Adam1988 napisał: Dziwna sprawa u mnie w DTR'ce ta płyta wygląda tak:
instrukcja jest w formie normalnej książki i nazywa się:
"INSTRUKCJA OBSŁUGI I SERWISU
WOLTOMIERZ CYFROWY
TYP V 533, V533A
ZAKŁAD ELEKTRONICZNEJ
APARATURY POMIAROWEJ
02-325 WARSZAWA UL. BIAŁOBRZESKA 53"
I nie można dziwić się skoro V533 wygląda tak, jak
TAM pokazano, a mnie zwyczajnie zawiodła pamięć i pomyliłem
(zobacz co w poprzednim moim poście poprawiłem) ze sobą te dwa modele multimetrów - V533 jest starszym 'bratem' V543.
Adam1988 napisał: Pozostałe rezystory sprawdziłem, są sprawne 2N5452 na miernik też wydaje się być ok.
Mam tylko właśnie wątpliwości co do tych tranzystorów w 'klocku'.
Czy jeśli są uszkodzone te elementy to miernik powinien wyświetlić -10000 ? Czy jeszcze jest coś uszkodzone 'głębiej' ?
O ile dobrze pamiętam
(a ostatni multimetr z tej rodziny naprawiałem coś ok. roku 2000), to po wciśnięciu przycisków: ZERO oraz AUTO, miernik powinien sprawdzać autozerowanie, czyli kręcąc pokrętłem ZERO -
R24 - powinna zmieniać wyświetlaną wartość w około wartości zerowej, albo - w przypadku podania na wejście modułu "Przetwornik U/t" zbyt dużej wartości napięcia - zasygnalizować przekroczenie zakresu (usterka w modułach poprzedzających w/w moduł "Przetwornik U/t"), czyli wygasić 'młodsze' cyfry wyświetlacza a pozostawić tylko 'najstarszą', a więc cyfrę
1 będącą na prawo od wyświetlacza znaku (
"+",
"-",
"~").
Opisane zachowanie się tego multimetru wskazuje na ewidentne uszkodzenie przede wszystkim w modułach; "Przetwornik U/t" lub "Zespół cyfrowy" oraz w elementach je sprzęgających, czyli rzeczonych tu transformatorach impulsowych wraz z ich otoczeniem.
Nadmienię, że "Zespół cyfrowy" ma swoją 'masę' - GND - na potencjale obudowy tego miernika, natomiast 'masy' pozostałych modułów analogowych są na potencjale zacisku "LO" i jest to tzw. "masa pływająca" wraz z całą częścią analogową - jest ona odizolowana galwanicznie od GND poprzez rzeczone transformatorki impulsowe oraz oraz uzwojenia wtórne transformatora zasilające moduł "Zasilacz A" (najbardziej oddalony moduł od płyty przedniej), który to moduł dostarcza niestabilizowanych napięć ±22
V do modułu "Przetwornik U/t" w którym są one obniżane i stabilizowane - patrz niżej - oraz zasilają one pozostałe moduły analogowe.
W module "Zasilacz A" wytwarzane jest również stabilizowane napięcie +5
V a służące do zasilania układów cyfrowych z rodziny TTL znajdujących się w module "Przetwornik U/t".
Należy też obligatoryjnie sprawdzić wartość stabilizowanych napięć zasilających wzmacniacze operacyjne znajdujące się na modułach analogowych.
Ich stabilizatory znajdują się na module: "Przetwornik U/t", więc tak:- napięcie dodatnie; +14,5
V na układzie
OS108 (wraz z otoczeniem) - SFC2300, lub odpowiedniki - napięcie ujemne; -14,5
V na układzie
OS107 (wraz z otoczeniem) - SFC2304, lub odpowiedniki.
Węzeł stabilizowanego napięcia dodatniego najłatwiej jest zlokalizować na
+ kondensatora
C124 - 3µ3/25V, kondensator tantalowy typu 196D - oraz
katoda diody
D112 - BYP401/100, lub odpowiednik, np. 1N4002 - oraz
pin-8 układu stabilizatora
OS108 (patrz wyżej).
Węzeł stabilizowanego napięcia ujemnego najłatwiej jest zlokalizować na
- kondensatora
C122 - 3µ3/25V, kondensator tantalowy typu 196D - oraz
katoda diody
D108 - Zenera BZP630/3V9, lub odpowiednik - oraz
pin-8 układu stabilizatora
OS107 - patrz wyżej.
W/w napięcia najwygodniej jest mierzyć na katodach w/w diod -
D112 oraz
D108 - względem "pływającej masy" części analogowej, czyli;
pin-4 układu scalonego
OS108 (patrz wyżej) oraz
pin-9 układu scalonego
OS107 (patrz wyżej) wraz z
innymi wyprowadzeniami dołączonych tam elementów jak np.
katoda diody
D111 - BYP401/100, lub odpowiednik, np. 1N4002 - do której najłatwiej podpiąć się z przewodem woltomierza zakończonym chwytakiem.
Reasumując; należy w pierwszej kolejności przywrócić automatyczny pomiar w opcji autozerowania, a dopiero potem - już znacznie łatwiej - lokalizować ewentualne pozostałe usterki, które można w znacznej części diagnozować po zachowaniu się wyświetlacza tego miernika.
Dlatego też - jak już wcześniej napisałem - sprawdzenie modułów; "Zespół cyfrowy" oraz "Przetwornik U/t" w innym działającym multimetrze z tej rodziny, a występują one we wszystkich modelach tej rodziny, jest najłatwiejszą wstępną diagnozą potwierdzającą sprawność tych dwóch modułów.
Pozdrawiam