logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

GRUNDIG Lenaro 28' ST70-2510 - zniekształcenia obrazu

logout11 27 Paź 2009 14:58 2698 4
REKLAMA
  • #1 7181158
    logout11
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Mam problem z telewizorem Grundig Lenaro 28" 100Hz

Od tygodnia pojawia się problem z obrazem. Moim zdaniem jest coś nie tak z odchylaniem poziomym.
    Obraz na środku jest zawężony.
    GRUNDIG Lenaro 28' ST70-2510 - zniekształcenia obrazu

Czasem pomaga odłączenie od sieci na 10-20 minut. Wtedy obraz jest normalny, popracuje ok 15 minut, słychać takie pstryknięcie i obraz ponownie jest zniekształcony.

Prosił bym o podpowiedzi, co sprawdzić, co na wstępie wymienić.
    Jestem po szkole elektronicznej, lecz nigdy nie brałem się za telewizory CRT..

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 7181398
    JEDD
    Poziom 29  
    Ocena: 241
    Sprawdz okolice T505 chodzi mi o luty. Chassis Beko 22.1-22.2? chyba.
  • REKLAMA
  • #3 7181432
    logout11
    Poziom 11  
    Sądzisz że powodem takiej pracy są tzw. "zimne luty" ?
    Dodam że czasem udaje się i działa normalnie ale krótki czas... Czy to nie przypadkiem wina, kondensatorów bądź cewek ??
    Dziś sprawdzę jaka płyta tam się znajduje.
  • REKLAMA
  • #4 7182009
    edwardczop
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    Witam. Zgadzam sie ,że najpierw trzeba sprawdzić zimne luty w okolicy geometrii/korekcji/ obrazu.Uszkodzenie może się rozwinąć, gdyż energia wysokiego napięcia przeznaczona do wyprostowania obrazu gdzieś musi się 'zmieścić' w tym rejonie.Jesli to nie pomoże -sprawdzić kondensatory i diody modulacyjne również w tym obszarze.Potem pozostaje ---serwis TV.

Dodano po 6 [minuty]:

PS.Sprawdż opór rzędu 4 do 10 omów ,który idzie na modulator diodowy.Jesli jest uszkodzony - to powodem jest tego jest dławik korekcji geometrii :dlatego masz łuki.Stądt masz objawy ,charakterystyczne dla braku korekcji geometrii.
  • #5 7505053
    logout11
    Poziom 11  
    Był zimny lut na korekcji obrazu. Wystarczyło dobrze sie przyjżeć, lub też poruszać płytą główną podczas pracy telewizora. Widoczna była wyraźna iskra po której telewizor przyjmował owe zniekształcenie.
REKLAMA