logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schemat wzmacniacza lampowego PCC88 – połączenie masy, ekranowanie, zasilanie, żarzenie

psyhotata 21 Sty 2013 22:57 3372 19
REKLAMA
  • #1 11822973
    psyhotata
    Poziom 9  
    Witam,
    wyszukałem pewien schemat wzmacniacza na lampie. Ja w swoim chcę zastosować PCC88. Przedstawiam schemat już połączony z dwóch. Schemat wzmacniacza lampowego PCC88 – połączenie masy, ekranowanie, zasilanie, żarzenie
    Dobrze opisałem wyprowadzenia z lampy?
    Czy te dwa schematy muszą być połączone tylko masą?
    Znak zapytania na obrazie oznacza że przewód powinien być ekranowany, czy to standardowe oznaczenie (+ tam gdzie kropka, - gdzie okrąg)?
    Do zasilania anodowego chcę zastosować przetwornicę. Link
    Czy trzeba stosować jakiś dodatkowy filtr napięcia złożony z kondensatorów i rezystorów? (Szukałem informacji na ten temat ale do przetwornicy nic nie ma.)
    Schemat wzmacniacza lampowego PCC88 – połączenie masy, ekranowanie, zasilanie, żarzenie Schemat wzmacniacza lampowego PCC88 – połączenie masy, ekranowanie, zasilanie, żarzenie
    W tej nocie katalogowej jest napisane że napięcie (stałe?) żarzenia ma być 7,6V, ale gdzieś wyczytałem że 7V a jeszcze gdzie indziej że już poprawnie działa przy 6.3V. Więc jak to jest w końcu?
  • REKLAMA
  • #2 11823034
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2795
    psyhotata napisał:

Dobrze.
    psyhotata napisał:

A co chcesz osiągnąć? Wzmacniacz stereo czy dwa stopnie w szeregu?
    W obydwu przypadkach połączyć musisz zasilanie anodowe i żarzenie.

psyhotata napisał:
    Znak zapytania na obrazie oznacza że przewód powinien być ekranowany, czy to standardowe oznaczenie (+ tam gdzie kropka, - gdzie okrąg)?

Raczej tak, na schemacie zapewne umieszczono symbolgniazda RCA.

psyhotata napisał:
    Czy trzeba stosować jakiś dodatkowy filtr napięcia złożony z kondensatorów i rezystorów? (Szukałem informacji na ten temat ale do przetwornicy nic nie ma.)

Dobierz częstotliwość pracy tak by była powyżej pasma akustycznego. Sugeruję dodać co najmniej jeden stopień filtra RC.

psyhotata napisał:
    W tej nocie katalogowej jest napisane że napięcie (stałe?) żarzenia

Stałe, przemienne - nieistotne.

psyhotata napisał:
    ma być 7,6V, ale gdzieś wyczytałem że 7V a jeszcze gdzie indziej że już poprawnie działa przy 6.3V.

Lampa serii P ma mieć prąd żarzenia utrzymany na wartości 300mA, napięcia w zależności od producenta moga się różnić. Jak chcesz żarzyć 6,3V - kup lampę ECC88.
  • REKLAMA
  • #3 11823037
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 626
    Witam,
    psyhotata napisał:
    Witam,
    wyszukałem pewien schemat wzmacniacza na lampie. Ja w swoim chcę zastosować PCC88. Przedstawiam schemat już połączony z dwóch. Schemat wzmacniacza lampowego PCC88 – połączenie masy, ekranowanie, zasilanie, żarzenie
    Schemat wzmacniacza lampowego PCC88 – połączenie masy, ekranowanie, zasilanie, żarzenie Schemat wzmacniacza lampowego PCC88 – połączenie masy, ekranowanie, zasilanie, żarzenie
    W tej nocie katalogowej jest napisane że napięcie (stałe?) żarzenia ma być 7,6V, ale gdzieś wyczytałem że 7V a jeszcze gdzie indziej że już poprawnie działa przy 6.3V. Więc jak to jest w końcu?
    przecież 'masy' na obu schematach - dla lewego i dla prawego kanału - są oznaczone, więc jest oczywistą oczywistością, iż mają być ze sobą połączone.
    Lampy z serii P_coś_tam mają ustaloną wartość prądu żarzenia - 300mA - a nie wartość napięcia żarzenia.
    Wobec tego, egzemplarze różnych producentów mogą mieć nieco różne wartości napięcia żarzenia dla którego wartość prądu żarzenia wynosi dokładnie 300mA.

