logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Grundig Lenaro MF72 5510/8 problem z geometrią

eprom 26 Lut 2008 23:43 1563 7
REKLAMA
  • #1 4849830
    eprom
    Poziom 25  
    Ocena: 46
    Problem z tym odbiornikiem polega na tym,że po godzinie pracy obraz sie zwęża od dołu,a od góry sie podwija.Gdy obraz ma jasniejsze tło zaczyna sie rozszeżać coś na zasadzie pompowania.Jest tez problem z ustawieniem geometri w trybie serwisowym.Czy ktos spotkał sie z takim uszkodzeniem.

• REKLAMA
  • #2 4849873
    rtv6
    Poziom 18  
    Ocena: 16
    Witam

Sprawdz czy tranzystor końcowy (hout) nie grzeje się za mocno.
    Chociaż wygląda mi to na uszkodzenie pionu. Elki w pionie do wymiany
    a jak nie to scalak pionu.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 4849976
    marek70
    Poziom 24  
    Ocena: 10
    Wyglada mi to na cewki odchylania. Cewki thomson, kineskop flat?
  • REKLAMA
  • #4 4850382
    Tadeusz13
    Poziom 19  
    Ocena: 14
    Przychylam się do sugestii kolegi RTV6 , co do elektrolitów w okolicy pionu.Tą usterkę łatwo zlokalizować za pomocą zamrażacza np freeze75.Po wystąpieniu usterki zmrażamy większą powierzchnię . Gdy zlokalizujemy obszar to wówczas po kolei poszczególne elementy. Może też być zaniżone napięcie z przetwornicy , ale to analogicznie szukać. Powodzenia
  • REKLAMA
  • #5 4853156
    stereoo
    Poziom 23  
    Ocena: 16
    witam:-)
    jeżeli pompuje i tak" marszczy" pion to zacznij od wymiany C651 100/400 w przetwornicy.
    Byc moze zaczyna wysychac pod wpływem temperatury na skutek złych warunków pracy pierwotnej strony tej przewornicy.
    Wstaw równolegle z tym kondensatorem(nowym) rezystor 680k.
  • #6 4853171
    eprom
    Poziom 25  
    Ocena: 46
    Elka wymienione .pion wymieniony.Kineskop oczywiście flat a jeśli chodzi o cewki sa produkcji malezyjskiej.Odbiornik ma zaledwie pare miesięcy.
  • #7 4853228
    marek70
    Poziom 24  
    Ocena: 10
    No cóż. Musisz podstawić inne cewki o podobnej impedancji. Ale od pół roku u mnie klient musi grać na innych cewkach bo oryginału lub jakiegoś zamiennika dobrze pasującego nie potrafię dostać. A jak miałem cewki padnięte w nowym panasonicu to gość na giełdzie zaoferował mi cały baniak funkel nówke i musiałem wziąść. Tam takze po pół godzinie rozjeżeżała się zbieżność. Niestety nastały czasy bubli.
  • #8 4853335
    h.g
    Poziom 18  
    Ocena: 14
    jaki jest typ kineskopu

Podsumowanie tematu

✨ W odbiorniku Grundig Lenaro MF72 5510/8 po około godzinie pracy obraz ulega deformacji: zwęża się od dołu, a od góry podwija, przy jasnym tle pojawia się efekt pompowania i rozszerzania obrazu. Problem dotyczy geometrii i jest trudny do ustawienia w trybie serwisowym. Sugerowane przyczyny to uszkodzenie układu pionowego, w szczególności elektrolity (elki) w pionie wymagające wymiany lub uszkodzony scalak pionu. Możliwe jest także przegrzewanie się tranzystora końcowego (hout). Inna hipoteza wskazuje na uszkodzenie cewek odchylania, które w tym modelu są produkcji malezyjskiej i mogą być trudno dostępne lub niskiej jakości, co powoduje rozjeżdżanie się zbieżności po krótkim czasie pracy. Zalecane jest użycie zamrażacza (np. freeze75) do lokalizacji usterki poprzez schładzanie elementów. Wskazano również na kondensator C651 100µF/400V w przetwornicy, który może wysychać pod wpływem temperatury, co powoduje niestabilność obrazu; sugerowana jest jego wymiana oraz dołączenie rezystora 680k równolegle. Kineskop w odbiorniku to typ flat. Wymiana cewek na inne o podobnej impedancji może być konieczna, jednak oryginalne lub dobre zamienniki są trudne do zdobycia.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA