logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Technics SU-X990D potężne buczenie na głośnikach

zonkil 19 Paź 2009 20:03 3651 21
REKLAMA
  • #1 7149228
    zonkil
    Poziom 31  
    Ocena: 346
    Witam
    Na moim stole znalazł się Technics SU-X990D (po raz kolejny). Klient powiedział, że urządzenie grało 2-3 minuty po czy następowało bardzo głośne buczenie na głośnikach. Po rozkręceniu i podłączeniu przedni panel normalnie się zaświecał przekaźnik po jakimś czasie się załączał wiatrak z tyłu na 3 sekundy i przekaźnik się wyłączał. Kilka razy się to powtórzyło ale muzyka nie grała. Gdy podłączyłem sygnał na aux bez zmostkowania 4 czincz tak czy tak głośniki buczały niesamowicie. Potraficie mi pomóc?
  • REKLAMA
  • #2 7150357
    nowikzdw
    Poziom 22  
    Ocena: 39
    Mierzyłeś stałe na wyjściu? Skoro mocno buczą to podejrzewam że na wyjściu będziesz mieć coś około zasilania końcówki. Nie podłączaj kolumn bo je spalisz. Zmierz to napięcie i będziemy myśleć. Nie wiem czy dobrze zrozumiałem Twoją wypowiedź, ale skoro przekaźnik się wyłącza to na 99% masz stałe na wyjściu. Poszukam schematu i coś będziemy myśleć ;)
    Pozdrawiam
  • #3 7150387
    zonkil
    Poziom 31  
    Mam schemat gdzieś na elektrodzie jest. Przekaźnik się włącza na kilka sekund po czym się wyłącza. Próbowałem zwierać go na siłe wtedy rozrywa głośniki.
  • REKLAMA
  • #4 7150483
    nowikzdw
    Poziom 22  
    Nie zwieraj go na siłę bo popsujesz jeszcze bardziej. Zmierz ile masz stałego na wyjściu. Nie podłączaj głośników, chyba że zależy Ci na tym żeby je spalić ;) Jak zmierzysz to napięcie na wyjściu to daj znać.

Ja też Ci głupotę napisałem, efekt późnej godziny....Na wyjściu będziesz mieć prawdopodobnie 0V, bo przekaźnik nie załącza. Musisz to zmierzyć na przekaźniku. Przyjrzyj mu się dokładnie i zmierz na jego stykach(nie powiem Ci których, ale myślę że dasz sobie radę;)). Oczywiście mierzysz względem masy.

Pozdrawiam
  • #5 7151973
    rimot
    Poziom 29  
    Ocena: 145
    Witam. Nie wiem czy dobrze rozumiem ale jeśli przekaźniki się na chwilę załączają (a muszą bo słychać buczenie) to masz jednak parę chwil na pomiary na wyjściu. Nie napisałeś czy owo buczenie pojawia się po podaniu sygnału na wejście czy występuje cały czas. Nie wiem jak w tym modelu ale na moje jeśli jest stałe na wyjściu przekaźniki nie powinny w ogóle załączać - spalić kolumny rzecz prosta. Napisz też co się dzieje z wentylatorem. A może wzmacniacz się wzbudza i stąd to zabezpieczenie?
    Pozdrawiam.
  • #6 7152018
    nowikzdw
    Poziom 22  
    Ja również nie wiem jak jest w tym modelu, ale jeżeli przekaźnik nawet na chwilę się załącza, to na wyjściu nie może być składowej stałej. Ale z drugiej strony patrząc, gdyby uszkodzona była końcówka to przekaźnik raczej nie załączył by w ogóle. Być może faktycznie wzmacniacz się wzbudza. Tutaj proponowałbym aby jakiś spec od wzmacniaczy się wypowiedział ;)

Pozdrawiam
  • #7 7152489
    djlj24
    Spec od car audio
    Ocena: 1325
    A jak wygląda sygnał na wyjściu do nagrywania na magnetofon? Nie ma przydźwięku? Bo może to wina przedwzmacniacza.
  • #8 7155992
    zbyszekskibinski
    Poziom 33  
    Ocena: 340
    ja stawiam na to ze padly tranzystory mocy i jest stale na wyjsciu. Dlatego wzmacniacz jest przeciazony i buczy przez chwile, po czym przekaznik odbija i obwod sie rozlacza. Napiecie stale z wyjscia mocy wraca przez obwod sprzezenia zwrotnego na baze ukladu wzmacniacza roznicowego. Tam tez powstaje duze niezrownowazenie napiec i z cala sila wysterowywany jest drugi darlington dlatego uklad pobiera duzo pradu i przekaznik sie wylacza...
  • #9 7156146
    rimot
    Poziom 29  
    Ocena: 145
    O.K. Ale jeśli stałe na wyjściu to dlaczego w ogóle załącza przekaźniki?! Zonkil, sprawdzałeś zasilanie?
  • REKLAMA
  • #10 7156150
    nowikzdw
    Poziom 22  
    Nie mam schematu, jednak w większości urządzeń zabezpieczenie jest tak zrealizowane, że gdy padnie końcówka, i mamy stałe na wyjściu przekaźnik w ogóle nie powinien zaskoczyć. Nie wiem jak jest w tym modelu, bo nie mam schematu.
    Kolego, zrób pomiar tego napięcia na wyjściu wtedy będziemy myśleć. Być może obwody gasikowe są uszkodzone i wzmacniacz się wzbudza.
    Pozdrawiam
  • #11 7164276
    Dr.Zepsuj
    Poziom 20  
    Ocena: 35
    a membrana glosnika sie wybrzuszala w ktoras strone? jak tak to stale. zanies to komus kto m pojecie, niech to otworzy i zmierzy napiecie na koncowce mocy przed przekaznikiem. przekaznik nie musi reagowac na obecnosc stalego na wyjsciu.
  • #12 7165587
    zbyszekskibinski
    Poziom 33  
    jescze jest jedna mozliwosc. Przypuszczam ze jest tam zasilanie symetryczne i mogla wystapic lekka niesymetria w zasilaniu i dlatego jest niewielkie stale na wyjsciu. Sprawdz napiecie zasilania przy odlaczonych glosnikach czy mas rowne +/- woltow po dwoch stronach?

Dodano po 1 [minuty]:

a odnosnie membrany to jak sie wybrzusza w jednym kierunku to faktycznie jest stale na wyjsciu przy drganiu zawieszenia jest tylko przydzwiek
  • #13 7166763
    zonkil
    Poziom 31  
    To tak przekaźnik załącza się na 3 minuty radiator po jakimś czasie się grzeje. Na wyjściu nie ma żadnego sygnału. Wszystkie napięcia dochodzące do końcówki mocy są odpowiednie.
    Tutaj jest schemat dodany przeze mnie.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2776988-210.html#7149431

Podpiąłem głośnik w prawy kanał i po kilku sekundach następuje syczenie i taki głośny dźwięk ale nie do końca buczenie udało mi się to nagrać wstawiam link jeśli mogę:
    Link
    Dzieje się tak gdy nie ma sygnału na wejściu. A gdy podepnę głośnik na lewy kanał po takim samym czasie słychać cichy pisk i wyłączenie przekaźnika.
  • #14 7167125
    nowikzdw
    Poziom 22  
    Moja wiedza jest skromna, dlatego mogę się mylić, jednak moim zdaniem wzmacniacz się wzbudza.
  • REKLAMA
  • #15 7167608
    zbyszekskibinski
    Poziom 33  
    czy ten problem powstaje przy dolaczeniu innych glosnikow? czasami wzmacniacz wzbudzi sie gdzy dolaczasz glosniki z zestawem o charakterze indukcyjno- pojemnosciowym (LC)
  • #17 7168162
    zbyszekskibinski
    Poziom 33  
    moze byc to wzbudzenie na czestotliwosciach ponadakustucznych i momentami zamienia sie w akustyczne w tedy slyszysz ten pisk i tranzystory mocy zra tyle pradu (wiec grzeje sie radiator). Zabezp nadpradowe zamyka obwod. Z tego co opisales nic takiego nie dzieje sie bez dolaczenia kolumn. Na schemacie widac filtr dolnoprzepustowy (przy wyjsciach glosnikowych) sprawdz czy tam jeden z kondensatorow nie odlaczyl sie od masy (jest to ochrona przeciwwzbudzeniowa) jak nie wtym miejscu to trzeba bedzie szukac innych elementow na plycie wzm mocy ktore chronia tranzystory wyjsciowe przeciw wzbudzeniu na wyzszych czestotliwosciach, powodzenia
  • #18 7169506
    zbyszekskibinski
    Poziom 33  
    dodatkowo, owo 'buczenie' powstalo, bo prad spoczynkowy stopnia mocy bardzo wzrosnal gdy wzmacniacz zaczal sie wzbudzac...i kondy w zasilaczu nie daja rady wyfiltrowac pulsacji tetnien. Samo podlaczanie tego wzmaka teraz wiaze sie z ryzykiem uszkodzenia pary tranzystorow lub glosnika wysokotonowego (przy wzbudzeniach). Sprawdz najpierw te kondensatorki w filtrze LC przy gniazdach glosnikowych, potem zobaczymy co dalej ale ogolnie to nie jestem 'orlem' jesli chodzi o tak zaawansowane modele wzmacniaczy.
  • #19 7172249
    PZ IX
    Poziom 35  
    Ocena: 362
    Witam
    Być może to przedwzmacniacz się podwzbudza i obciąża stopnie końcowe... Weź może całkowicie mu odłącz wyjście sygnału na końcówkę mocy i sprawdź.
  • #21 7178950
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #22 7194012
    djlj24
    Spec od car audio
    Ocena: 1325
    Wczoraj spotkała mnie niemiła niespodzianka ze wzmacniaczem Technicsa ale może być pomocna właśnie w próbie namierzenia usterki.
    Wzmacniacz ten rzadko używam, ostatnio grał kilka tygodni temu. Włączam go, załącza głośniki ale zamiast dźwięku słyszę spory przydźwięk i szum. Nie pomagało przełączanie źródeł a próba ściszenia spowodowała, że szum wzrósł. Rozebrałem go, zakonserwowałem potencjometr, podociskałem wszystkie złącza i zaczął działać poprawnie. Być może i tutaj brak jakiegoś przejścia (np. masy w okolice regulacji głośności) przez co uzyskuje się podobny efekt. Problem z masą w tej firmie to częsta przypadłość.

Podsumowanie tematu

✨ Technics SU-X990D generuje głośne buczenie na głośnikach po kilku minutach pracy, a przekaźnik załącza się na krótko, po czym wyłącza, a wentylator radiatora działa przez kilka sekund. Problem występuje niezależnie od podłączonych głośników i pojawia się nawet bez sygnału na wejściu. Podejrzewa się obecność składowej stałej na wyjściu końcówki mocy, co może wskazywać na uszkodzenie tranzystorów mocy lub niesymetrię zasilania. Wzmacniacz może się wzbudzać, co powoduje wzrost prądu spoczynkowego, nagrzewanie radiatora i aktywację zabezpieczeń nadprądowych. Zalecane jest pomiar napięć stałych na wyjściu i przekaźniku, sprawdzenie kondensatorów w filtrze dolnoprzepustowym przy wyjściach głośnikowych oraz kontrola stanu tranzystorów, rezystorów i połączeń masy. Możliwe jest także podwzbudzenie przedwzmacniacza obciążającego stopnie końcowe. W jednym z przypadków podobne objawy usunięto przez konserwację potencjometru i poprawę połączeń masy.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA