logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ACER AL1916W - nie włącza się, wywala bezpieczniki

maras2003 24 Paź 2009 14:05 2240 3
REKLAMA
  • #1 7168874
    maras2003
    Poziom 29  
    Ocena: 115
    Witam.
    Dostałem do naprawy monitor ACER 19" AL1916W i skromy opis usterki - zaczął brzydko pachnąć i już się nie włącza ;)
    Zauważyłem że na płytce zasilacza (wbudowanego) jest przepalony bezpiecznik (od prądu sieciowego) a w koło niego przypalona płytka, więc go wymieniłem. Przy próbie uruchomienia monitora, wywalił nowy bezpiecznik, bezpiecznik główny odpowiadający za kontakty na piętrze, uszkodził warystor, po czym przez sekundę świeciła się dioda od zasilania ;) Tak więc połowiczny sukces...

Problem polega na tym, że teraz nawet do takiego stanu nie mogę go doprowadzić - pomyślałem że to wina matrycy i ją odłączyłem (później też płytkę gdzie jest gniazdo VGA- d-sub), teraz od razu wywala bezpiecznik.

Warystor wymieniłem na trochę większy, od zasilacza ATX. Nie mam pojęcia gdzie może leżeć problem, żaden element nie wygląda na uszkodzony.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 7168907
    any56
    Poziom 39  
    Ocena: 838
    Prawdopodobnie uszkodzony jest mostek prostowniczy (diody).
  • REKLAMA
  • #3 7169050
    maras2003
    Poziom 29  
    Ocena: 115
    Any56, zgłoś się do mnie po browara ;)
    Działa, ciekawe tylko jak długo pociągnie na mostku z zasilacza ATX (prawdopodobnie mocniejszy od tego, który był w monitorze).
    Temat zamykam...

@down:

Nie nie nie, po prostu chciałem monitor dokładniej przetestować, ale nadal działa, już klikam kłódeczkę :P
  • #4 7169121
    radekrpisz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 208
    Na kłódeczkę to moderator kliknie tak?
    maras2003 napisał:

Nie nie nie, po prostu chciałem monitor dokładniej przetestować, ale nadal działa, już klikam kłódeczkę :P

Większość zapomina... ;-)
REKLAMA