logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zakup dysku twardego do starszego komputera, ATA czy SATA?

Pablo20 21 Paź 2009 18:56 1551 7
REKLAMA
  • #1 7157444
    Pablo20
    Poziom 10  
    Witam!

Mam pytanie jezeli mam kompa starszego typu ze starymi wejsciami na taśmy to jaki musze kupic dysk twardy SATA czy ATA?
  • REKLAMA
  • #2 7157451
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 7157461
    Pablo20
    Poziom 10  
    Bardzo dziekuje za informacje i pozdrawiam:-)
  • #4 7157486
    pismaker
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Można też kupić przejściówkę z SATA na ATA i kupić dysk SATA, ponoć cenowo dobrze wychodzi, a dyski SATA są cichsze i z reguły mają większą pojemność za tę samą cenę.
  • REKLAMA
  • #5 7157846
    kw48
    Poziom 25  
    Ocena: 99
    A sprawdź najpierw w dokumentacji płyty głównej, czy nie ma przypadkiem kontrolera SATA. Też mam kompa starszego typu i okazało się, że płyta ma 2 gniazda SATA. Problem był tylko w tym, że obsługiwała starszą wersję SATA 1, a obecne dyski obsługują SATA2 (dwukrotnie szybszy transfer). Niektóre dyski same to wykrywają, a w innych trzeba założyć zworkę na odpowiednie piny. Kupiłem dysk SATA (WD 320GB), dałem zworkę i działa.
  • #6 7157922
    Pablo20
    Poziom 10  
    Napewno skorzystam z tej informacji bo to bedzie lepsze rozwiazanie noi przy zamianianie na nowy komputer bede mogl wlozyc ten dysk. Dziekuje za dobre informacje:-)
  • REKLAMA
  • #7 7161327
    Wojtek(KeFir)
    Poziom 42  
    Ocena: 559
    Zamiast przejściówki polecam kupić kontroler na PCI. Jest to zawsze szybsze rozwiązanie. I wielokrotnie mniej problematyczne.
  • #8 7161815
    Pablo20
    Poziom 10  
    A na czym polega ten kontroler na jakiej zasadzie on dziala i gdzie sie go wpina?

Podsumowanie tematu

✨ W przypadku starszego komputera z wejściami na taśmy należy wybrać dysk twardy ATA (PATA). Alternatywnie można zastosować przejściówkę z SATA na ATA, co pozwala użyć dysku SATA, który zwykle oferuje większą pojemność i cichszą pracę przy podobnej cenie. Przed zakupem warto sprawdzić dokumentację płyty głównej, ponieważ niektóre starsze modele mogą posiadać kontroler SATA, choć często obsługują starszą wersję SATA 1. W takich przypadkach dysk SATA może wymagać ustawienia odpowiedniej zworki, aby działać poprawnie. Jako lepsze rozwiązanie rekomendowany jest zakup kontrolera SATA na PCI, który zapewnia szybszą i bardziej stabilną obsługę dysków SATA w starszych komputerach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA