logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mam talent i szpulowy ZK120.

Jasiek690 26 Paź 2009 11:47 3304 17
REKLAMA
  • #1 7176520
    Jasiek690
    Moderator na urlopie...
    Ocena: 158
    Widzieliście to:

miał chłopak pomysł, jak miałem 5 lat też się tak bawiłem, tylko nie wiedziałem że to jest "muzyka" ;)

Podmieniłem film, poprzedni został zdjęty w związku z naruszeniem praw autorskich TVN.
  • REKLAMA
  • #3 7176729
    djandriu
    Poziom 27  
    Ocena: 170
    O f..k :D Dobry jest bez dwóch zdań .
  • #4 7176765
    lowbird
    Poziom 23  
    Ocena: 45
    Nie wątpie, że na gramofonach też coś umie. Nowy rodzaj skretchingu ;d podziwiam.
  • #5 7176872
    oskar_dyjas
    Poziom 25  
    Ocena: 25
    Niezłe. Nie wiedziałem, że tak można. :)

Podoba się skrecz.
  • REKLAMA
  • #6 7176891
    Jasiek690
    Moderator na urlopie...
    Mógł pokazać jeszcze wizualizacje na EM84 ;)
  • REKLAMA
  • #7 7177995
    ZbeeGin
    Poziom 39  
    Ocena: 462
    Coś zbyt czysto gra ta ZK-a... Jeszcze ściągana przez mikrofon. Wiadomo: nowe głowice, nowa taśma, ale nie czarujmy się; pasmo przenoszenia tego popularnego sprzętu jest jednak dość ograniczone.
  • #8 7178213
    obsid
    Poziom 25  
    Ocena: 52
    Bardzo ciekawie pomyślany numer, ale... Coś tutaj nie pasuje. Ścieżka z perkusją jest podłożona, ale może być i tak (to tylko teoretyczne rozważania), że podłożony jest cały utwór, włącznie ze "scratchowaniem", a człowiek w dość przekonujący sposób udaje grę na tym "instrumencie".

Przydałaby się opinia znawców mechaniki ZK 120, ale z tego co pamiętam, przełączenie pokrętła z pozycji PLAY na PAUZA powoduje odsunięcie rolki przesuwu taśmy (na koniec numeru człowiek zrobił "PAUZĘ") i natychmiastowe zatrzymanie przesuwu taśmy przed głowicą (można było co prawda uzyskać przerywane, "zawodzące" odtwarzanie przy niepełnym odciągnięciu rolki, ale na pewno nie był to ten efekt, jaki jest słyszalny na zakończnenie "utworu". Poza tym w pokrętło rodzaju pracy jest moim zdaniem zadziwiająco często (w raczej nieuzasadniony sposób) używane podczas gry...

No i jeszcze ta czystość brzmienia - trochę to zastanawiające. Byłaby afera, gdyby okazało się, że utwór jest spreparowany, a człowiek w rzeczywistości zagrał z "playbacku".

Jeśli jednak rzeczywiście zagrał to, co można usłyszeć - to jest niesamowity.
  • #9 7178820
    LuckyDj
    Poziom 33  
    Ocena: 192
    Cytat:
    miał chłopak pomysł, jak miałem 5 lat też się tak bawiłem, tylko nie wiedziałem że to jest "muzyka"

No dokładnie ;)
    Cytat:
    Nie wiedziałem, że tak można

Ano można.
    Cytat:
    Mógł pokazać jeszcze wizualizacje na EM84

:lol: :lol: :lol:
    Podesłałbym Ci normalnie punkty za tę odpowiedź, ale jesteś modem, więc po co Ci one ;) :P

Cytat:
    Byłaby afera, gdyby okazało się, że utwór jest spreparowany, a człowiek w rzeczywistości zagrał z "playbacku".

Nie było by afery, bo nawet gdyby, to sam sobie tego nie puścił, więc wszyscy zainteresowani musieli by o tym wiedzieć...

Co do playbacku, to byłoby słychać cięcia wykonane crossfaderem, a tego niema, więc kolo na bank leci na żywca.
    A najbardziej mi się podobało jak Wojewódzki skreczował na swoim guziku :)
  • #10 7178872
    KJ
    Poziom 31  
    Ocena: 945
    Widziałem coś takiego tylko 2 razy w życiu. Raz tutaj:

Drugi raz zupełnym przypadkiem - akurat przechodziłem przez pokój z TV w Mam Talent :)
  • #11 7179241
    Futrzaczek

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 522
    Dobrze (ale naprawdę dobrze) zrobiony ZK120 z nowymi taśmami potrafi tak zagrać. Można mu również nieco "popsuć" hamulce dla mniejszych oporów. Ogólnie jestem pełen podziwu :) Próbowałem się tak bawić, lecz nawet nie umywam się do tego człowieka :)

-> Jasiu
    EM84 trybi tylko przy zapisie ;)
    Należy dodać, że w oryginalnym rozwiązaniu.
    Konto firmowe:
    F-TECH Michał Kurzela
    Zacisze 20B, Serock, 05-140 | Strona WWW: https://elektronika.top/
  • #12 7180046
    Jasiek690
    Moderator na urlopie...
    Futrzaczek napisał:

-> Jasiu
    EM84 trybi tylko przy zapisie ;)
    Należy dodać, że w oryginalnym rozwiązaniu.

Wiem, ;)
    Wiedziałem również, że mnie poprawisz. :D
  • #13 7180123
    cirrostrato
    Poziom 38  
    Ocena: 956
    ,,Młodzi" elektronicy nie pamiętają czasów ,,składactwa" , zmontowałem zetek 120 kilkanaście sztuk i znając ten sprzęt mogę autorytatywnie twierdzić,że z mechaniką tego magnetofonu można wszystko, jest prosta i mechanicznie oczywista, wszelkie przeróbki elektroniki to też nie problem, dodając drugą głowicę uniwersalną i regulując odległość między głowicami ( ale odległość ,,po taśmie" czyli zrobiłem regulowaną pętlę a nie zmieniałem mechanicznie odległości między głowicami) zrobiłem pierwszy pogłos na tym sprzęcie.
  • #14 7180307
    GoldenSaint
    Poziom 22  
    Ocena: 9
    Otóż to - pamiętam gitarowe delaye robione z ZK.
  • #15 7181113
    Futrzaczek

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 522
    Jasiek690 napisał:

Wiem, ;)
    Wiedziałem również, że mnie poprawisz. :D

Dwa drutki tu & ówdzie i mamy oczko skaczące przy zapisie :)
    Miałem przyjemność składania tego sprzęta od zera... Taka, wiecie, okazja z bazaru :) W domu okazało się że jakiś %^#@*^ powykręcał śrubki z mechaniki i wrzucił je do środka.
    Konto firmowe:
    F-TECH Michał Kurzela
    Zacisze 20B, Serock, 05-140 | Strona WWW: https://elektronika.top/
  • REKLAMA
  • #16 9527022
    cut man doo
    Poziom 2  
    Witam Drodzy Forumowicze! Jako ze to moj 1 post przedstawie sie moje imie i nazwisko juz znacie , a pseudonim zawarty jest w nicku . Nie moglem sie oprzec aby odpowiedziec bardzo jaram sie skreczem lecz to nie czas abym opowiadal jak pomysl itd. podaje link do mojego kanalu na yt.
    http://www.youtube.com/user/acidzul
    jako ze nie jestem dobrym elektronikiem , baa nie jestem nawet namiastka elektryka mam problem z plytka i czesciami na niej , zetek 120 tych ze srubami na zewnatrz posiadam okolo kilkanascie i jak cos mi sie palilo z pomoca kolegi ktory juz troche lepiej zna temat przelutowalismy kondensatory czy np. pokretla glosnosci itp. Moim zamyslem jest stworzenie nowej plytki azeby czesci byly dostepne i sie tak nie palily , a wiec szukam kogos do wspolpracy w tym temacie podkresle ze mechanizm sam sie rozruszal przez te 8/9 lat treningow i w nim nic niechce zmieniac wlasnie ma pozostac taki jaki jest , bo gdy lapie za inny model to wszystko jest nierozruszane i pozostaje tylko problem z elektronika . jesli Ktos z panstwa jest w posiadaniu takiej wiedzy co i jak moglbym ulepszyc to mozna by wstepnie porozmawiac i moze kiedys wprowadzic pomysl w zycie POZDRAWIAM! adam :)
  • #17 9529263
    BartekWB
    Poziom 27  
    Ocena: 25
    Powiedz mi tylko, bo zawsze mnie to zastanawiało, co skreczerzy dyndają prawą ręką, od czego ten hebel jest, balans?
  • #18 9529544
    cut man doo
    Poziom 2  
    Chodzi Ci o cross fader. Ten suwak odpowiedzialny jest za zmiane gramofonu z ktorego lecisz (w przypadku 2 gramofonow) a w przypadku freestyle skreczu czyli uzycia do skreczu jednego gramofonu (przykladowo w drugim leci sekcja rytmiczna w postaci jakiegos perkusyjnego utworu)suwak sluzy do sciszenia a wiec rytmizujesz w ten sposob to /cziłi cziłi/ jest wiele technik uzywania tego suwaczka np. bardzo przydaje sie gdy cofasz plyte wstecz i nie chcesz aby byl slyszany dzwiek cofania ... poprostu ucinasz. I niekoniecznie jest to prawa reka , ja np. uzywam do tego lewej no bo oczywiscie tez cos sobie probuje na zakupionym sprzecie :) Wracajac jeszcze do you tuba to skrecze na gramofonach wykonuja moi koledzy , ja gram tam tylko na tasmie Pozdrawiam!

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy nietypowego wykorzystania magnetofonu szpulowego ZK120 do tworzenia efektów muzycznych przypominających scratchowanie. Uczestnicy podkreślają, że dobrze utrzymany i odpowiednio zmodyfikowany ZK120 z nowymi taśmami oraz delikatnie zmienionymi hamulcami może generować ciekawe efekty dźwiękowe, które nie są powszechnie znane. Pojawiły się wątpliwości co do autentyczności nagrania, zwłaszcza dotyczące czystości dźwięku i mechaniki urządzenia, jednak większość zgadza się, że efekt jest osiągalny na żywo bez podkładów. Wskazano na mechaniczne właściwości ZK120, takie jak możliwość regulacji odległości między głowicami i prostota konstrukcji, co umożliwia różnorodne przeróbki i eksperymenty, w tym tworzenie pogłosu. Poruszono także temat funkcji crossfadera w kontekście scratchowania na gramofonach oraz różnic w technikach użycia suwaka do miksowania dźwięku. Autorzy podzielili się doświadczeniami z napraw i modyfikacji elektroniki magnetofonu, szukając rozwiązań na poprawę trwałości płytek i dostępności części. Wspomniano również o wizualizacji na wskaźnikach EM84, choć jest to element dodatkowy. Całość pokazuje kreatywne podejście do klasycznego sprzętu audio i jego nietypowe zastosowanie w muzyce.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA