię i ocenić czas jej pracy. Inna metoda to wykorzystanie drugiego napięcia zasilania pamięci, które w nowoczesnych radioodbiornikach jest często podawane przed stacyjką lub z osobnego źródła. W przypadku braku wbudowanej baterii podtrzymującej pamięć, można rozważyć montaż zewnętrznego akumulatorka połączonego z układem syrenki alarmowej po usunięciu głośnika. Wskazano również, że w niektórych samochodach (np. VW) zasilanie radia i pamięci jest realizowane inaczej, co może wpływać na utratę ustawień. Podsumowując, najprostsze i najtańsze rozwiązanie to bateria 12V z diodą zabezpieczającą, jednak wymaga to pomiaru poboru prądu i okresowej wymiany lub doładowania baterii.
REKLAMA