Pozdrawiam
  • #4 11823074
    psyhotata
    Poziom 9  
    Dziękuję za błyskawiczną odpowiedź :)
    jdubowski napisał:
    A co chcesz osiągnąć? Wzmacniacz stereo czy dwa stopnie w szeregu?
    W obydwu przypadkach połączyć musisz zasilanie anodowe i żarzenie.

Na początek wzmacniacz stereo. Dwa stopnie w szeregu dałyby większe wzmocnienie?
    jdubowski napisał:
    Dobierz częstotliwość pracy tak by była powyżej pasma akustycznego

Tzn. jak mogę ją dobrać?
    jdubowski napisał:
    Jak chcesz żarzyć 6,3V - kup lampę ECC88.

Żarzenie też będzie na jakimś stabilizatorze i diodzie i tam filtr RC również ma być tak?
    PCC88 czy ECC88 lepsza?
  • #5 11823104
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 626
    psyhotata napisał:
    [ ... ]
    Na początek wzmacniacz stereo. Dwa stopnie w szeregu dałyby większe wzmocnienie?
    Przecież to jest przedwzmacniacz, a jak połączysz kaskadowe takie dwa to ten drugi, ani chybi, będzie przesterowany.

psyhotata napisał:
    PCC88 czy ECC88 lepsza?
    Parametry - nominalnie - elektryczne obu typów lamp są identyczne za wyjątkiem wartości parametru żarzenia.
  • #6 11823314
    psyhotata
    Poziom 9  
    Tak ale u mnie będzie działał jako wzmacniacz słuchawkowy. Na forum znalazłem już taka aplikację i podobno sprawuje się nieźle.
    A "brzmieniowo" która z nich jest lepsza lub inna, która mogłaby pracować w takim układzie?

Dodano po 3 [minuty]:

Quarz napisał:
    przecież 'masy' na obu schematach - dla lewego i dla prawego kanału - są oznaczone, więc jest oczywistą oczywistością, iż mają być ze sobą połączone.

To jest oczywiste, ale chodziło mi czy tylko to :)
  • REKLAMA
  • #7 11823709
    Artur k.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1692
    psyhotata napisał:
    A "brzmieniowo" która z nich jest lepsza lub inna, która mogłaby pracować w takim układzie?

Już dwie osoby Ci napisały, że ECC88 i PCC88 to są identyczne lampy. Różną się tylko sposobem żarzenia. Jedna żarzona jest napięciem 6.3V, zaś druga prądem 300mA, który w tym wypadku popłynie przez włókno żarnika przy napięciu ok. 7V.
    Poczytaj:
    http://pl.wikipedia.org/wiki/System_oznacze%C5%84_lamp
  • REKLAMA
  • #8 11824110
    psyhotata
    Poziom 9  
    Znalazłem filtr RC pod zasilanie anodowe:
    Schemat wzmacniacza lampowego PCC88 – połączenie masy, ekranowanie, zasilanie, żarzenie
    Będzie dobry czy ma ktoś inną prpozycję?
  • #9 11824237
    jdubowski
    psyhotata napisał:
    Będzie dobry czy ma ktoś inną prpozycję?

Zbędna kombinacja - zwykły filtr z kondensatora i rezystora wystarczy.
  • #10 11827892
    Artur k.
    Ewentualnie z dwóch kondensatorów i rezystora - filtr typu Pi.
  • #11 11827976
    psyhotata
    Poziom 9  
    O.K. mam transformator 9v 18W (może nawet za mocny-potrzebny prąd to około 1A.... robię stabilizację z mostka kondensatora, rezystora, stabilizatora napięcia 71809 (dla przetwornicy) i stabilizator napięcia 7v dla zasilania żarzenia... ale jak ustalić żądany prąd 300 mA?
    Czytałem że reguluje to rezystor na wyjściu.

Jak policzyć jego parametry?
  • Pomocny post
    #12 11828117
    jdubowski
    psyhotata napisał:
    i stabilizator napięcia 7v dla zasilania żarzenia... ale jak ustalić żądany prąd 300 mA?

Zamiast stabilizatora napięcia dla żarzenia zrób źródło prądowe na LM317.
  • #13 11832806
    psyhotata
    Poziom 9  
    Poczytałem, poszukałem i wymyśliłem taki schemat:
    Przepraszam za kiepską jakość ale nie mam innego aparatu....
    Na wejściu 7V ~
    Czy jest to poprawny schemat i czy wyliczony rezystor zapewni mi stałe napięcie zasilania żarzenia 7V, 600mA (dla dwóch lamp)?
    Filtrowanie będzie na dobrym poziomie?
  • #14 11833205
    Artur k.
    Przeczytałeś ze zrozumieniem poprzedniego posta?
    jdubowski napisał:
    Zamiast stabilizatora napięcia dla żarzenia zrób źródło prądowe na LM317.

Ty zrobiłeś nie wiadomo co (bo schemat jest nieprawidłowy) na LM317, a nie źródło prądowe.
    Zajrzyj do noty katalogowej tego układu scalonego, tam jest pokazane jak zrobić źródło prądowe.
    http://www.ee.buffalo.edu/courses/elab/LM117.pdf
  • #15 11833799
    psyhotata
    Poziom 9  
    Do takiego układu dodać filtrowanie jak poprzednio i wyliczyć ten rezystor?
    Czy może zrobić tegulowany U+I żeby precyzyjnie ustawić parametry?
  • #17 11837192
    psyhotata
    Poziom 9  
    Dla żarzenia dwóch lamp PCC88- 7V 600 mA na wyjściu zasilacza.
  • #18 11837307
    Artur k.
    Nie, te lampy żarzy się szeregowo. Dlatego musisz mieć źródło prądowe 300mA i napięciu min 16V (wówczas żarniki łączysz szeregowo - czyli tak jak się to normalnie robi przy takich lampach), albo dwa źródła prądowe po 300mA i napięciu min 8V (i wówczas każdą lampę zasilasz z osobnego źródła).
  • #19 11837530
    psyhotata
    Poziom 9  
    Zrobię dwa źródła prądowe. Obliczyłem, dla takiej wydajności prądowej w schemacie powyżej, rezystor 4.1 Ohm 5W.
    Będzie dobrze?
    Plus do tego filtrowanie napięcia jak na jeszcze wcześniejszym rysunku?
  • Pomocny post
    #20 11838021
    Artur k.
    Tak, powinno być ok. Zastosuj rezystor 3.9R (bo 4.1 nie ma w typoszeregu), albo lepiej szeregowo 3.9R + 0.22R.
    Przez źródłem prądowym oczywiście mostek i kondensator, tyle że 4700uF to mocno przesadzona wartość pojemności, wystarczy 2200uF, albo nawet 1000uF.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje informacji na temat połączenia dwóch schematów wzmacniacza lampowego z zastosowaniem lampy PCC88. W dyskusji poruszono kwestie dotyczące połączenia masy, zasilania anodowego oraz żarzenia lamp. Ustalono, że lampy PCC88 i ECC88 mają identyczne parametry elektryczne, różnią się jedynie sposobem żarzenia. Użytkownik planuje zastosować przetwornicę do zasilania anodowego oraz źródło prądowe do żarzenia lamp. Wskazano na potrzebę dodania filtra RC oraz omówiono parametry rezystora dla stabilizacji prądu żarzenia. Użytkownik zadał pytania dotyczące wartości napięcia żarzenia oraz filtracji, a także uzyskał porady dotyczące schematów i komponentów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA