logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

NE555- Tryb Bistabilny - do czego służy wejście TRIGGER

LemuRR 11 27 Paź 2009 19:40 13787 11
REKLAMA
  • #1 7182403
    LemuRR 11
    Poziom 26  
    Ocena: 447
    Próbuję od pewnego czasu zrobić przerywacz regulowany na ne555. W programie do wyliczania jest tzw tryb bistabilny, niby wszystko rozumiem..., ale nie do końca.
    Jest tam czas trwania impulsu, wypełnienie zawsze 50%, ale do czego służy wejście TRIGGER, czyli 2 nóżka układu :?:
  • REKLAMA
  • #3 7186684
    LemuRR 11
    Poziom 26  
    Przeczytałem, ale tam jest opisany tryb monostabilny a ja pytam o bistabilny .
    Czy zwarcie przez rezystor nóżki TRIGGER spowoduje dawanie impylsów np, 2 s trwa
    2 s przerwy?
  • #4 7186962
    jony
    Specjalista elektronik
    Ocena: 885
    Hmm, z twojej wypowiedzi wynika ze nie rozumiesz co znaczy słowo "bistabilny" i mylisz go z trybem monostabilnym .
    Zwarcie nóżki trigger powoduje podanie stanu wysokiego na wyjście.
  • REKLAMA
  • #5 7189567
    LemuRR 11
    Poziom 26  
    chodzi mi o to aby zrobić regulowany przerywacz tak żeby najkrótszy czas to 0.2s a najdłuższy to 3s wypełnienie 50 % bardzo mi on jest potrzebny ,więc kombinuje jak się da.
  • #6 7189803
    krystii
    Poziom 16  
    Ocena: 11
    LemuRR 11 napisał:
    chodzi mi o to aby zrobić regulowany przerywacz tak żeby najkrótszy czas to 0.2s a najdłuższy to 3s wypełnienie 50 % bardzo mi on jest potrzebny ,więc kombinuje jak się da.

Czyli potrzebujesz generator astabilny. Możesz go wykonać np. na NE555, kolega kilka postów wyżej podał Ci link, który służy Ci pomocą. Wykonujesz układ z rys. 3. I obliczasz odpowiednie wartości elementów. Wszystkie informacje jak masz liczyć, wzory masz tam podane.
  • #7 7189896
    Paweł Es.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 692
    Wybierz, o który tryb ci chodzi, dla ustalenia uwagi:

1. Tryb monostabilny (uniwibrator)- krótki impuls stanu niskiego podany na końcówkę
    2 wywołuje na wyjściu impuls o szerokości ok. 1.1*R*C

2. Tryb astabilny (generator) - układ wytwarza ciąg impulsów o czasach ustalonych wartościami pojemności i rezystorów ( w układzie standardowym nie da się uzyskać idealnie 50% wypełnienia (choć można być bardzo blisko niego)

3. Tryb bistabilny (przerzutnik) - układ ma dwa stany stabilne przełączane podawaniem sygnałów na dwa wejścia: ustawiające i kasujące

Astabilny może być taki o zadanym zakresie regulacji (mogą być minimalne różnice ze względu na rozrzut wartości elementów)

Przy regulacji minimalnie zmienia się wypełnienie (w granicach 1%)

Tu masz kalkulator do liczenia parametrów układu 555.

http://freespace.virgin.net/matt.waite/resource/handy/pinouts/555/index.htm
  • #8 7190166
    Alemucha
    Poziom 28  
    Ocena: 216
    Paweł Es. napisał:
    Wybierz, o który tryb ci chodzi, dla ustalenia uwagi:
    1. Tryb monostabilny (uniwibrator)
    2. Tryb astabilny (generator)
    3. Tryb bistabilny (przerzutnik) - układ ma dwa stany stabilne przełączane podawaniem sygnałów na dwa wejścia: ustawiające i kasujące

Zaciekawiło mnie to bo wersji bistabilnej NE555 nie znałem. Jakie muszą być parametry tych sygnałów przełączających stany w trybie bistabilnym, i jak wygląda wtedy (tytułowe) podłączenie 555?
  • REKLAMA
  • #9 7190353
    Paweł Es.
    Układ bistabilny:

Przy wyzwalaniu są niestety różne progi poniżej których trzeba zejść z sygnałem
    wejściowym, by zmienić stan układu.

Jeszcze może być inwerter z wejściem Schmitta:

Doprawadzając odpowiednie napięcie do wejścia 5 (lub podłączając rezystor nastawny pomiędzy 5 i np. masę) można zmieniać progi zadziałania (UH=U5, UL=0.5*U5)
  • REKLAMA
  • #10 7190491
    elkard
    Poziom 36  
    Ocena: 253
    Witam.
    Dla uzyskania przebiegu ze współczynnikiem wypełnienia 50% można jeszcze zastosować taką aplikację.
  • #11 7190578
    Alemucha
    Poziom 28  
    Ocena: 216
    Paweł Es -czy któryś stan w/g tego rysunku górnego ustawia się priorytetowo i czy czasy impulsów sterujących są istotne?
  • #12 7195874
    Paweł Es.
    Alemucha napisał:
    Paweł Es -czy któryś stan w/g tego rysunku górnego ustawia się priorytetowo i czy czasy impulsów sterujących są istotne?

Nie, ale możesz dodać mały kondensator (np. 100n ) równolegle do jednego z przycisków by przy włączeniu zasilania przerzutnik ustawiał się w odpowiednim stanie,

Co do czasów to impuls podawany do końcówki 4 (RESET) powinien być nie krótszy niż 300 ns.Czas impulsu do nóżki 2 (TRIGGER) musi być dłuższy (chyba kilka mikrosekund)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy zastosowania wejścia TRIGGER (nóżka 2) w układzie NE555 pracującym w trybie bistabilnym. Wejście TRIGGER służy do przełączania stanu wyjścia układu, który w trybie bistabilnym ma dwa stabilne stany, zmieniane sygnałami na wejściach ustawiającym i kasującym. Zwarcie nóżki TRIGGER powoduje ustawienie stanu wysokiego na wyjściu. W kontekście tworzenia regulowanego przerywacza o wypełnieniu 50% i czasie impulsu od 0,2 do 3 sekund, zalecane jest użycie trybu astabilnego, który generuje ciąg impulsów o określonych parametrach czasowych zależnych od wartości rezystorów i kondensatorów. W trybie astabilnym nie da się uzyskać idealnego wypełnienia 50%, ale można się do niego zbliżyć. Podano linki do kalkulatorów i schematów układów NE555 w różnych trybach pracy. W trybie bistabilnym ważne są odpowiednie progi napięć na wejściach oraz czas trwania impulsów sterujących – impuls na RESET (nóżka 4) powinien trwać minimum 300 ns, a na TRIGGER kilka mikrosekund. Dla stabilizacji stanu po włączeniu zasilania można zastosować kondensator równolegle do przycisku. Przedstawiono również schematy układów bistabilnych i astabilnych oraz sugestie dotyczące zmiany progów zadziałania przez podłączenie rezystora do nóżki 5 (CONTROL VOLTAGE).
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA