logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

FAAC 414 - niedomykanie prawego skrzydła, problem z synchronizacją napędu

hubsol 20 Paź 2009 09:22 11779 7
REKLAMA
  • #1 7151105
    hubsol
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Witam serdecznie,
    Mam problem z napędem FAAC 414.
    Napędy działają u mnie dwa lata. Od paru jednak dni dzieje się coś dziwnego.
    Rano po wyjeździe nie domyka sie prawe skrzydło (dociskające). Szpara wynosi około 30 cm. Zauważyłem, że podczas ponownego restartu prawe skrzydło otwiera się jako pierwsze po dosłownie kilku cm ruchu staje na chwilę. W tym momencie lewe skrzydło uderza o prawe i staje na amen. Prawe się uruchamia ale tylko na moment.
    Ostatecznie poprzez wielkokrotne otwieranie i zamykanie z pilota idzie domknąć bramę ale to raczej mało wygodne i nie wiem czy też nie uciążliwe dla zestawu.
    Co jest nie tak?
    Dziękuję za zainteresowanie tematem i ewentualną pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 7153493
    snopek4
    Poziom 20  
    Ocena: 174
    Jaki centrala steruje siłownikami? Prawdopodobnie należy przeprogramować czas pracy siłowników, może być tak że padły kondensatory rozruchowe lub też należy zwiększyć siłę.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 7154343
    hubsol
    Poziom 11  
    Mam wątpliwości czy ustawienia czasu siłowników lub ich siły będą miały jakiś wpływ na pracę. Skoro działały przez dwa lata na takich ustawieniach to chyba nie jest przyczyna.
    Natomiast skłaniałbym się ku kondensatorom. O tyle to dziwne, że padły dwa.
    Chyba, że jak padnie jeden, to praca drugiego siłownika jest uzależniona od chociażby jednego kondensatora.
    Praca pierwszego skrzydła wyraźnie przypomina stare lampy jażeniowe i popsute startery. Wiadomo, że nie dosłownie.
    Jak sprawdzić czy dany kondensator jest sprawny?
    Wymienić odrazu dwa?
  • #4 7154603
    snopek4
    Poziom 20  
    Po dwóch latach mogło zmienić się dużo, siłowniki ciężej pracują, brama ma trochę większe opory. Nie koniecznie padły dwa kondensatory na raz, ja bym stawiał na kondensator od skrzydła prawego. Sprawdzić można jedynie go miernikiem pojemności a na tak na szybko można zamienić miejscami z lewego skrzydła na prawe, lub też zakpić nowy a najlepiej obydwa. Tutaj możesz znaleźć instrukcje od swojej centrali:
    http://www.faac.pl/index.php?page=dok/dokumentacje.html . Będzie to prawdopodobnie centrala 452 MPS .
    Ja bym zaczął od wysprzęglenia i sprawdzenia ręcznie jak pracują siłowniki i skrzydła jeżeli są jakieś opory to je wyeliminował. Następnie przeprogramował czas pracy, zwiększył siłę, wymienił kondensatory.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 7154745
    hubsol
    Poziom 11  
    Oki. Jutro się pobawimy:-)
    Powiedz mi, jeżeli prawy siłownik chodzi na wysprzęgleniu troszkę ciężej, to co można zrobić? Może to być wina np smarowania na zawiasach bramy?
    No bo jeśli zwiększę siłę, to za jakiś czas znów dojdę do punktu wyjścia.
    Lewe skrzydło chodzi na dotknięcie paluszka jak ta lala.
  • REKLAMA
  • #6 7156370
    hubsol
    Poziom 11  
    A więc potwierdziło się. Padł kondensator. Na wszelki wypadek wymieniłem oba.
    Koszt 14 PLN za dwie sztuki.
    Sprawdziłem skrzydła przy okazji bez siłowników. Chodzą jak piórka. Martwi mnie natomiast prawy siłownik. Sam chodzi na wysprzęgleniu dość ciężko. Można coś na to zaradzić?
    Zwiększyłem siłę ale czy to skuteczne rozwiązanie? Może trzeba coś w środku przesmarować?
    Pomimo to dziękuję za wszystkie rady.
  • #7 7158144
    snopek4
    Poziom 20  
    Prawdopodobnie trzeba przesmarować rurę. Należy odkręcić 2 śruby imbusowe od spodu przy wysuniętym tłoku, zsunąć osłonę i wtedy jest dostęp do śruby którą można przesmarować. Zazwyczaj stosuję mieszankę smaru i trochę oleju przekładniowego tak by konsystencja nie była za gęsta.
    Pozdrawiam
  • #8 7181475
    romix195
    Poziom 12  
    Ocena: 89
    nalezało by też ewentualnie sprawdzić szczelność zimmeringu na wysuwającej się rurce, może dostaje sie do środka woda.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy napędu bramy FAAC 414, gdzie prawe skrzydło nie domyka się prawidłowo, pozostawiając szczelinę około 30 cm. Objawy wskazują na problem z synchronizacją napędów – prawe skrzydło zatrzymuje się po kilku centymetrach, co powoduje kolizję z lewym skrzydłem i zatrzymanie całego mechanizmu. Po wielokrotnym otwieraniu i zamykaniu brama da się domknąć, ale jest to niewygodne i może obciążać zestaw. Przyczyną problemu okazał się uszkodzony kondensator rozruchowy prawego siłownika, który po wymianie obu kondensatorów (koszt 14 PLN) uległ poprawie. Dodatkowo prawy siłownik pracuje ciężej na wysprzęgleniu, co może wynikać z niedostatecznego smarowania mechanizmu. Zalecane jest przesmarowanie rury siłownika poprzez odkręcenie śrub imbusowych i zastosowanie mieszanki smaru z olejem przekładniowym o odpowiedniej konsystencji. Należy także sprawdzić szczelność uszczelnień (zimmeringu) na wysuwającej się rurce, aby wykluczyć przedostawanie się wody do wnętrza siłownika. Warto również rozważyć przeprogramowanie czasu pracy i zwiększenie siły siłowników, zwłaszcza po dwóch latach eksploatacji, gdy mechanizm może mieć większe opory.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA