logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Hitachi HTS541080G9SA00 - MHDD 4.6 nie skanuje dysku, zawiesza się po EID

mietekn 20 Paź 2009 11:18 2763 6
REKLAMA
  • #1 7151433
    mietekn
    Poziom 35  
    Ocena: 161
    Posiadam dysk SATA Hitachi HTS541080G9SA00 i niestety występują na nim BADY. Próbuje zdiagnozować go dokładniej za pomocą MHDD (4.6) ale niestety jest pewien problem.
    Po uruchomieniu programu i wybraniu dysku (wybierając cyferkę z numerem) jakakolwiek próba skanowania kończy się niepowodzeniem. Po wciśnięciu F4 tak samo jak po komendzie EID program się przytyka. Nie wyświetlają się żadne informacje o dysku, wygląda to tak jak by program czekał na dysk, widać że nie zawisł bo zegar chodzi.
    Przeprowadziłem próby w różnych komputerach i z AHCI i bez i wszędzie ten sam problem. Czy ktoś się już spotkał z takim przypadkiem, jak z tego wybrnął ?
  • REKLAMA
  • #2 7154988
    gsm_virus
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 191
    Skoro dysk jest na SATA, to istnieje duże prawdopodobieństwo braku współpracy z w/w kontrolerem. Mógłbyś podać co to za kontroler (typ, model itp.), czy na płycie gł. a może dodatkowy na PCI?
    Z dokumentacji MHDD => Link
    na temat obsługiwanych i wspieranych kontrolerów (kompatybilnych)
    • + Added PCI device ITE 8211 PCI IDE
      + Added PCI device VIA VT6421 IDE RAID
      + MHDD now recognize PCI HPT 37x controller
      + ATI IDE/SATA boards supported
      + ITE8212 IDE controlled added
      + SiS IDE controllers added
      + Fixed Serial ATA conrollers detection (Via and SiI)
      + Intel ICH5 Native Mode detection fixed
      + NVidia SATA/PATA controllers added
      + Fixed bugs running on systems with HPT controllers
      + Intel ICH5/6 Native Mode SATA controller support added
      + VIA VT6420/6410/RAID controllers added
    Czasami sam poszukaj, a może wpadniesz na jakieś rozwiązanie.

PS. Sprawdzałeś już jak np. współpracuje z HDAT2 ?
  • REKLAMA
  • #3 7156458
    mietekn
    Poziom 35  
    Ocena: 161
    Kombinowałem, kombinowałem i..... skończyło się na okrojeniu dysku o obszar z błędami z nadzieją że się nie rozszerzy.
    Laptop w którym był zainstalowany dysk posiadał kontroler ICH7-M, inne komputery w których testowano ICH7.

Póki co tematu nie zamykam bo problem z tym dyskiem pewnie powróci.
  • REKLAMA
  • #4 13452115
    a_jablon
    Poziom 35  
    Ocena: 833
    Zabieram głos w temacie, ponieważ mam identyczny dysk - Hitachi HTS541080G9SA00. Również problemem jest dobranie się do niego za pomocą MHDD - moim zdaniem najbardziej użyteczną aplikacją w procesie diagnozowania (i przywracania pozornej chociażby sprawności) dysków.

Jedyne, na co poprawnie reaguje MHDD na tym dysku to zapytanie o SMART (f8).
    ID, EID, F4 kończą się zwiechą na stanie BUSY.

Ciekawą rzecz pokazała mi VICTORIA na tym dysku - określiła go jako NON-ATA... Może to wyjaśnia, dlaczego dysk ma nas w szerokim poważaniu gdy próbujemy podawać mu komendy ATA, a tak właśnie robi MHDD?

Jak na razie walczę z dyskiem zbyt "wysokopoziomowo" żeby powiedzieć coś konkretnie o jego stanie ale pracuję nad działającą metodą diagnozowania tego szajsu.
  • #5 13452459
    Łukasz_W

Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 646
    a_jablon napisał:
    Jedyne, na co poprawnie reaguje MHDD na tym dysku to zapytanie o SMART (f8).

No i jak owy SMART się prezentuje?
    Konto firmowe:
    HEX SERWIS
    Smołdzinska 2B/16, Kobysewo, 83-304 | Tel.: 530XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://hex-serwis.pl
  • REKLAMA
  • #6 13460688
    a_jablon
    Poziom 35  
    Moim zdaniem bez rewelacji:

Tradycyjnie dla Hitachi 05 jest wyzerowany - nie lubią się chwalić ile realokowały, ale C4 mówi wyraźnie, że coś tam się działo...
    Biorąc pod uwagę ładne wartości 01 0A C5 i C6 nie zdyskwalifikowałem tego dysku na starcie.

Dwa razy wyzerowałem mu powierzchnię, po żadnym zerowaniu C4 nie wzrosło a dysk się nie zacinał. Kurcze, brakuje mi MHDD przy zabawie z tym dyskiem...
  • #7 13531671
    a_jablon
    Poziom 35  
    No więc tak: na płycie Hiren's Boot CD jest zestaw aplikacji do Hitachi / IBM. Pośród nich pozycja numer 1 : Drive Fitness Tool.

Aplikacja wygląda na pierwszy rzut oka dziadowsko a funkcjonalność z grubsza nie powala (nawet SMART'a podejrzeć się nie da)

ALE:

jak wybierze się opcję FULL-ERASE dla dysku i posiedzi przy tym chwilę, widać w jakim dysk jest stanie.

Ja najpierw puściłem "advanced test" - po długim oczekiwaniu dostałem wynik 0x00 - dysk sprawny.

Następnie postanowiłem zrobić FULL-ERASE i na tym procesie ów ponoć "sprawny dysk" wywalił się - tym razem komunikat 0x75 Defective device...

No cóż... temat TEGO dysku można zamknąć - do utylizacji.

Powyższy opis ma na celu pokazanie metody diagnostyki takich i podobnych dysków HITACHI / IBM. Narzędzie może cudowne nie jest, ale prowadzi do celu.
    Polecam nie bawić się w testy tylko od razu startować od FULL-ERASE, bo po tej procedurze tak czy inaczej aplikacja robi media surface test (najważniejszy element advanced test'u).

Z uwag dodatkowych - tam jest opcja DISABLE SMART - nie działa!
    Pomimo męczenia powierzchni w trakcie ERASE'a parametr SMART C4 nie wzrósł a moim zdaniem powinien był się podnieść o kilka-kilkanaście do góry - czyżby 247 to był maks tego, co ten dysk potrafi zaraportować?

Podsumowanie tematu

✨ Dysk SATA Hitachi HTS541080G9SA00 z uszkodzonymi sektorami (BAD) nie współpracuje poprawnie z programem diagnostycznym MHDD 4.6 – próby skanowania i komendy takie jak F4 czy EID kończą się zawieszeniem programu na stanie BUSY, bez wyświetlania informacji o dysku. Problem występuje niezależnie od komputera i trybu AHCI, a dysk był testowany na kontrolerze Intel ICH7-M. MHDD poprawnie reaguje jedynie na zapytania SMART (F8). Program VICTORIA określił dysk jako NON-ATA, co może tłumaczyć brak odpowiedzi na komendy ATA wysyłane przez MHDD. SMART dysku wskazuje na obecność realokowanych sektorów (C4) mimo zerowania powierzchni, które nie powodowało wzrostu błędów ani zawieszeń. Alternatywną metodą diagnostyki okazało się użycie narzędzia Drive Fitness Tool z Hiren’s Boot CD, które po wykonaniu testu zaawansowanego wykazało dysk jako sprawny, jednak podczas pełnego wymazywania (FULL-ERASE) dysk zgłosił błąd 0x75 Defective device, co potwierdza jego uszkodzenie i konieczność utylizacji. Dyskusja wskazuje na ograniczoną kompatybilność MHDD z nowoczesnymi kontrolerami SATA i specyfiką dysku Hitachi HTS541080G9SA00, co utrudnia diagnozę i naprawę.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA