logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Konica Minolta Bizhub C203 – demontaż głowic drukujących przy błędach C4552 i C4554

yajol 19 Paź 2009 20:07 3547 8
REKLAMA
  • #1 7149249
    yajol
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam serdecznie mam problem z maszyna konica minolta bizhub c203. Otoz wywala na zmiane blad c4552 i c4554. sprawdzilem i wiem ze sa to bledy print head'ow magenty i karbonu. Czy ktos wie jak sie je wyjmuje z maszyny, bo wiem ze jest tam kupa rozbierania;/ nigdy tego nie robilem. prosze o pomoc PILNE...

prv yajol(_at_)wp.pl albo gg7713123
  • REKLAMA
  • #2 7149573
    sap
    Poziom 11  
    no to padły laserki wyjmij wszystkie IU transfer i musisz rozebrać cały przód
    potem odpinasz taśmę z lasera i konektor na koniec wypięcie blachy trzymającej laser i po robocie

w druga stronę to samo ino odwrotnie a i na koniec nie zapomnij o regulacji lasera

a tak serio to niech to jakiś serwis zrobi
  • #3 7149968
    yajol
    Poziom 11  
    a dokladniej?? szczerze to mialem juz troche doswiadczenia z tymi maszynami, ale dokladniej to caly ten przod trzeba zdjac?? tzn cala blache czy tylko ta plastikowa pokrywe?? napisz prosze dokladniej co zrobic??;> dziekuje za pomoc
  • REKLAMA
  • #4 7151355
    machyl
    Poziom 22  
    Ocena: 33
    może być problem tylko z samą tasiemką niedawno coś takiego miałem, jeśli chodzi o demontaż przodu to masz to dokładnie opisane w serwisówce
  • REKLAMA
  • #5 7152873
    yajol
    Poziom 11  
    w ktorej czesci serwisowki?? Mam field service i theory of operation no i parts catalog. ale nie znalazlem tego jak to krok po kroku rozebrac?? Masz cos takiego?? moze moglbys mi podeslac na prv?? Tylko ta czesc z tym demontazem...
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 7152893
    machyl
    Poziom 22  
    Ocena: 33
    rozdział 6.3.24 strona 140 field serwice
  • #7 7153861
    yajol
    Poziom 11  
    ok jutro zabieram sie za wymiane dziekuje za pomoc
  • #8 7211445
    bartekZET
    Poziom 11  
    chcesz się zabierac za wyjmowanie laserów, a masz nowe?? :) bo tego się nie naprawia.
  • Pomocny post
    #9 7221369
    Calculus
    Poziom 25  
    Ocena: 11
    Tylko nie zapomnij wyjąć taśmy transferowej, bo możesz ją porysować od spodu, wyjmując laser. Najgorsza jest zabawa z przednią obudową. A głowicę wyciąga się (oczywiście odpinając wtyczkę i tasiemkę) wyciągając z przodu blachę spinającą z obudową, a z tyłu trzeba odciągnąć głowicę leko w lewo i wysunąć do przodu maszyny. Niestety trzeba kupić cały komplet laserów.

Podsumowanie tematu

✨ W urządzeniu Konica Minolta bizhub C203 pojawiają się błędy C4552 i C4554 dotyczące głowic drukujących magenty i czerni. Demontaż wymaga rozebrania przedniej części maszyny, w tym zdjęcia plastikowej pokrywy i blachy mocującej lasery (IU transfer). Należy odpiąć taśmę i konektory laserów, a następnie wysunąć głowice, odciągając je lekko w lewo i do przodu. Ważne jest ostrożne wyjęcie taśmy transferowej, aby jej nie uszkodzić. Po wymianie konieczna jest regulacja laserów. Cały proces jest skomplikowany i często wymaga serwisowego podejścia. W dokumentacji serwisowej (Field Service Manual) szczegółowy opis znajduje się w rozdziale 6.3.24 na stronie 140. Wymiana głowic laserowych odbywa się poprzez zakup kompletu nowych elementów, gdyż naprawa pojedynczych laserów nie jest zalecana.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA