logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy mój schemat bufora na PCC88 z powielaczem napięcia jest poprawny?

OLoorin 18 Paź 2009 12:24 4933 8
REKLAMA
  • #1 7143059
    OLoorin
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Witam! Tak sobie pomyślałem, że muszę w końcu wykorzystać do czegoś moje pudełko NOSów PCC88, a nie chcę ich sprzedawać, więc postanowiłem zrobić mały bufor do mojego zestawu audio. Poszukałem w googlach i przeczytałem te dwa tematy:
    http://www.audioton.republika.pl/pre-mini.html
    http://www.audioton.republika.pl/bufor.html
    I połączyłem je w jeden:
    Czy mój schemat bufora na PCC88 z powielaczem napięcia jest poprawny?Czy mój schemat bufora na PCC88 z powielaczem napięcia jest poprawny?
    Żeby uzyskać dwa razy większą wydajność prądową z powielacza podwoiłem wartości kondensatorów elektrolitycznych. Całość zasilana jest z transformatora 12V.
    Teraz tylko nie wiem czy schemat jest w pełni poprawny.
  • REKLAMA
  • #2 7143302
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 7143312
    Rzuuf
    Poziom 43  
    Ocena: 1700
    Witam!
    Parę uwag:
    - wejście wzmacniacza (przedwzmacniacza) powinno być oddzielone galwanicznie od źródła sygnału, zamiast R2/R22 powinny być kondensatory np. 0,1uF,
    - R1/R10 za małe (z pojemnością wejściową będzie obcinać "dół"), daj 1M,
    - C6/C8 niepotrzebnie takie duże, wystarczy 0,22uF,
    - C1/C7 warto zwiększyć, bo bedzie obcinać "dół", daj 1uF lub większy, na 100 lub 160V,
    - R6/R19 - dlaczego 10k? Przy jakiej wartości potencjometrów? Można dać np. 10% wartości potencjometrów, ale więcej nie ma sensu, tracisz tylko wzmocnienie, nie zyskując niczego w zamian.
    C17 i R16 mają znaczenie "kosmetyczne", ich obecności lub nieobecności nie zauważysz. Bardziej zauważalne by było zastąpienie R13 stabilizatorem, lub choćby wtórnikiem z tranzystorem z kondensatorem baza - masa ("mnożnik pojemności"). Niemniej i tak zastosowanie układów lampowych w przedwzmacniaczu nie jest źródłem poprawy jakości dźwieku, tylko wprost przeciwnie!
    A kondensatorów w zasilaczu nie dawaj "na wyczucie", tylko je policz ...
  • REKLAMA
  • #4 7143345
    OLoorin
    Poziom 13  
    A czy powielacz da wystarczający prąd? Które rezystory trzeba by dobrać? Bo wszystkie dałem tak jak w tych projektach audiotona, a że napięcie będę miał podobne, to jedynie może być potrzeba zmiany wartości R4 i R5 (również R12 i R18) dla dopasowania prądu spoczynkowego lamp. No i jeżeli będę go używał tylko jako bufora, to usunę potencjometr głośnośności i zmienię go na balans (mam taki fajny z czteroma pinami, więc będzie idealny).
    Cytat:
    A kondensatorów w zasilaczu nie dawaj "na wyczucie", tylko je policz

A jak je policzyć?
  • #5 7143368
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #6 7143399
    OLoorin
    Poziom 13  
    Kondensatorów na wejściu nie daję, ponieważ bufor wepnę pomiędzi przedwzmacniacz a końcówkę mocy, a na wyjściu przedwamacniacza napewno jest już jeden kondensator. A jak miałby wyglądać ten "mnożnik pojemności", bo jakoś nie mogę sobie go wyobraźić.
  • #7 7143486
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 7143685
    Futrzaczek

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 520
    Cytat:
    Kondensatorów na wejściu nie daję, ponieważ bufor wepnę pomiędzi przedwzmacniacz a końcówkę mocy, a na wyjściu przedwamacniacza napewno jest już jeden kondensator.

Zdziwiłbyś się, ile urządzeń wypluwa z siebie pokaźne zasoby składowej stałej, która pięknie zmienia punkt pracy lamp.
    Co Ci szkodzi wstawić kondensatorek 100nF/63V?
    Cytat:
    A czy powielacz da wystarczający prąd?

Może dać, ale wymaga dużych kondensatorów. Przydałoby się mieć ze 60V, toteż trzeba pięciu-sześciu stopni powielania.
    Cytat:
    A jak je policzyć?

Poszukać i/lub dobrać na odpowiedni prąd wyjściowy. Musisz sobie zapewnić 30-40mA.
    Cytat:
    Które rezystory trzeba by dobrać?

Rzuuf napisał.
    Konto firmowe:
    F-TECH Michał Kurzela
    Zacisze 20B, Serock, 05-140 | Strona WWW: https://elektronika.top/
  • #9 7173274
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 496
    A gdyby uzyć prostej przetwonicy scalonej? 12-> +/- 30V (60 między skrajnymi) wie wiem tylko czy jest takie wykonanie. Nie wiem czy to opłacalne. Może bedziesz miał z wylutów jakichś.
    Pomogłem? Kup mi kawę.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy poprawności schematu bufora audio opartego na lampach PCC88 z zasilaniem z powielacza napięcia zasilanego z transformatora 12V. Zaproponowano zwiększenie pojemności kondensatorów elektrolitycznych w powielaczu, aby uzyskać większą wydajność prądową, jednak pojawiły się wątpliwości co do doboru wartości rezystorów, zwłaszcza R4, R5, R12 i R18, które wpływają na prąd spoczynkowy lamp. Zasugerowano możliwość żarzenia lamp szeregowo przy napięciu powyżej 13V dla zmniejszenia poboru prądu. Wskazano na konieczność zastosowania kondensatorów oddzielających galwanicznie na wejściu bufora (np. 0,1 µF), zamiast rezystorów R2/R22, oraz korektę wartości rezystorów i kondensatorów filtrujących, aby uniknąć obcinania pasma przenoszenia (np. zwiększenie R1/R10 do 1M, zmniejszenie C6/C8 do 0,22 µF, zwiększenie C1/C7 do 1 µF lub więcej). Omówiono także możliwość zastąpienia rezystora R13 stabilizatorem lub wtórnikiem emiterowym z kondensatorem w celu poprawy stabilności napięcia. Poruszono temat wydajności prądowej powielacza napięcia, sugerując konieczność zapewnienia 30-40 mA prądu wyjściowego oraz ewentualne zwiększenie liczby stopni powielania do 5-6 dla uzyskania napięcia około 60 V. Zaproponowano także alternatywę w postaci użycia przetwornicy impulsowej (np. zasilanej z 12V na ±30V), choć niepewne jest dostępność takiego rozwiązania. Wskazano, że kondensatory na wejściu bufora nie zapewniają pełnej separacji galwanicznej, ale są zalecane. Przedstawiono schemat mnożnika pojemności jako sposób na stabilizację napięcia zasilania lamp.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA