Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Meratronik V544 i -10000 na wyświetlaczu.

Adam1988 25 Paź 2009 19:46 3377 9
  • #1 25 Paź 2009 19:46
    Adam1988
    Poziom 25  

    Witam.

    Dostałem miernik jak w temacie i próbuje go naprawić..
    W mierniku brakowało rezonatora kwarcowego, wsadziłem 1MHz (taki znalazłem na schemacie V533)
    ale nie wiem na 100% jaki tu powinien być.
    Miernik po włączeniu nic nie wyświetla na wyświetlaczu nawet jeśli jest wciśnięty przycisk 'auto'. Parokrotne wciśniecie przycisku auto, slow/fast i start powoduje że wyświetlacz sie zapali i wyświetli -10000 i tak już zostaje do wyłączenia zasilania.
    Podpowiedzcie od czego zacząć ?
    Transformatorki sprawdziłem omomierzem i wydaja sie być sprawne.

    Pozdrawiam.

  • Megger
  • #2 25 Paź 2009 22:38
    Stary1952
    Poziom 33  

    Adam1988 napisał:

    Podpowiedzcie od czego zacząć ?

    Musisz postarać się o jakąś dokumentację ( schematy ) , bez tego będzie trudno naprawić ten sprzęt , na " macajewa " to nie metoda . :|

  • Megger
  • #3 25 Paź 2009 23:14
    Adam1988
    Poziom 25  

    Niestety w tym właśnie największy problem nie potrafie znaleść do tego modelu schematów, jedyne co znajduje to oferty sprzedaży.
    Może ktoś z forumowiczów ma taki schemat i udostępni ?

    Pozdrawiam.

  • #4 26 Paź 2009 00:21
    Quarz
    Poziom 43  

    Witam,

    Adam1988 napisał:
    Witam.

    Dostałem miernik jak w temacie i próbuje go naprawić..
    W mierniku brakowało rezonatora kwarcowego, wsadziłem 1MHz (taki znalazłem na schemacie V533)
    ale nie wiem na 100% jaki tu powinien być.
    tak, taki powinien być.
    Większość wyjmowalnych modułów w całej rodzinie tych woltomierzy jest identyczna, co pozwala na sprawdzanie ich poprzez wyjęcie modułu i sprawdzenie go w innym działającym woltomierzu - niekoniecznie w takim samym modelu miernika, ważne by był to tak samo oznaczony moduł, a poza tym płyta główna w tych woltomierzach cyfrowych (o podwójnym całkowaniu) ma tak umieszczone złącza modułów, iż uniemożliwia to złe włożenie modułu w w/w złącze - chyba już to zdążyłeś zauważyć?

    Adam1988 napisał:
    Miernik po włączeniu nic nie wyświetla na wyświetlaczu nawet jeśli jest wciśnięty przycisk 'auto'. Parokrotne wciśniecie przycisku auto, slow/fast i start powoduje że wyświetlacz się zapali i wyświetli -10000 i tak już zostaje do wyłączenia zasilania.
    Podpowiedzcie od czego zacząć ?
    Transformatorki sprawdziłem omomierzem i wydaja się być sprawne.
    Należy sprawdzić je - na okoliczność jakości izolacji pomiędzy uzwojeniem pierwotnym a wtórnym - napięciem probierczym przemiennym 50Hz o wartości 500V RMS, to dla woltomierzy o oznaczeniu na płycie głównej 250V pomiędzy zaciskami "LO" i "GUARD", oraz "LO" I "GND", oraz "GUARD" i "GND", co miało miejsce w większości mierników przeznaczonych na rynek krajowy.
    W produkcji eksportowej było to chyba trzy razy większa wartość, czyli 750V opisane na płycie pomiędzy w/w zaciskami, a napięcie probiercze musi być od tego dwa razy większe.

    Opisany objaw (bardzo dobrze mi znany) wskazuje na brak przejścia do II fazy całkowania - odbyła się faza całkowania napięcia wzorcowego i w tym momencie sterowanie zatrzymało się po zakończeniu I fazy całkowania .
    Możliwości uszkodzeń jest kilka:
    - rzeczone transformatorki impulsowe (tu sygnał przechodzi przez TrB) - izolujące część cyfrową od analogowej - oraz ich najbliższe otoczenie,
    - czyli tranzystory P-N-P typu BC157 (wzmacniacze i regeneratory sygnału po stronie wtórnej, tu T2) na głównej PCB w obwodach rzeczonych transformatorków impulsowych,
    - warto też sprawdzić kondensatory 'przyspieszające' 47pF (tu C10) - w przypadku utraty przez rzeczony kondensator pojemności impuls "nie przejdzie", a nie jest o to trudno, ponieważ są tam kondensatory ceramiczne (KCPm-IB-N150-4x4r-47p-10-63V) które łatwo jest uszkodzić, np. przy "odkurzaniu" woltomierza,
    - obwody związane z TrB (go sterujące) na "Zespole cyfrowym"; OS707 - 1/4UCY7400N - i dalej 'w głąb' za tą bramką,
    - obwody związane z TrB (odbierające sygnał) na "Przetworniku u/t"; OS102 - 1/2UCY7476 - i dalej 'do przodu' przed tym przerzutnikiem.
    To tyle informacji z grubsza. Musisz dysponować dokumentem producenta, pt. "INSTRUKCJA OBSŁUGI I SERWISU" - powinna być do znalezienia na elektrodzie, ponieważ w przeciwnym przypadku nie będziemy rozumieli się.
    Ja takim dokumentem dysponuję, ale uprzedzę; jest to już któraś kopia papierowa i nie nadaje się ona do dalszego kopiowania/skanowania.

    Pozdrawiam

  • #5 27 Paź 2009 12:15
    Adam1988
    Poziom 25  

    Witam.

    Bardzo dziękuje za pomoc.
    Wczoraj miałem trochę czasu i posiedziałem nad miernikiem oto co znalazłem i sprawdziłem:
    - uszkodzony rezystor precyzyjny 200Ω (brak przejścia)
    - na płytce gdzie jest ten rezystor są też dwa elementy wsadzone w mosiężny klocek i przykręcone do płytki, wydaje mi się ze są to dwa tranzystory jeśli tak to chyba są uszkodzone, opisze jak się zachowują: mają one po 4 wyprowadzenia opisane jako 1, 2, 3 i 4. 1 oraz 4 są razem połączone na płytce. Pomiędzy 1,4 a 2 nie ma przejścia na obu tych 'tranzystorach', natomiast pomiędzy 1,4 a 3 mam spadek napięcia 144mV lub 183mV w zależności od kierunku oraz 91mV lub 96mV na drugim 'tranzystorze'
    - sprawdziłem transformatorki impulsowe przez pomiar rezystancji przy napięciu 1000V jest ok.
    - tranzystory sterujące transformatorkami sprawdzone i są ok, kondensatory 47pF mechanicznie nie uszkodzone.

    Połączyłem oscyloskop kolejno do każdego z transformatorków i brak jakichkolwiek impulsów. Dokumentacji do tego miernika nie mogę znaleść (są do innych modeli).

    Pozdrawiam.

  • #6 27 Paź 2009 12:59
    Quarz
    Poziom 43  

    Witam,

    Adam1988 napisał:
    Witam.

    Bardzo dziękuje za pomoc.
    proszę bardzo ...

    Adam1988 napisał:
    Wczoraj miałem trochę czasu i posiedziałem nad miernikiem oto co znalazłem i sprawdziłem:
    - uszkodzony rezystor precyzyjny 200Ω (brak przejścia)
    - na płytce gdzie jest ten rezystor są też dwa elementy wsadzone w mosiężny klocek i przykręcone do płytki, wydaje mi się ze są to dwa tranzystory jeśli tak to chyba są uszkodzone, opisze jak się zachowują: mają one po 4 wyprowadzenia opisane jako 1, 2, 3 i 4. 1 oraz 4 są razem połączone na płytce. Pomiędzy 1,4 a 2 nie ma przejścia na obu tych 'tranzystorach', natomiast pomiędzy 1,4 a 3 mam spadek napięcia 144mV lub 183mV w zależności od kierunku oraz 91mV lub 96mV na drugim 'tranzystorze'
    I już zaczynamy nie rozumieć się (z braku opisywania elementów jak w DRT), ponieważ dwa tranzystory w 'klocku' - pracujące jako para różnicowa na wejściu wzmacniacza operacyjnego i sprzęgnięte ze sobą termicznie - występują na dwóch modułach, a rezystora o wartości 200Ω w specyfikacji elementów - oddzielnej dla każdego modułu - nie mogę znaleźć ...
    Znacznie lepiej będzie jak zamieścisz tu fotkę danego modułu.

    Adam1988 napisał:
    - sprawdziłem transformatorki impulsowe przez pomiar rezystancji przy napięciu 1000V jest ok.
    - tranzystory sterujące transformatorkami sprawdzone i są ok, kondensatory 47pF mechanicznie nie uszkodzone.

    Połączyłem oscyloskop kolejno do każdego z transformatorków i brak jakichkolwiek impulsów.
    Ja, dla sprawdzenia, podmieniłbym te tranzystory innymi, ponieważ znam przypadki z napraw takich multimetrów, że na mierniku - go sprawdzającym - tranzystor był sprawny a multimetr nie chciał działać, natomiast po wymianie go na inny egzemplarz multimetr "wstawał" ... :idea: :D
    Natomiast zobaczenie pojedynczego impulsu rzędu pojedynczych mikrosekund na zwykłym oscyloskopie jest praktycznie niemożliwe.
    Co innego, gdyby ten miernik pracował - i mierzył poprawnie - w trybie automatycznym, ale i tu czas trwania tego impulsu do czasu jego powtarzania jest ułamkiem procenta, więc trzeba mocno "chcieć" aby ten impuls zobaczyć ...

    Adam1988 napisał:
    Dokumentacji do tego miernika nie mogę znaleźć (są do innych modeli).
    W poprzednim moim poście napisałem, że znaczna część wyjmowalnych modułów jest dla wszystkich modeli identyczna, a pozostałe; albo nie występują, albo jest jeden moduł inny.
    Dlatego też podstawowe moduły: "Zespół cyfrowy", "Przetwornik U/t" - to dwa pierwsze od strony przedniej moduły - oraz moduł ostatni: "Zasilacz A" są dla całej rodziny tych multimetrów identyczne.
    Pozostałe, albo nie występuję wcale, albo jeśli występują, np. "Przetwornik kΩ", czy "Przetwornik AC/DC", to są identyczne pod względem funkcjonalności oraz ich schematu ideowego dla wszystkich modeli w całej rodzinie.
    Pozwala to sprawdzać całe moduły w innym, i sprawnym, mierniku gdzie taki moduł występuje.
    Nie muszę dodawać, iż pozwala to bardzo szybko stwierdzić sprawność, lub nie, danego modułu.

    Pozdrawiam

  • Megger
  • #7 27 Paź 2009 20:02
    Adam1988
    Poziom 25  

    Meratronik V544 i -10000 na wyświetlaczu.

    Tak wygląda moja płytka, zaznaczyłem który opornik jest uszkodzony.
    Co do podmianki modułu to nie mam takiej możliwości :cry:
    Możesz napisać w jakim modelu taka płytka jeszcze występuje ?
    Posiadam schemat od V533 ale niestety nie pasuje.

    Pozdrawiam.

  • #8 27 Paź 2009 21:02
    Quarz
    Poziom 43  

    Adam1988 napisał:
    Meratronik V544 i -10000 na wyświetlaczu.

    Tak wygląda moja płytka, zaznaczyłem który opornik jest uszkodzony.
    Co do podmianki modułu to nie mam takiej możliwości :cry:
    Możesz napisać w jakim modelu taka płytka jeszcze występuje ?
    Posiadam schemat od V533 ale niestety nie pasuje.
    To jest moduł: "Wzmacniacz DC", a uszkodzony rezystor to R211 (wg oznaczenia z IOiS - Instrukcja Obsługi i Serwisu) - RM68X-200±0,05% - ale skoro jego 'diabli wzięli' to, ani chybi, poszły z nim również tranzystory T201 (okrągła obudowa na rzeczoną "kostką") - podwójny J-FET typu 2N5452 - ponieważ jest to "dolny" rezystor wejściowego dzielnika rezystorowego z którego napięcie podawane jest na bramkę jednego z w/w tranzystorów pary T201 a pracującej jako wzmacniacz różnicowy.
    Warto też sprawdzić pozostałe trzy rezystory w czarnych obudowach, 'górny' rezystor R203 - RM67Y-166,466k±0,01% - wejściowego dzielnika rezystancyjnego (to ten poniżej uszkodzonego), oraz pozostałe dwa: R201 - RM67Y-1479,7±0,01% - oraz R202 - RM67Y-18,274k±0,01% - pozostałe 'dolne' rezystory dzielnika i służące do zmiany wartości wzmocnienia wzmacniacza DC.
    IMHO, ten moduł w V543 jest identyczny - pobieżnie sprawdziłem to po położeniu elementów na powyższej fotce z posiadanymi rysunkami - z rozmieszczeniem elementów - dla V541 oraz dla V543 (aktualnie fizycznego dostępu do mierników nie mam).

    Pozdrawiam

    P.S. Ponieważ znane są mi co najmniej dwie wersje DTR do V533, to napisz jaką wersję posiadasz: z numeracją stron jak za zwyczaj jest to w książkach, czy w postaci kopii z Opisu Technicznego - litery OT- ... w górnym zewnętrznym roku strony oraz strona ujęta w ramki, gdzie na dole podana jest kolejna strona, itd. i to jest historycznie wcześniejsza dokumentacja.

  • #9 27 Paź 2009 21:30
    Adam1988
    Poziom 25  

    Dziwna sprawa u mnie w DTR'ce ta płyta wygląda tak:
    Meratronik V544 i -10000 na wyświetlaczu.
    instrukcja jest w formie normalnej książki i nazywa się:
    "INSTRUKCJA OBSŁUGI I SERWISU
    WOLTOMIERZ CYFROWY
    TYP V 533, V533A
    ZAKŁAD ELEKTRONICZNEJ
    APARATURY POMIAROWEJ
    02-325 WARSZAWA UL. BIAŁOBRZESKA 53"

    Pozostałe rezystory sprawdziłem, są sprawne 2N5452 na miernik też wydaje się być ok.
    Mam tylko właśnie wątpliwości co do tych tranzystorów w 'klocku'.
    Czy jeśli są uszkodzone te elementy to miernik powinien wyświetlić -10000 ? Czy jeszcze jest coś uszkodzone 'głębiej' ?

    Pozdrawiam.

  • #10 27 Paź 2009 23:25
    Quarz
    Poziom 43  

    Adam1988 napisał:
    Dziwna sprawa u mnie w DTR'ce ta płyta wygląda tak:
    Meratronik V544 i -10000 na wyświetlaczu.
    instrukcja jest w formie normalnej książki i nazywa się:
    "INSTRUKCJA OBSŁUGI I SERWISU
    WOLTOMIERZ CYFROWY
    TYP V 533, V533A
    ZAKŁAD ELEKTRONICZNEJ
    APARATURY POMIAROWEJ
    02-325 WARSZAWA UL. BIAŁOBRZESKA 53"
    I nie można dziwić się skoro V533 wygląda tak, jak TAM pokazano, a mnie zwyczajnie zawiodła pamięć i pomyliłem (zobacz co w poprzednim moim poście poprawiłem) ze sobą te dwa modele multimetrów - V533 jest starszym 'bratem' V543.

    Adam1988 napisał:
    Pozostałe rezystory sprawdziłem, są sprawne 2N5452 na miernik też wydaje się być ok.
    Mam tylko właśnie wątpliwości co do tych tranzystorów w 'klocku'.
    Czy jeśli są uszkodzone te elementy to miernik powinien wyświetlić -10000 ? Czy jeszcze jest coś uszkodzone 'głębiej' ?
    O ile dobrze pamiętam (a ostatni multimetr z tej rodziny naprawiałem coś ok. roku 2000), to po wciśnięciu przycisków: ZERO oraz AUTO, miernik powinien sprawdzać autozerowanie, czyli kręcąc pokrętłem ZERO - R24 - powinna zmieniać wyświetlaną wartość w około wartości zerowej, albo - w przypadku podania na wejście modułu "Przetwornik U/t" zbyt dużej wartości napięcia - zasygnalizować przekroczenie zakresu (usterka w modułach poprzedzających w/w moduł "Przetwornik U/t"), czyli wygasić 'młodsze' cyfry wyświetlacza a pozostawić tylko 'najstarszą', a więc cyfrę 1 będącą na prawo od wyświetlacza znaku ("+", "-", "~").
    Opisane zachowanie się tego multimetru wskazuje na ewidentne uszkodzenie przede wszystkim w modułach; "Przetwornik U/t" lub "Zespół cyfrowy" oraz w elementach je sprzęgających, czyli rzeczonych tu transformatorach impulsowych wraz z ich otoczeniem.
    Nadmienię, że "Zespół cyfrowy" ma swoją 'masę' - GND - na potencjale obudowy tego miernika, natomiast 'masy' pozostałych modułów analogowych są na potencjale zacisku "LO" i jest to tzw. "masa pływająca" wraz z całą częścią analogową - jest ona odizolowana galwanicznie od GND poprzez rzeczone transformatorki impulsowe oraz oraz uzwojenia wtórne transformatora zasilające moduł "Zasilacz A" (najbardziej oddalony moduł od płyty przedniej), który to moduł dostarcza niestabilizowanych napięć ±22V do modułu "Przetwornik U/t" w którym są one obniżane i stabilizowane - patrz niżej - oraz zasilają one pozostałe moduły analogowe.




    W module "Zasilacz A" wytwarzane jest również stabilizowane napięcie +5V a służące do zasilania układów cyfrowych z rodziny TTL znajdujących się w module "Przetwornik U/t".

    Należy też obligatoryjnie sprawdzić wartość stabilizowanych napięć zasilających wzmacniacze operacyjne znajdujące się na modułach analogowych.
    Ich stabilizatory znajdują się na module: "Przetwornik U/t", więc tak:- napięcie dodatnie; +14,5V na układzie OS108 (wraz z otoczeniem) - SFC2300, lub odpowiedniki - napięcie ujemne; -14,5V na układzie OS107 (wraz z otoczeniem) - SFC2304, lub odpowiedniki.

    Węzeł stabilizowanego napięcia dodatniego najłatwiej jest zlokalizować na + kondensatora C124 - 3µ3/25V, kondensator tantalowy typu 196D - oraz katoda diody D112 - BYP401/100, lub odpowiednik, np. 1N4002 - oraz pin-8 układu stabilizatora OS108 (patrz wyżej).

    Węzeł stabilizowanego napięcia ujemnego najłatwiej jest zlokalizować na - kondensatora C122 - 3µ3/25V, kondensator tantalowy typu 196D - oraz katoda diody D108 - Zenera BZP630/3V9, lub odpowiednik - oraz pin-8 układu stabilizatora OS107 - patrz wyżej.

    W/w napięcia najwygodniej jest mierzyć na katodach w/w diod - D112 oraz D108 - względem "pływającej masy" części analogowej, czyli; pin-4 układu scalonego OS108 (patrz wyżej) oraz pin-9 układu scalonego OS107 (patrz wyżej) wraz z innymi wyprowadzeniami dołączonych tam elementów jak np. katoda diody D111 - BYP401/100, lub odpowiednik, np. 1N4002 - do której najłatwiej podpiąć się z przewodem woltomierza zakończonym chwytakiem.

    Reasumując; należy w pierwszej kolejności przywrócić automatyczny pomiar w opcji autozerowania, a dopiero potem - już znacznie łatwiej - lokalizować ewentualne pozostałe usterki, które można w znacznej części diagnozować po zachowaniu się wyświetlacza tego miernika.
    Dlatego też - jak już wcześniej napisałem - sprawdzenie modułów; "Zespół cyfrowy" oraz "Przetwornik U/t" w innym działającym multimetrze z tej rodziny, a występują one we wszystkich modelach tej rodziny, jest najłatwiejszą wstępną diagnozą potwierdzającą sprawność tych dwóch modułów.

    Pozdrawiam

TME logo Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
TME Logo