logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Audi A4 B5 1.6[ANA]-VAG COM-Zgodność OBDII i 15 READINESS

robertbA4 26 Paź 2009 17:32 15030 33
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Jak wykonać test readiness w Audi A4 B5 1.6 ANA w VAG-COM i co oznacza komunikat o zgodności OBDII?

W tym silniku ANA nie trzeba ustawiać wszystkich bitów readiness na 0, bo część pozycji ma pozostać na 1 albo w ogóle nie dotyczy tego ECU; jeśli silnik nie ma błędów i pracuje normalnie, najlepiej nic nie zmieniać [#7184030][#7194827][#7190130] Jeśli chcesz wykonać procedurę, robi się ją w Basic Settings: secondary air w kanale 077 na rozgrzanym silniku (min. 80°C) przy aktywnej sondzie lambda, aż pojawi się TEST ON i SYSTEM OK [#7191223] Katalizator sprawdza się w kanale 046 przy 3000–4000 obr./min, a sondy lambda w 043; po zgaszeniu zapłonu status może wracać do TEST OFF, więc test trzeba powtórzyć [#7191223][#7191454] W grupie 130 wartość -48°C oznacza brak sygnału dla tej funkcji map cooling, a nie problem z readiness [#7194146] Dla ANA kanał 074 nie dotyczy tego silnika, a niektóre pozycje mają być ustawione jako 1, więc komunikat OBDII najpewniej wynika z niedokończonej gotowości albo nieobsługiwanej pozycji [#7194827][#7191223]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 7177611
    robertbA4
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Witam. Może mi ktoś powiedzieć co jest grane z 15 READINESS? Wiem że to są kody gotowości i wszystkie powinny być na PASSED. Jak to pozmieniać VAGiem?
    I drugie pytanie: czemu wyskakuje taki komunikat jak wchodzę w test zgodności z OBDII ?
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 7178032
    trans-serwis
    Poziom 39  
    Ocena: 2259
    Albo się naucz języka angielskiego albo zmień VAGA na przetłumaczonego, a właściwie patrząc na pierwsze pytanie to zostaw VAGA w spokoju będzie mniej szkód.
    Moderatorzy gdzie jesteście?
  • REKLAMA
  • #3 7178438
    robertbA4
    Poziom 10  
    trans-serwis napisał:
    Albo się naucz języka angielskiego albo zmień VAGA na przetłumaczonego, a właściwie patrząc na pierwsze pytanie to zostaw VAGA w spokoju będzie mniej szkód.
    Moderatorzy gdzie jesteście?

Kolego o co Ci chodzi ? Widać masz jakiś problem ze sobą? To forum chyba do czegoś służy nie? Jak nie chcesz pomóc to po co się odzywasz?
    Jak jesteś taki mądry to może powiesz jak pozmieniać te kody?
    Udało mi się zmienić dziś jeden kod tj.
    Zmieniłem TEST OFF w gr.076 na TEST ON i SYSTEM OK przechodząc w tej grupie w SWITCH TO BS (na odpalonym silniku)
    Jak zmienić pozostałe?
  • #4 7179541
    trans-serwis
    Poziom 39  
    forum do czegoś służy, ale czy do tego o czym ty myślisz to niekoniecznie, jak kiedyś rozgryziesz ten problem to docenisz moje ironiczne uwagi, bo narazie to dorwałeś się do VAGA oby bez szkod dla samochodu i uważasz się za nie wiadomo co.
  • #5 7179582
    robertbA4
    Poziom 10  
    Ja widzę że to ty się uważasz że jesteś nie wiadomo kim. Może teraz powiesz że jak próbuje sobie sam coś "naprawić" w aucie to odbieram ci chleb ?
  • #6 7179699
    trans-serwis
    Poziom 39  
    Nie nie odbierasz mi chleba, dokladasz.
  • #7 7181215
    robertbA4
    Poziom 10  
    To powiedz mi tylko tyle czy te kody które pozostały w stanie "1" czyli Failed or Incomplete mają wpływ na obroty tzn. na spadek obrotów

Dodano po 5 [godziny] 7 [minuty]:

Dziś zmieniłem "OXYGEN SENSOR'S" na PASSED, ale po wyłączeniu zapłonu i ponownym włączeniu wtrysk powietrza wtórnego i sondy znowu w FAILED. Czemu?
  • #8 7183847
    trans-serwis
    Poziom 39  
    Obserwuję twoje poczynania i czekam na dalsze rewelacyjne relacje.
  • Pomocny post
    #9 7184030
    fil2006
    Poziom 27  
    Ocena: 395
    koleś jak nie masz błędów i problemów ,autko jezdzi ok to zostaw to .Nie ma to wpływu na nic w tym modelu auta ,kody gotowości czyli readiness kode to test całego układu spalania ,w zasadzie jak jazda probna wszystko wyjdzie.

Dodano po 1 [minuty]:

jeśli jest problem i go usuniesz ,fachowo nalezy wykonac readiness kode i ustawiasz wszystko na zero czyli robisz test wszystkich czujnikow odpowiedzialnych za spalanie lącznie z katalizatorem.

Dodano po 2 [minuty]:

jesi pojawi się błą i nie został jeszcze skasowany to readiness będzie 0 ,oczywiście o ile wczesniej ktoś zrobił ten test .w momencie skasowania błędu readines jest automatycznie zapisane i trzeba go teoretycznie zrobić ,oczywiście o ile usunołeś usterke .Nie musisz robić jazdy próbnej w korku i traćić czasu tylko zrobisz to na miejscu ,

Dodano po 4 [minuty]:

w profesionalnych serwisach ,jakich w Polsce jeszcze nie ma ,każdy samochód po wykonaniu naprawy związanej z emisią spalin musi mieć wykonane readiness kode,trzeba dołączyć wydruki do karty pracy .Tutaj nie ma na to czasu :-} ,sam vas po diagnozie i wyjsciu z procedor poszukiwania błędów automatycznie domaga się wykonania tego testu ,możesz jednak wybrać nie .
  • #10 7184082
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 7184227
    brandy-p
    Poziom 31  
    Ocena: 542
    Owik, jak dostaniesz bana będę tęsknił :-) . Spokojnie.
    A na temat "profesjonalnych servisów" na wyspie powiem tyle. Mam za ścianą serwis mercedesa (truck), a do swoich prywatnych VW, vauxhale, BMW wołają mnie :-) (a ja jak czytam posty kilku tutejszych asów widzę jaki jestem cienias)
  • REKLAMA
  • #12 7186507
    fil2006
    Poziom 27  
    :-} pyta o readiness to mu odpisuje kolego owik .Jestem aby pomagć ,być może pokuta?
    Pamiętaj że cały nasz naród jest w demokracji może 20 lat ,oni kilkaset.
    To my mamy się uczyć od nich nie oni od nas.

Dodano po 5 [minuty]:

sprawa wydruków jest sprawą pełnej dokumentacji co się z samochodem robi i jakie błędy zostały opracowane ,za co klient płaci i jeszcze pozostaje jako historia napraw .U nas to nie na ręke nikomu nawet aut.serwisom bo zostaje historia czarno na białym co było robione.j
    Może za 30 lat zrozumiesz to kolego ...a może nigdy

Dodano po 6 [minuty]:

jeśli chodzi o vasa to czekam kolego bo mam zamiar zakupić ale używany ,w związku z tym jade więc do niemiec aby porozmawiać w sprawie abonamentu online do tego testera .
    Niestety w naszym kochanym kraju nie ma nawet z kim porozmawiać na ten temat bo jest się niewygodnym ,lepiej z niemcami bo są normalni a wiem że można sobie takowy abonament wykupić.

Dodano po 1 [minuty]:

No i vas używka ,można spotkać w necie w naszym kraju ,zadzwonisz spytasz o papiery i po rozmowie :-}

Dodano po 2 [minuty]:

wyspecjalizuj się , co to ma być hi scan pro????

Dodano po 10 [minuty]:

readines do około 2002 roku znajdziesz w elsie, od 2003 jest w vasie , vcds nowy chyba też ma .
    Nie istnieje nic lepszego od vas i vcds pod auta marki audi vw .
    Vas bez podłączenia online i abonamentu nie będzie nic wart do kilku lat .
    Chcesz vasa i abonament kupujesz legala uzywke ,nie radze w Polsce .I warunek rezygnujesz z części używanych z Polski bo stracisz wszystko do kilku miesięcy ciebie zamkną .
  • #13 7187235
    robertbA4
    Poziom 10  
    Witam. dzis byłem w serwisie VW/Audi (ale nie ASO). Gościu podpiął się właśnie VASem i powiedział że nie będzie problemu. Jestem umówiony na przyszłą środę.
    Czy jak niektóre kody gotowości są w "1" tj. EGR, wtrysk wtórnego powietrza, katalizator i sondy lambda silnik może zamulać i nie mieć stabilnych obrotów po wciśnięciu sprzęgła ?
  • #15 7188218
    fil2006
    Poziom 27  
    bzdura pisałem Ci co to jest

Dodano po 10 [minuty]:

no do końca to też tam, nie jest tak opisane ,jechać trzeba w autach po 2006 i ja pamiętam że silniki tsi i fsi tylko na chwile cała prozcedura trwa na miejscu pracy ,autka starsze robi się na miejscu pracy z pozycji nastawy podstawowe np.vcds-em mozna ale trzeba z elsy miec instrukcje bo ważne są kolejności a nie skakane bo to mi się nie podoba to to chce sprawdzić .
  • #16 7189620
    robertbA4
    Poziom 10  
    Ale to jak te niektóre kody są na "1" to te systemy wtedy są nieaktywne ? Np. sondy lambda?
    Czy w takim przypadku silnik może dziwnie się zachowywać?
  • #17 7189817
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #18 7190130
    fil2006
    Poziom 27  
    jeśli są jedynki to nie ma znaczenia wszystko działa ok i pracuje ,jeśli readiness nie jest zrobione lampka na desce od sterowania silnika czy tam spalin nie zapala się.

Dodano po 4 [minuty]:

fajne to masz owik , readiness robisz w nastawach podstawowych ,potrzebujesz nr. kanałów .
    Np . 30 naciskasz gaz do dechy i hamulec ,sterownik przyjmuje symulowaną prędkość jazdy , i test jest on ,czekasz jeśli test ok przechodzisz dalej jeśli nie usówasz problem .

Dodano po 10 [minuty]:

silnik kolegi cod. ana sprawdzasz readiness w 08 kanał 86 .
    ma być 10100000 jeśli są takie wartości nie trzeba wykonywać readiness .
  • #19 7190698
    robertbA4
    Poziom 10  
    Mój kod gotowości to 10101001. Z tego co wiem wszystko powinno być na 0,a ty mówisz że 10100000
    EGR-1
    OGRZEWANIE SOND LAMBDA-0
    SONDY LAMBDA-1
    KLIMATYZACJA-0 (zawsze choć mam klimę ale nie mam czynnika R12)
    WTRYSK POWIETRZA WTÓRNEGO-1
    EMISJA SPALIN-0
    OGRZEWANIE KATALIZATORA-0 (zawsze bo nie mam ogrzewanego)
    KATALIZATOR-1
  • Pomocny post
    #20 7191223
    fil2006
    Poziom 27  
    w silniku ANA ma być jak Ci napisałem i jest ok nie inaczej ,sam się dziwie ,przewaznie mają być same 0

Dodano po 15 [minuty]:

masz jeden na 5 to od secondary air system sprawdz to w kanale 077 w nastawach podstawowych ,warunkiem jest aktywna sąda lambda wpierw sprawdz w 08 kanał 99 wiersz 4 ma być on

Dodano po 2 [minuty]:

na zapalonym silniku ,temp min 80 KANAŁ 04/077 nacisnij hamulec obroty powinny skoczyć na 1 400 jak nie ostroznie pedał gazu jak sie da na maxa RAZEM Z HAMULCEM TRZYMAJ I PATRZ NA WIERSZ 4 MA BYĆ test on i czekaj az bedzie ok

Dodano po 3 [minuty]:

i jeszcze masz 1 na 8 pozycji czyli katalizator sprawdz w 04 /046 silnik musi pracowac pomiedzy 3000 _ 4000 rpm ,sprobuj z hamulcem i gazem jak nie samym gazem ustaw na 3200 jak wypadna obroty poza zakres to test bedzie przerwany

Dodano po 1 [minuty]:

nagrzewa sie strasznie pod autem przy tym tescie ,zadnych szmat czy butelek plastikowych ,jak miałeś konserwowane podwozie jakimiś środkami to sobie odpuść te testy bo możesz mieć kłopoty

Dodano po 4 [minuty]:

czyli z twoich fotek lewa strona ma być jak jest ,prawa to kat i pompa dodatkowego powietrza ,ustaw to sobie jak tak chcesz ,podgrzewanie katalizatora masz ok i masz bo to nie zadna grzałka tylko funkcja w sterowniku silnika .
  • REKLAMA
  • #21 7191454
    robertbA4
    Poziom 10  
    077 robiłem tak: Przeszedłem w BS[04] i po kilku sekundach bez żadnego dodawania gazu przeszło na ON a po chwili SYSTEM OK. W 15 READINESS "Secondary Air Injection było w PASSED
    Ale jak wyłączę zapłon i włączę z powrotem znowu jest na 1

046 robiłem tak: wchodzę w BS[04] i po naciśnięciu hamulca obr. rosną do 1350-1400RPM i wskakuje TEST ON ale czekałem tak kilka minut i nic się nie zmieniło(może miałem dodać gazu?).

Jak zrobiłem 043 w taki sposób jak wyżej opisałem 046 czyli BS,hamulec,obr. 13500-1400RPM(bez dodania gazu) i za chwilę wyskoczyło B1-S2 OK
    Wtedy i "OXYGEN SENSOR'S" były w PASSED
    Jak wyłączę zapłon i włączę z powrotem znowu są "1"
    Wszystko by było ok ale czemu po zgaszeniu silnika znowu przechodzą w TEST OFF,i trzeba przejść w BS[04]
  • #22 7192627
    fil2006
    Poziom 27  
    w 46 musisz czekac nieraz i 10 minut , i czy masz błędy w sterowniku silnika?
    być może trzeba wykonać readiness zgodnie z kolejnością ,jeśli nie ma błędów i wszystko chodzi olej to ,może być również problem z vcds-em .Moge Ci posłać procedure całą readiness na PW

Dodano po 1 [minuty]:

również może być coś ze sterownikiem nie tak ,jak auto jezdzi ok nie grzeb w nim
  • #23 7193826
    robertbA4
    Poziom 10  
    To jak możesz to prześlij mi procedurę,mam VAG 409.
    Brak jakichkolwiek błędów w ECU. Powiedz mi co to jest za temp. w gr. 130 pisze tam SYSTEM OK a temp. cały czas -48°C
    Interesuje mnie właśnie to czemu te systemy nie testują się same tylko trzeba je jakby "pobudzić" przez Basic Setings
  • Pomocny post
    #24 7194146
    enauto
    Poziom 29  
    Ocena: 383
    robertbA4 napisał:
    To jak możesz to prześlij mi procedurę,mam VAG 409.
    Brak jakichkolwiek błędów w ECU. Powiedz mi co to jest za temp. w gr. 130 pisze tam SYSTEM OK a temp. cały czas -48°CInteresuje mnie właśnie to czemu te systemy nie testują się same tylko trzeba je jakby "pobudzić" przez Basic Setings

http://www.ross-tech.com/vag-com/m_blocks/130-137.html
    Groups 130-137: Engine cooling
    Group 130 Map cooling (coolant filling),
    coolant filling - zawartość chłodnicy
  • #25 7194281
    robertbA4
    Poziom 10  
    Także to jest od termostatu płączonego elektrycznie z ECU,ja oczywiście takiego nie mam przez to jest przerwa czyli -48°C

A gr.074(wiem że to EGR-u mnie chyba nie ma EGR tylko kombi zawór połączony z "ECO pompą") pisze ADPT OK,jak wejdę w BS to adoptuje się[ADPT RUN] ale zaraz wyskakuje ERROR,po ponownym wejściu pisze że ta grupa jest nie obsługiwana-przez to że nie mam EGR ?
  • Pomocny post
    #26 7194827
    fil2006
    Poziom 27  
    masz na pw , pamiętaj 74 nie dotyczy ana i ma być 1 i oxygen sensor również
  • #27 7196483
    robertbA4
    Poziom 10  
    fil2006 napisał:
    masz na pw , pamiętaj 74 nie dotyczy ana i ma być 1 i oxygen sensor również

Witam kolego. Nic niestety nie dostałem na PW. :cry:
    Z tego co mi wiadomo jak jakiś system nie dotyczy danego silnika to i tak powinien być w "0" zero-PASSED, no ale może jest jakiś wyjątek-silnik VW/AUDI 1.6 [ANA] (98-01)
  • Pomocny post
    #28 7197864
    fil2006
    Poziom 27  
    napisz mi jeszcze raz wiadomość, wysłałem Ci na meila

Dodano po 18 [minuty]:

• #29 7200671
    robertbA4
    Poziom 10  
    Dzięki wielkie kolego fil2006
    Jest tu kilku takich którzy chcą naprawdę pomóc w przeciwieństwie do takich jak np. trans-serwis
  • #30 7200698
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy problemów z kodami gotowości (15 READINESS) w Audi A4 B5 1.6 (silnik ANA) oraz zgodnością testów OBDII przy użyciu interfejsu diagnostycznego VAG COM. Użytkownik pyta, jak zmienić status kodów gotowości na PASSED za pomocą VAG COM, zwłaszcza dla systemów takich jak EGR, wtrysk powietrza wtórnego, katalizator i sondy lambda. Wskazano, że kody gotowości odzwierciedlają stan testów systemów emisji spalin i ich poprawne wykonanie wymaga odpowiedniej procedury, często aktywowanej przez Basic Settings (nastawy podstawowe) w VAG COM, np. kanały 04/077 i 04/046, gdzie należy symulować warunki pracy silnika (np. hamulec + gaz) i czekać na status TEST ON oraz SYSTEM OK. Po wyłączeniu zapłonu kody często wracają do stanu "1" (Failed/Incompleted), co jest normalne i wymaga ponownego wykonania testu. Wskazano, że brak błędów w ECU oznacza, że silnik powinien pracować prawidłowo, a kody gotowości nie wpływają bezpośrednio na obroty silnika. Omówiono także specyfikę silnika ANA, gdzie niektóre kody (np. EGR, sondy lambda, katalizator) mogą mieć status "1" jako normę. Poruszono temat braku niektórych elementów (np. EGR) i ich wpływu na odczyty. Użytkownik otrzymał instrukcje i procedury do wykonania testów readiness, w tym linki do dokumentacji VAG COM. Wskazano, że w profesjonalnych serwisach test readiness jest standardem po naprawach układu emisji. Poruszono także kwestie różnic w oprogramowaniu i sprzęcie diagnostycznym (VAG COM, VAS, Hi Scan Pro). Ostatecznie potwierdzono, że krótkie trasy mogą powodować problemy z katalizatorem, co wpływa na status readiness.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA