logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Centrala 452 MPS i siłowniki Faac - problem z otwieraniem bramy po reprogramowaniu

markok1 27 Paź 2009 09:03 6503 8
  • #1 7180139
    markok1
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Witam,

mam problem z otwieraniem bramy dwuskrzydłowej. Problem zaczął się od momentu kiedy jedno skrzydło wychyliło się zabardzo wchodząc na fotokomórkę. Wtedy otworzyłem centralę i wysunął mi się jeden przewód od kondensatora. Po wsadzeniu go w to samo miejsce brama nie chce się otwierać. Po podaniu sygnału z pilota skrzydło tylko lekko drgnie i dalej nie otwiera się. Jednak po przyciśnięciu przycisku F brama otwiera się i zamyka ale po zaprogramowaniu objawy są takie same jak i przed programowaniem.
    Proszę o poradę co może być przyczyną?
  • #2 7181760
    romix195
    Poziom 12  
    Ocena: 89
    wychylenie sie bramy w przeciwną stronę niż założono jest spowodowane złym podłączeniem kabli do siłowników.
    Należałoby prześledzić podłączenie i ustawienie fotokomórek.
  • #3 7184213
    markok1
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Mój problem nie tkwi już w tym że brama się za bardzo wychyla bo sobie z tym już poradziłem. Problem jest w tym że nie mogę po zadaniu sygnału otworzyć bramy. następuje tylko 3-5cm otwarcie bramy i skrzydło się zatrzymuje i dalej brak jakiej kolwiek reakcji.
    A przyciskiem F do programowania brama ładnie się otwiera i zamyka.
    Wszystkie połączenia są ok jak w instrukcji. Może z logiką jest coś nie tak ? chociaż logika jest tak samo ustawiona jak przed awarią.
  • #4 9285986
    romuss
    Poziom 10  
    Witam.

Mam podobny problem (wypadł przewód kondensatora i sterowanie padło). Czy ktoś z szanownych użytkowników może rozwiązał problem bo temat stary lecz mnie dotknął teraz...

Pozdrawiam
  • #5 14634540
    Pawkuc
    Poziom 1  
    Witam, chciałbym odświeżyć ten wątek bo właśnie mam taki problem, a nikt dotychczas tego problemu nie wyjaśnił.
    W moim przypadku gdy odpiął się kondensator od drugiego skrzydła próbowałem otworzyć bramę i pierwsze skrzydło przez chwilę napierało na (nieruchome) drugie. Gdy przerwałem tę akcje i podpiąłem kondensator brama już nie działała prawidłowo - otwiera się po kilka centymetrów. Przy próbie programowania - tylko otwiera i nie zamyka się.
    Był jeden elektryk, zamienił centralki i wszystko działało, czyli kondensatory i reszta są OK.
    Proszę o podpowiedź, w jakim kierunku szukać przyczyn.
  • #7 14637118
    andrzej lukaszewicz
    Poziom 42  
    Ocena: 2126
    Może być uszkodzony triak.
  • #8 14678944
    Mol
    Poziom 31  
    Ocena: 103
    Za kierunek odpowiada przekaźnik RL1 i steruje nim tranzystor T5 . Za podanie zasilania na silniki i triaki , odpowiada przekaźnik RL2 i steruje nim tranzystor T6 . Sprawdźcie tranzystory ,triaki , ewentualnie optotriaki . Ale obstawiałbym tranzystory . Oczywiście równie dobrze mógł paść procesor , ale od czegoś trzeba zacząć
  • #9 19573955
    Waldi.g
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Jeżeli temat jest aktualny i ktoś szuka pomocy to proponuję od nowa sprawdzić kierunki pracy skrzydeł i siły (patrz opis w instrukcji), potem przy dobrze zamkniętej bramie powtórzyć procedurę skróconego programowania (krótko na 1s przycisk f i przed końcem max otwarcia podać sygnał open A. Sprawdzić czy pomogło, potem się można zabrać za zaawansowane programowanie. A najlepiej te wszystkie rzeczy lepiej wykonać przy zblokowanych fotokomórkach (CL i CP zblokować z XT )Jak wszystko będzie ok to rozblokować fotokomórki i sprawdzić działanie czy z nimi jest też ok. Jeżeli coś jest nie tak to sprawdzić poprawność podłączeń fotokomórek -czasami dają one odwrotne działanie pracy siłowników.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy bramy dwuskrzydłowej sterowanej centralą 452 MPS i siłownikami Faac, która po odłączeniu i ponownym podłączeniu przewodu kondensatora nie otwiera się prawidłowo. Po podaniu sygnału z pilota skrzydło bramy porusza się tylko kilka centymetrów i zatrzymuje, natomiast przycisk F umożliwia pełne otwarcie i zamknięcie bramy. Przyczyny mogą leżeć w nieprawidłowym podłączeniu kabli do siłowników, błędnej konfiguracji fotokomórek lub uszkodzeniu elementów elektronicznych centrali, takich jak przekaźniki (RL1, RL2), tranzystory (T5, T6), triaki lub optotriaki. Wskazane jest sprawdzenie poprawności podłączeń, ustawień kierunku i siły pracy skrzydeł, a także wykonanie procedury skróconego programowania z zablokowanymi fotokomórkami. W jednym przypadku wymiana centralki rozwiązała problem, co sugeruje możliwe uszkodzenie modułu sterującego.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA