logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Prośba o pomoc w organizacji biura [wybór sprzętu]

Karpov 20 Paź 2009 09:28 2847 15
  • #1 7151124
    Karpov
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Witam

Właśnie stoję przed problemem zorganizowania biura (od strony sprzętowej i technologicznej). Chodzi głównie o telefony.

Króciutko o stanie obecnym i dalszych potrzebach:
    Biuro z wydzielonymi 3 działami +sekretariat, internet NEO 1/256 + 1 linia telefoniczna (1 numer tel/fax) podzielony na 4 stacjonarne (lan) i 5 (wifi)

Telefony: ze względu na duża mobilność pracowników ...do tej pory w gre wchodziły tylko komórki, w biurze był tylko jeden telefon DECT + 3 słuchwaki i to wystarczało.
    No ale się pozmieniało. W tej chwili większość pracy realizuję się "zza biurka".

POTRZEBY:
    centrala - rozmowa przychodzi na sekretariat i tam ma być przełączna na poszczególne działy. Możliwość prowadzenia przynajmniej 2 rozmów jednocześnie.
    Jaką kupić? Na co zwrócić uwagę? co w moim wypadku będzie wystarczające?

Voip? pakować się w to? jakie są rzeczywiste korzyści? po za tym że miałbym dodatkowe wyjście na świat (możliwość prowadzenia jednoczesnych rozmów)
    jak z jakością? który dostawca?
  • #2 7152314
    serwiscentral
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Funkcje o które pytasz zrealizuje w sumie każda centrala. Pytanie czy chcesz aby stanowisko sekretarki to był jakiś telefon systemowy "z lampkami". Bo tu bys musiał szukać centrali z obsługa takich telefonów (np. Platan Micra).
    Jeśli nie potrzebujesz stanowiska z aparatem systemowym. To polecam centralke Platan Prima - cena w zależności od konfiguracji około 1000+,-. Masz wszystkie funkcjie zwiazane z przekazywaniami, przenoszeniami,itp. Max 3xPOTS lub 2xPOTS+1ISDN do 10 telefonów wewnętrznych i w stadarcie obsługa 3 kont VoIP.
    Jako operator do połączen VoIP to chyba na dzień dzisiejszy jakis klon voipdiscount - za: cena, jakosc tez ok.
  • #3 7154648
    macmm
    Poziom 24  
    Ocena: 20
    Osobiście do zastosowań biznesowych nie polecam VoIP. W małych firmach. zazwyczaj Internet kupony jest w standardowej usłudze i współdzielony na komputery. Aby VoIP miał sens trzeba w porządny sprzęt sieciowy zainwestować. Albo jeśli informatyką i łącznością zajmuje się ten sam człowiek to można pójść w któryś z modeli Slicana. Wbudowany router załatwia sporo problemów z konfiguracją sieci pod usługi VoIP. Ale jeśli niczego nadzwyczajnego Ci nie potrzeba to popatrz na :
    http://slican.pl/produkty/PMS-08,1079355112.html
  • #4 7154848
    nixau
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    Sugeruję wybrać hybrydową centralę Panasonic KX-TEA308 lub coś z wersji cyfrowej Panasonic KX-TDA15
  • #5 7155416
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 7161669
    prointegro
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    NOWE BIURO = NEW DEAL

Przenosiny do nowego biura są najlepszą okazją do zmiany organizacji pracy oraz wprowadzenia nowych technologi!

Założenie: pracuje u Ciebie 9 osób (4 stacjonarne (lan) i 5 (wifi))

U operatora proponuję kupić minimum 2 dostępy BRI z minimum 10DDI (sugeruję 20)
    Dostęp do internetu minimum 2/1Mb (wysyłka maili załącznikami przy upload'zie 256 to mordęga.

Dla pracowników zrezygnowałbym z wifi, nawet w przypadku komputerów przenośnych.
    Oczywiście taki wynalazek powinien być dostępny np. dla gości.

Jaką centrale wybrał bym rozwiązanie IP (VoIP) i chodzi mi tu głównie o wykorzystanie telefonów pracujących w tej technologi. Możliwość skorzystania z operatorów voip będzie dodatkowym atutem redukującym kosztów połączeń.
    Przy okazji zostanie jednorodna struktura, tylko LAN.
    Centrala IP oczywiście musi obsługiwać dostępy BRI.
    DDI umożliwiają kierowanie połączeń bezpośrednio do właściwych osób.
    Moim zdaniem osoba w sekretariacie nie jest po to, aby każde połączenie do pana Kazia musiało być przez nią przełączone.

Dobry operator VOIP to np. Freeconet link http://www.freeconet.pl/?partnerId=128

Pozdrawiam,
  • #7 7163788
    Tracer2
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 309
    Jak bardzo fajnie rozmawia sie przy chwilowo przy zanikającym połączeniu IP ;)
    Pakiety sie gubią....,ale tanio jest .....,
    wrażenia bezcenne, bo jak znam życie to net "siada" w kluczowych momentach......
    Dobrze jest mieć w przypadku ważnej rozmowy mozliwośc wybrania 100% stabilnego połaczenia.
    A i z faxami po IP bywają spore problemy.
    Pozostaje fax to mail....
    IP to nie jest taki miód jak sie niektórym wydaje....
    A i te 2 dostępy BRI przekroczą wartośc centrali ok 1 kPLN/szt.
    Modemy do tej usługi przez IP są bardzo drogie.
    tansze sa do PRA ;)
  • #8 7167963
    M___
    Poziom 21  
    Ocena: 14
    W "miejskie" linie VoIP bym się nie pchał, dostawcy są tani ale jakość jeszcze pozostawiająca wiele do życzenia.
    Natomiast nie zamykałbym sobie tej drogi bo VoIP szybko się rozwija a centrali telefonicznej nie kupuje się na 2-3 lata.
    Polecałbym Panasonic KX-NCP500, na starcie będzie droższa ale możliwość integracji z VoIP a co ważniejsze z aplikacjami PC typu MS Outlook może w krótkim czasie zaprocentować.
  • #9 7168042
    Radiowiec 2
    Poziom 31  
    Ocena: 236
    Zgadzam się z przedmówcą. Poza tym co do internetu - nie ładuj sie w jakieś inne firmy niż TPSA. Inne owszem coś dają ale na początku owszem jest " cukierkowo" i wspaniale ale jak coś sie poknoći to te pożal sie Boże firemki nawet nie mają porządnego serwisu ! Ja tu nie dyskryminuję tylko staram się być obiektywny. Nie wiem jaki masz serwer internetowy ale jeśli to początki polecam D-link G-624T. Ruter ADSL dość skromny ale z zabezpieczeniem i mogący poprzez Wi Fi obsłużyć aż 64 komputery plus 4 na patch - corddach ( sznurach) Na skromne biuro na początek to wystarczy. Potem możesz sobie sprawić od TPSA modem rozszerzony lub DSL'a z modemem i ruterem od Nich. Widziałem to w akcji , naprawdę fajnie chodzi. Pozdrawiam ! :))
  • #10 7807986
    gregfd
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Panowie odnośnie udług TPSA to nie ma o czym mówić. Miałem z nimi do czynienia...

Mam 1 linię telefoniczną i przydałaby mi się jakaś centralka tak żeby można było nagrać jakąś wiadomość i później przełączać między 3 telefonami oraz wyjście na 1 fax. Na zasadzie tonowego wybierania: Wybierz 0 na syganł faxu lub poczekaj na zgłoszenie konsultanta. Co polecacie? Nie chodzi o coś drogiego bo w niedługiej przyszłości planuje modernizacje, ale jeszcze nie teraz.
  • #11 7809162
    Radiowiec 2
    Poziom 31  
    Co do centralki to każdy serwisant będzie chwalił swoje urządzenia. Ja na twoim miejscu założył bym sobie oprócz telefonu TPSA bramkę VOIP taki telefon internetowy. Można go wprowdźić na centralkę i dzwonić taniej tam gdzie można taniej. bo nie wszędzie sie da ale wiadomo że gro kosztów utrzymania firmy to telefony. Jak biuro jest małe do pięćiu pracowników polecam stacjonarny Panasonic na dwie linie typu KXT... 480 ( zabij mnie nie pamiętam symbolu) drogi ale dobry. Składa sie z pięćiu telefonów połączonych dwiema liniami TF i jedną wewnętrzną stanowiącą interkom. Możesz do tego podłączyć dwa miasta po których może rozmawiać każdy. Podłączenie tego cuda to prośćizna, kupujesz pięć gniazdek systemówek i kabel instalacyjny 3x2. Reszta to prośćizna, bierzesz fachowca ustalasz cenę i za dzień masz łączność ze Światem. Pozdrawiam! :))

A gdzie wgrywamy zapowiedz słowną o którą poprzednik pyta ??[mod="Tracer2"]
  • #12 7813580
    gregfd
    Poziom 11  
    Koledzy czy ktoś może rzucić jakąś pomocą na moją poprzednią prośbę. Zależy mi na czasie i tak jak pisałem nie chce ładować w to jakiejś dużej kasy.
  • #13 7813704
    Radiowiec 2
    Poziom 31  
    Przepraszam ! W kwestii formalnej - Pan moderator pyta o zapowiedź. Jasne tylko w biurze z prawdziwego zdarzenia powinna być w ciągu dnia przynajmniej jedna pracownica bądź pracownik żeby telefon odebrać. Jeśli tego nie ma to albo na jednej linii podłączamy faks i podajemy na pieczątce i w reklamach, albo po fajerancie podłączamy pocztę głosową jak to robi np. Janusz Weiss z Radio Zet. No i po sprawie. Poczta głosowa jest za darmo i w najprostszym biurze nie rozumiem dlaczego by jej nie stosować. Przecież nasz Kolega prowadzi normalną firmę a nie handluje rakietami atomowymi :)) Ale skoro ma być tanio to proszę postawić sobie fax z przenośna słuchawką a na tej linii jeszcze podłączyć internet. Pozdrawiam !
  • #14 7813830
    Angus MacMahon
    Poziom 2  
    Do wyboru masz kilka produktów, kilku producentów.
    Osobiście polecam nowy, sprawdzony produkt jakim jest centrala PRIMA firmy Platan. Możesz też wybrąc model MICRA, ale to już droższy produkt.
    PRIMA z Voipem, z tego co czytałem na stronach platana ma teraz promocję na voipa. Dostajesz darmowe kont od Tlenofonu na 100 minut gadki. Można potestować. U mnie działa. :)

pozdro.
  • #15 7941658
    gregfd
    Poziom 11  
    Prima PLATAN super śmiga. Będę to montował u siebie w biurze. Miałem okazje zobaczyć jak to działa.

Wystarczająco dobrze jak na takie koszty!!!!
  • #16 7941980
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy wyboru centrali telefonicznej do nowo organizowanego biura z trzema działami i sekretariatem, obsługującego 1 linię telefoniczną (numer tel/fax) rozdzieloną na 4 telefony stacjonarne LAN i 5 WiFi. Wymagania obejmują możliwość prowadzenia co najmniej dwóch rozmów jednocześnie, przekazywanie połączeń z sekretariatu do działów oraz obsługę faksu i zapowiedzi głosowej. Rozważane są rozwiązania tradycyjne i VoIP.

Zalecane są centrale hybrydowe i cyfrowe, m.in. Panasonic KX-TEA308, KX-TDA15 oraz bardziej zaawansowany Panasonic KX-NCP500 z integracją VoIP i aplikacji PC. Wśród polskich producentów polecane są centrale Platan Prima i Micra, które oferują obsługę VoIP (do 3 kont) i funkcje przekazywania połączeń, a także promocje na konta VoIP (np. Tlenofon). Slican oferuje modele z wbudowanym routerem i kodekami G729, co poprawia jakość VoIP i zarządzanie QoS, jednak ich cena jest wyższa.

Wskazano, że VoIP w małych firmach wymaga dobrego sprzętu sieciowego i stabilnego łącza internetowego (minimum 2/1 Mb), aby uniknąć problemów z jakością i zanikaniem połączeń. Zalecane jest stosowanie routerów z QoS. W przypadku ograniczonego budżetu można rozważyć prostsze centrale analogowe lub hybrydowe, ale z uwzględnieniem możliwości rozbudowy i integracji VoIP w przyszłości.

Dyskutowano także o problemach z faksami po IP i konieczności stosowania alternatyw, takich jak fax-to-mail. Wskazano na potrzebę zapowiedzi głosowej i poczty głosowej jako standardowych funkcji biurowych. W kwestii operatorów internetowych rekomendowano TPSA ze względu na stabilność i serwis.

Podsumowując, dla małego biura z 9 pracownikami rekomendowane są centrale Platan Prima (dobra relacja cena/jakość), Panasonic KX-NCP500 (bardziej zaawansowana integracja) oraz Slican (lepsza jakość VoIP, wyższy koszt). Należy zwrócić uwagę na jakość łącza internetowego, sprzęt sieciowy z QoS oraz możliwość rozbudowy centrali o funkcje VoIP i integrację z aplikacjami komputerowymi.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA