logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dysk HITACHI_DK23DA-40 - zerowanie MHDD 4.6 i analiza S.M.A.R.T.

kalin24 28 Paź 2007 22:24 4912 30
Najlepsze odpowiedzi

Jak naprawić błąd STOP 0x0000007E podczas instalacji Windows XP na laptopie z dyskiem Hitachi DK23DA-40 po zerowaniu MHDD i sprawdzeniu SMART?

To nie musi być wina dysku; SMART nie pokazuje realokowanych sektorów ani sektorów oczekujących, więc nie ma tu jednoznacznych oznak badów fizycznych [#4425101] Błąd STOP 0x0000007E w XP może wynikać także z braku miejsca, niezgodności BIOS-u, uszkodzonej pamięci RAM albo wadliwego sterownika/usługi [#4428450] Dla tego laptopa padła konkretna rada, by zintegrować sterowniki do Windows XP w nLite, utworzyć nową płytę instalacyjną i zaktualizować BIOS do wersji 10d-01.12.2003 [#4429449] W BIOS-ie warto też sprawdzić opcję Execute Disable Bit i na czas instalacji ustawić ją na Disable [#4428869] Jeśli po tych krokach problem zostanie, należy podejrzewać usterkę sprzętową laptopa [#4429449]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
  • #1 4425079
    kalin24
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Witam
    Posiadam dysk twardy HITACHI_DK23DA-40
    Przeprowadziłem zerowanie dysku programem MHDD 4.6
    Wykrył tylko bloki z prędkością odczytu <10ms i <50ms
    Przeprowadziłem również skanowanie S.M.A.R.T a oto raport:

Name Val Worst Raw
    Att # 1 : Read error rate : 100 100 0
    Att # 2 : Throughput performance : 100 100 0
    Att # 3 : Spin up time : 100 100 0
    Att # 4 : Number of spin-up times : 99 99 1199
    Att # 5 : Reallocated sectors count : 100 100 0
    Att # 7 : Seek error rate : 100 100 898
    Att # 8 : Seek time performance : 100 100 0
    Att # 9 : Power-on time : 99 99 47112
    Att # 10 : Spin-up retries : 100 100 0
    Att # 12 : Start/stop count : 100 100 985
    Att # 191 : Unknown : 100 100 29
    Att # 192 : Power-off retrace count : 100 100 150
    Att # 193 : Load/unload cycle count : 94 94 3925907329
    Att # 194 : HAD Temperature : 100 60 30
    Att # 195 : Hardware ECC Recovere : 100 100 6
    Att # 196 : Reallocate event count : 100 100 0
    Att # 197 : Current pending sectors : 100 100 0
    Att # 198 : Offline scan UNC sectors : 100 100 0
    Att # 199 : Ultra ATA CRC Error Rate : 200 200 12

Problem polega na tym, że po tym jak instalator windows skopiuje pliki, uruchamia się ponownie i wyskakuje niebieski ekran z błędem : ***STOP : 0x0000007E (0xC0000005, 0x804AE262, 0xF894E1E0, 0xF894DEE0 ). Czy dysk może mieć bad sektory fizyczne?

Moderowany przez jankolo:

Przeniosłem z działu Komputery Hardware

• #2 4425101
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 4425253
    kalin24
    Poziom 10  
    Chodziło mi o to, że po prawej stronie ekranu znajduje się log z przebiegu zerowania.
    Są tam oznaczone odpowiednimi kolorami sektory:

<3ms - bloki z prędkością odczytu poniżej 3ms (szare - dobre)

<10ms - bloki z prędkością odczytu poniżej 10ms (szare - dobre)

<50ms - bloki z prędkością odczytu poniżej 50ms (szare - dobre)

<150ms - bloki z prędkością odczytu poniżej 150ms (zielone - nie świadczy to dobrze, ale to jeszcze nie błąd)

<500ms - bloki z prędkością odczytu poniżej 500ms (czerwone - niestabilny odczyt, opóźnienie - są problemy)

>500ms - bloki z prędkością odczytu powyżej 500ms (brązowe - niestabilny odczyt, mogą zmienić się w "bad sectors")

W moim przypadku program znalazł tylko sektory <10ms i <50ms

Czy przy zerowaniu MHDD może nie wykryć bad sektorów fizycznych?
  • #5 4425466
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 4425709
    bikcs
    Poziom 19  
    Ocena: 4
    Nirvanowiec napisał:

Cytat:
    Czy przy zerowaniu MHDD może nie wykryć bad sektorów fizycznych?

Tylko wtedy jesli osoba ktora z niego korzysta nie zna sie na tym programie!

Raczej skomplikowany to ten program nie jest - nie ma możliwości nie wykrycia bad sektorów.

Nirvanowiec napisał:

Przy zerowaniu dysku w MHDD nie ma zadnego logu z prawej strony nawet kwadracikow z czasami dostepu :)

Coś się Tobie kolego Nirvanowiec pomyliło, bo czasy dostępu po prawej stronie, podczas zerowania dysku są pokazywane.
  • #7 4425739
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 4425740
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 4425769
    bikcs
    Poziom 19  
    W Mhdd mozna tez wyzerowac dysk przy użyciu menu z klawiasza F4 i wtedy bedą wyświetlane czasy dostępu.

okzo napisał:

jak widac pclab'owski manual nie da pokoju MHDD do poki on jstnieje.

manual pclab'a nie ma tutaj nic do rzeczy.

Nirvanowiec napisał:

Ty tez kolego nie wiesz jak w Mhdd wyzerowac caly dysk? Nawet mnie to nie zaskakuje

A powinno, bo coraz mniej w ogóle coś Cię zaskakuje a wykonać ERASE w mhdd, jak widać, można na dwa sposoby.
  • #10 4425779
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 4425785
    bikcs
    Poziom 19  
    Nirvanowiec napisał:
    Kolego a moze mi kolega wytumacyc fakt ze windows ktory byl na dyku odpali sie po zakonczeniu tego zerowania ktore podajesz ?
    :D

Może napiszesz kolego pytanie bardziej gramatycznie z zachowaniem składni?
  • #12 4425787
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #13 4425793
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #14 4425818
    bikcs
    Poziom 19  
    Nirvanowiec napisał:
    Jasne dlaczego po tym "zerowanu" w F4 zostaja dane na dysku?
    Skoro kolega twierdzi ze to zrowanie to kazdy sektor powinien byc zapisany 0000 a jednak dane pozostaja wiec cos sie tu nie zgadza:)

Ciekawa teoria, że dane pozostają przy użyciu zerowania w F4. :D

Cytatz Twojej strony kolego Nirvanowiec, odnośnie instrukcji programu Mhdd 4.6:

"3) Jak usunąć bad sektory i wolne sektory?
    Najlepszym sposobem na usunięcie badów i wolnych sektorów jest zerowanie a potem remap dysku (zerowanie powoduje bezpowrotną utratę danych)
    Aby wykonać zerowanie całego dysku w MHDD należy użyć komendy ERASE i liknąć 2 razy enter .
    Po zakończeniu zerowania wykonujemy następująco remap.
    Wciskamy F4 schodzimy strzałkami na opcje Remap i klikamy enter.
    Wygląda to tak:"

Dobra, skończmy ta bezsensowną dyskusję prowadząca do niczego. Czytać nie tylko acelabowskie manuale :D
  • #16 4425850
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #17 4425887
    bikcs
    Poziom 19  
    Nirvanowiec napisał:
    Kolego zacytowales fragment (bez zgody autora)

Zacytowałem, bo nigdzie nie ma mowy na Twojej stronie internetowej kolego Nirvanowiec o prawach autorskich.Brak znamion naruszenia Ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych
    Dz.U. z 1994 r. Nr 24, poz. 83 (nieznajomość prawa szkodzi)
    a po drugie, nie twierdź, cytat:
    Nirvanowiec napisał:
    Jasne dlaczego po tym "zerowanu" w F4 zostaja dane na dysku?

że dane na dysku pozostaną po takim zabiegu (ERASE wprzy użyciu F4), bo to nie jest prawdą :D
  • #18 4426001
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #19 4426049
    bikcs
    Poziom 19  
    Napisałem tylko, że nie jest prawda, to co pisał kolega Nirvanowiec, odnośnie narzędzia mhdd, bo fakty są inne podczas pracy z tym narzędziem, co przedstawiłem jasno i klarownie. Nie jest prawdą, że ja szukam zaczepki, jest to forum, gdzie każdy ma prawo zwrócić uwagę kolegom, jeśli mylnie interpretuja swoją wiedzę.Widać kolega Okzo znowu szuka dziury w całym, tam, gdzie jej nie ma.

Moderowany:

obrażanie użytkowników forum

• #20 4426079
    99none
    Poziom 19  
    Ocena: 11
    no to teraz okzo ci nie da spokoju, wyliczy wszystkie twoje potknięcia, przecinki, znaki interpukcyjne zapominając o jednym, MY tutaj odpowiadamy na pytania autora topiku.
    A okzo sam zadaje pytania, rozdymając wątek.
    Po odrzuceniu jego pytań, co pozostaje, sprawdz sam.
    Ja bym jednak zastosował te 14 dni.
  • #21 4426129
    bikcs
    Poziom 19  
    Ja to wiem kolego 99none, to się zemści w kolejnych moich postach pomocy innym od Okzo :D Żeby nie odbiec od tematu :D

[quote="Nirvanowiec"]Kolega moze wkoncu powiedziec jak dokladnie w mhdd wyzerowal ten dysk i jaka instrukcja w internecie sie kierowal?

Nie ma to znaczenia, czym się kierował, trzeba tutaj w tym poście zaznaczyć, bo skoro kolega tutaj trafił, to szuka pomocy a nie instrukcji w internecie.

Kolego Kalin24, jeśli dane na dysku nie są istotne, proponuję w Mhdd poprzez funkcję F4 - erase, po erase wykonaj remap a nastepnie standardowe formatowanie dysku.
  • #23 4428277
    bikcs
    Poziom 19  
    kalin24 napisał:
    Witam
    Kierowałem się właśnie tą instrukcją http://forum.pclab.pl/index.php?s=b43f80f3848...showtopic=256595&st=0&p=4304768&#entry4304768
    Mam rozumieć, że jest ona nieprawidłowa.
    Więc czy mógłby ktoś podać instrukcje jak poprawnie wyzerować dysk.
    Czy ta metoda, którą podał kolega Bikcs w posicie wyżej jest dobra?

Dobra, nie szukaj już po tym neci zadnej instrukcji i użyj oprogramowania jakie jest dla tego typu dysku, czyli oprogramowanie producenta, link:

http://www.hitachigst.com/hdd/support/download.htm

Tym oryginalnym oprogramowaniem bez problemów i gimnastyki zrobisz kasowanie całkowite (zerowanie) dysku. Dodam, że oprogramowanie, po przeprowadzeniu funkcji erase, dokonuje automatycznego sprawdzania powierzchni dysku.
  • #24 4428306
    gsm_virus
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 191
    kalin24 napisał:
    Witam
    Kierowałem się właśnie tą instrukcją http://forum.pclab.pl/index.php?s=b43f80f3848...showtopic=256595&st=0&p=4304768&#entry4304768
    Mam rozumieć, że jest ona nieprawidłowa.
    Więc czy mógłby ktoś podać instrukcje jak poprawnie wyzerować dysk...

Tu masz jasno opisane MHDD FAQ http://nirvanowiec.republika.pl/MHDD.html
  • #25 4428333
    bikcs
    Poziom 19  
    gsm_virus napisał:
    Tu masz jasno opisane MHDD FAQ http://nirvanowiec.republika.pl/MHDD.html

Kolego gsm_virus, kilka postów wyżej napisane jest, że podana przez ciebie instrukcja do strony nirvanowca jest poprostu błędna.
  • #26 4428450
    gsm_virus
    Dobrze, przyjąłem do wiadomości. Ale umknęła jeszcze jedna rzecz w tym poście, o której wspomniał WojtasJD
    WojtasJD napisał:
    HDD jako pierwszy podejrzany ?
    STOP: 0x0000007E (0xC0000005, 0x804AE262, 0xF894E1E0, 0xF894DEE0)
    SYSTEM_THREAD_EXCEPTION_NOT_HANDLED

http://support.microsoft.com/kb/330182/PL/ (WinXP)
    I z tejże strony można się dowiedzieć tego
    Cytat:

Ten problem występuje wtedy, gdy wątek systemowy wygeneruje wyjątek nieprzechwycony przez procedurę obsługi błędów. Może się tak zdarzyć, jeśli spełniony będzie co najmniej jeden z następujących warunków:
    Za mało miejsca na dysku twardym. Jeśli ten problem wystąpi po pierwszym uruchomieniu komputera podczas instalacji systemu Windows lub po zakończeniu instalacji, w komputerze może być za mało miejsca na dysku twardym do uruchomienia systemu Windows.
    Niezgodności z systemem BIOS. Jeśli ten problem wystąpi po pierwszym uruchomieniu komputera podczas instalacji systemu Windows lub po zakończeniu instalacji, system BIOS komputera może być niezgodny z systemem Windows.
    • Niezgodne sterowniki karty graficznej.
    Uszkodzona pamięć RAM.
    • Uszkodzony sterownik urządzenia lub usługa systemowa.
    • Niezgodny program zdalnego sterowania innej firmy. Jeśli problem dotyczy pliku Win32k.sys, może być spowodowany przez program zdalnego sterowania innej firmy.

Więc może nie jest to tylko i wyłącznie wina HDD. http://www.hitachigst.com/tech/techlib.nsf/products/DK23DA_Series
    Kolego :arrow: kalin24 , mógłbyś podać w jakiej dokładnie konfiguracji jest twój komputer / laptop.
    Czy pamięć RAM była już testowana? Płyta z Windows posiada zintegrowane "service pack" ?
  • #27 4428478
    bikcs
    Poziom 19  
    Być może i tak tez jest, tylko autor postu notorycznie upiera się, żeby wykonać "00000" :|
  • #28 4428728
    kalin24
    Poziom 10  
    Już wyjaśniam.

Cały sęk w tym, że jest to laptop (model: FAM 2000).Gdyby był to stacjonarny komp mógłbym podmienić łatwo części i wtedy można by znaleźć wadliwą część. Oczywiście można by było sprawdzić te części na innym laptopie, ale nie mam takiej możliwości.

Jeśli chodzi o tę konfigurację to:

Athlon 2200+
    GeForce 2 MX 400 64 MB
    2x256MB RAM
    HITACHI_DK23DA-40
    Chipset płyty głównej VIA VT8235

Na samym początku próbowałem zainstalować Windowsa ze zintegrowanym SP2 i nic.
    Następnie próbowałem samego Windowsa i też nic.
    Nawet próbowałem z okrojonym Windows XP Mini 2.1 PL – lipa.

Pamięć RAM skanowałem Memtestem86, lecz po czterech i pół godziny pracy i nie wykryciu żadnego błędu dałem spokój.

Postanowiłem, więc sprawdzić jeszcze jedną rzecz.
    Pobrałem Linuksa Ubuntu 7.10.
    Wszystko ładnie szło aż nagle wyskoczył błąd krytyczny. Nie pamiętam już, jaki był to dokładnie błąd, ale jutro spróbuje zainstalować jeszcze raz to napiszę, co mu nie pasowało.

Ze skanu Memtestem i MHDD nie wynika, że RAM i Dysk Twardy jest popsuty.
    Już sam teraz nie wiem, co zrobić. Spodziewam się, że to może być płyta główna.

Pozdro

Dodano po 1 [minuty]:

Już wyjaśniam.

Cały sęk w tym, że jest to laptop (model: FAM 2000).Gdyby był to stacjonarny komp mógłbym podmienić łatwo części i wtedy można by znaleźć wadliwą część. Oczywiście można by było sprawdzić te części na innym laptopie, ale nie mam takiej możliwości.

Jeśli chodzi o tę konfigurację to:

Athlon 2200+
    GeForce 2 MX 400 64 MB
    2x256MB RAM
    HITACHI_DK23DA-40
    Chipset płyty głównej VIA VT8235

Na samym początku próbowałem zainstalować Windowsa ze zintegrowanym SP2 i nic.
    Następnie próbowałem samego Windowsa i też nic.
    Nawet próbowałem z okrojonym Windows XP Mini 2.1 PL – lipa.

Pamięć RAM skanowałem Memtestem86, lecz po czterech i pół godziny pracy i nie wykryciu żadnego błędu dałem spokój.

Postanowiłem, więc sprawdzić jeszcze jedną rzecz.
    Pobrałem Linuksa Ubuntu 7.10.
    Wszystko ładnie szło aż nagle wyskoczył błąd krytyczny. Nie pamiętam już, jaki był to dokładnie błąd, ale jutro spróbuje zainstalować jeszcze raz to napiszę, co mu nie pasowało.

Ze skanu Memtestem i MHDD nie wynika, że RAM i Dysk Twardy jest popsuty.
    Już sam teraz nie wiem, co zrobić. Spodziewam się, że to może być płyta główna.

Pozdro
  • #29 4428869
    BIGOLSEN
    Poziom 31  
    Ocena: 45
    Procedura zerowania podawana i zarazem polecana przez kolegę bikcs , jest pod kilkoma względami wadliwa . Nie działa na wszystkich modelach dysków i nie wszystkich firm . Po przejściu do końca , faktycznie okazuje się , że dane na dysku pozostają nienaruszone . Sprawdzane to było już wielokrotnie i na wielu modelach dysków . Owszem na pewnej części dysków działa właściwie , ale to niestety drugie dno tej opcji programu . Jeśli więc upierasz się przy zerowaniu , to zrób to wg opisu kolegi Nirvanowca . Po zerowaniu koniecznie Remap powierzchni .
    Sprawdź w biosie laptopa , czy ma funkcję : Execute Disable Bit , lub podobnie . Jeśli ma to na czas instalacji wyłącz ją , ustaw Disable . Może to pomoże ?

Pozdrawiam .
  • Pomocny post
    #30 4429449
    gsm_virus
    kalin24 napisał:

A może tak dokładniej, to jest Medion MD 6271 FAM 2000 .
    Ja na twoim miejscu, bym zastosował mały trik, i zintegrował sterowniki do tego laptopa z płytą instalacyjną Windows XP, za pomocą programu nLite_v.1.4 RC2.
    Sterowniki pobierzesz z http://www1.medion.de/site/service_~u~_support/treiber_~u~_updates/
    Po ściągnięciu wszystkich sterowników do Windows XP, rozpakuj je do katalogów, odpal nLite i zinteguj z płytą instalacyjną (jako sterowniki Plug n Play), utwórz obraz płyty, nagraj obraz płyty za pomocą Nero (opcja Kopia zapasowa ; Nagraj obraz na dysk).
    Ale przed tym zaktualizował bym BIOS do Version: 10d - 01.12.2003 , jeżeli jeszcze nikt go nie zaktualizował.
    Jeżeli to nie pomoże i nadal będą błędy z instalacją , to będzie wskazywać na uszkodzone w "hardware" laptopa.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy zerowania dysku twardego HITACHI_DK23DA-40 za pomocą programu MHDD 4.6 oraz analizy raportu S.M.A.R.T. Użytkownik wykonał zerowanie dysku, które wykazało bloki z czasem odczytu poniżej 10 ms i 50 ms, a raport S.M.A.R.T. nie wskazywał na obecność uszkodzonych sektorów (Reallocated sectors count = 0). Pojawiły się wątpliwości dotyczące poprawności metody zerowania w MHDD, zwłaszcza czy zerowanie przez funkcję F4 (erase) faktycznie nadpisuje wszystkie sektory zerami, gdyż niektórzy uczestnicy dyskusji wskazywali, że dane mogą pozostać nienaruszone. Zalecano stosowanie komendy ERASE (bez F4) do pełnego zerowania, a następnie wykonanie remapu powierzchni dysku. Wskazano również, że nie wszystkie modele dysków i firmy reagują jednakowo na tę procedurę. Zwrócono uwagę na możliwość użycia oryginalnego oprogramowania producenta Hitachi do zerowania i diagnostyki dysku, które automatycznie sprawdza powierzchnię po kasowaniu. W kontekście problemów z instalacją systemu Windows na laptopie Medion MD 6271 FAM 2000 (z procesorem Athlon 2200+, 512 MB RAM, chipset VIA VT8235 i kartą GeForce 2 MX 400) zasugerowano integrację sterowników sprzętowych z płytą instalacyjną Windows XP za pomocą narzędzia nLite oraz aktualizację BIOS-u. Po zastosowaniu tych kroków instalacja systemu powiodła się, co wskazuje na problemy sprzętowe lub sterownikowe, a nie na uszkodzenie dysku. Wskazano także na konieczność wyłączenia funkcji Execute Disable Bit w BIOS-ie podczas instalacji systemu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA