logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak odzyskać utracone zdjęcia po błędzie podczas przenoszenia na pen drive?

Ania111 30 Paź 2009 00:18 10431 7
REKLAMA
  • #1 7192224
    Ania111
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam,
    przerzucałam zdjęcia z kompa na laptopa za pomocą wycinania ich z dysku i wklejania na pen drive. W trakcie tej operacji wyskoczył jakiś błąd (Internet Explorer?) i zdjęcia z pewnego folderu o nazwie "X" gdzieś wcięło. Na pen drive wgrał się sam folder bez zawartości a zdjęcia z dysku też zniknęły. Z pośpiechu (przed wyjazdem na wczasy:-) ) przegrałam folder "X" na laptopa a po przyjeździe chciałabym odzyskać utracone zdjęcia. Ściągnęłam "Recover my Files", lecz niestety nie odszukałam tych zdjęć po nazwie (nie miały nazwy tylko numery i było ich za dużo) a nie było możliwości znalezienia całego folderu. Moje pytanie brzmi: czy można sprawdzić ścieżkę - lokalizację folderu czy też pliku utworzonego na komputerze pierwotnym (w tym przypadku stacjonarnym), jeżeli plik przegrany znajduje się już na laptopie? Jeżeli ktoś mnie zrozumiał proszę o odp. Ułatwiłoby mi to przeszukiwanie plików, a przy okazji dałoby mi to odpowiedź czy już tego pliku nie nadpisałam ściągając na chybił trafił na nieodpowiednią partycję programu do odzyskiwania danych.
  • REKLAMA
  • #2 7192489
    carefree
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    Wiesz, nie za bardzo cie zrozumialem. Ale proponuje uzycia GetDataBack. Juz nie raz uratowal mi tylek. Problem w tym, ze to nie jest program freeware. Program skanuje dysk, pozniej normalnie chodzisz po znalezionych katalogach i plikach i kopiujesz to co zostalo usuniete. Lepszego programu do tej pory nie widzialem. Oczywiscie warunkiem jest to, ze dane nie zostaly nadpisane.
  • REKLAMA
  • #3 7192548
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    Ocena: 413
    carefree-
    Cytat:
    ... Lepszego programu do tej pory nie widzialem...
    To mało co widziałeś .

Jeśli dane są nadpisane to nie ma możliwości ich odzyskania.
    Cytat:
    przegrałam folder "X" na laptopa a po przyjeździe chciałabym odzyskać utracone zdjęcia.

Czy ty chcesz odzyskać plik z pamięci USB gdzie nie przegrałaś pliku a jedynie folder ?
    Programy darmowe to do odzyskania pliku
    http://www.pcinspector.de/Sites/file_recovery/info.htm?language=1
    http://softdm.com/download.html
  • #4 7192626
    carefree
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    migol21 napisał:
    carefree-
    Cytat:
    To mało co widziałeś .

Ktory zdaniem kolegi jest najlepszy? Chetnie zmienie przyzwyczajenie. Oczywiscie przyzwoity cenowo, ewentualnie darmowy.
  • #5 7193670
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    carefree napisał:
    migol21 napisał:
    carefree-
    Cytat:
    To mało co widziałeś .

Ktory zdaniem kolegi jest najlepszy? Chetnie zmienie przyzwyczajenie. Oczywiscie przyzwoity cenowo, ewentualnie darmowy.

Wystarczy poszukać na forum elektroda a nie zadawać dziwne pytania. (nie wspomnę ,że link już podałem ale to tylko świadczy o uwadze jaką się poświęca temu tematowi.)

Nie program odzyskuje dane a człowiek na podstawie analizy tego co program podaje. Każdy głupi może walić w next nie wiedząc co to next zrobi tylko potem są tego efekty.

Programy są nawet w podwieszonych tematach jak i w wielu wątkach.

Dodam tu jeszcze bo o zdjęcia chodzi PhotoRec jest całkowicie darmowym narzędziem do odzyskiwania utraconych zdjęć z kart pamięci i nie tylko.
  • REKLAMA
  • #6 7561308
    Ania111
    Poziom 10  
    Witam po dłuuugiej przer wie... Spróbowałam " jakiegoś " w tej chwili nie pamiętam jakiego programu do odzyskiwania zdjęć. Przerwałam jego pracę i wyłączyłam komputer. Gdy próbowałam uruchomić go ponownie następnego dnia okazało się, że dysk padł. Pogubił partycje. Teraz pracuję już na innym sprzęcie, lecz mam wielki problem z odzyskaniem danych ze starego dysku. Dysk jest wczytywany przez system, lecz nie widzi jego partycji w Windowsie. Klops następny. Próbując odzyskać jeden utracony plik straciłam wszystkie zdjęcia. :(
  • #7 7561342
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    Dysk jest pewnie poważnie uszkodzony mając małe doświadczenie nie radził bym eksperymentować.
  • REKLAMA
  • #8 7562498
    Ania111
    Poziom 10  
    Ja aż boję się już eksperymentować. Teraz muszę poszukać jakiejś dobrej firmy, która odzyskuje dane, lub jakiegoś mądrego informatyka. Ciężkie to będzie w moim mieście. Wolałabym go gdzieś wysłać.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkowniczka utraciła zdjęcia podczas przenoszenia ich z komputera stacjonarnego na laptopa za pomocą wycinania i wklejania na pen drive, gdzie pojawił się błąd powodujący zapisanie pustego folderu na nośniku oraz usunięcie zdjęć z dysku. Próba odzyskania danych programem "Recover my Files" nie przyniosła efektów ze względu na brak nazw plików i dużą ich ilość. W dyskusji zaproponowano użycie programów do odzyskiwania danych takich jak GetDataBack (komercyjny), PC Inspector File Recovery (darmowy) oraz PhotoRec (darmowy, skuteczny w odzyskiwaniu zdjęć). Podkreślono, że odzyskanie danych jest możliwe tylko jeśli nie zostały one nadpisane. Po przerwaniu próby odzysku dysku stacjonarnego, system przestał widzieć partycje, co wskazuje na poważne uszkodzenie nośnika. Zalecane jest unikanie dalszych eksperymentów i skorzystanie z usług profesjonalnej firmy zajmującej się odzyskiwaniem danych. Nie ma możliwości sprawdzenia oryginalnej ścieżki plików na komputerze źródłowym po przeniesieniu ich na inny sprzęt.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA