logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak odzyskać utracone dane po nieudanym kopiowaniu na pendrive?

jarr25 27 Maj 2014 17:07 3984 18
REKLAMA
  • #1 13639090
    jarr25
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Witajcie kopiowałem dzisiaj z dysku na pendrive dokumenty - dokumenty się skopiowały więc odłączyłem pendrive jak za każdym razem i wkładam go do drugiego komputera - a tu folder się przegrał a w środku pusty...

No to zaraz biegnę do tego pierwszego komputera , chcąc przegrać pliki jeszcze raz, ale użyłem komendy wytnij i nie ma tych plików na tamtym dysku ani w koszu.

Wcześniej uruchomiło mi się "naprawianie pendrive" przy jego starcie przez pomyłkę (chciałem nacisnąć "bez skanowania"), pokazało że naprawiło pendrive- i tu kolejny zonk bo teraz jest plik -> tzn. ten pusty po skopiowaniu folder -> jakoby "bez rozszerzenia", tzn. z białą ikonką nie dający się otworzyć.

Recuva nie wykrywa plików ani na dysku ani na pendrivie.

Proszę pomóżcie! To są BARDZO WAŻNE dane, MUSZĘ je odzyskać!! ;'(((
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 13639242
    LA72
    Poziom 41  
    Ocena: 1661
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 13639304
    maurycy123
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 744
    Ludzie dzielą się na tych co robią kopie bezpieczeństwa i na tych co będą robić.

1. Kopia bezpieczeństwa.
    2. Nie wycina się i wkleja jak nie zastosowano punktu 1.
    3. Jak nie zastosowano punktu 1 to usuwa się pliki dopiero jak jesteśmy pewni, że skopiowane pliki są bezpieczne.

Poszukaj programów:

EaseUS Data Recovery
    R-Studio

I mam nadzieje, że wiesz jak z nich korzystać.
  • #4 13641085
    jarr25
    Poziom 12  
    Jedyne co te programy znalazły to ten folder którego nie da się otworzyć, jakby nie posiadający systemowej funkcji folderu., czy istnieje jakiś sposób żeby dostać się do niego?
  • Pomocny post
    #6 13641596
    linuks
    Spec od komputerów
    Ocena: 491
    Niewielkie szanse bo pliki prawdopodobnie nadpisane po wielokrotnym uruchamianiu systemu. Zakładam ,że były na partycji systemowej. Była szansa odzyskać gdyby nie uruchamiać systemu a odzyskiwanie robić z live. Próbować można bo nieraz cuda się zdarzają. DMDE spróbuj.
    Pozdrawiam
  • #7 13642030
    jarr25
    Poziom 12  
    Robię i tu i tu - gdyby ten folder się nie "zpiepszył" to by go normalnie można było otworzyć ale jest uszkodzony i w ogóle waży 16kb gdzie tam było dokumentów na kilka mb.. Komputer uruchomiłem tylko raz ponownie - gdyż zaraz po skopiowaniu plików z niego go po prostu wyłączyłem.. ale jak to w ogóle możliwe że kopiowanie się skończyło a na pendrive nie było plików?!?! ;//

wszystkie programy którymi skanowałem - recuva, r-studio, easeus, ontrack easyrecovery, strongrecovery, file scavenger - wsyzstkie pokazują tylko ten 16kb plik -> w zamyśle folder.
  • Pomocny post
    #8 13642055
    LA72
    Poziom 41  
    Ocena: 1661
    Czy w File Scavenger użyłeś zaawansowanego szukania?
  • REKLAMA
  • #9 13642059
    jarr25
    Poziom 12  
    tak użyłem, niestety nic nie pomogło ;(
  • Pomocny post
    #10 13642070
    sPeRaCz.PL
    Poziom 42  
    Ocena: 614
    jarr25 napisał:
    Proszę pomóżcie! To są BARDZO WAŻNE dane, MUSZĘ je odzyskać!! ;'(((

Twoją bezmyślnością dane zostały nadpisane.
    Na 99,9% nie odzyskasz ich.

linuks napisał:
    Była szansa odzyskać gdyby nie uruchamiać systemu a odzyskiwanie robić z live.

No właśnie. Była...
  • #11 13642092
    jarr25
    Poziom 12  
    mam dwa pytania na przyszłość

Cytat:
    ale jak to w ogóle możliwe że kopiowanie się skończyło a na pendrive nie było plików?!?! ;//

i drugie

Cytat:
    Twoją bezmyślnością dane zostały nadpisane.
    Na 99,9% nie odzyskasz ich.

Gdzie popełniłem błędy? Czy chodzi o to że nie zrobiłem kopii bezpieczeństwa gdy wycinałem pliki? Moim zdaniem robiłem to miliard razy i gdybym za każdym miał tak robić.. z ręką na sercu, ciekawe ile razy byście coś takiego robili. Dwa, usuwam pliki z kosza i da się je przywrócić i to po milionach restartów kompa, a wycinam pliki z dysku na inny i na obu ich nie mogę przywrócić? no wtf., znalazłem podczas szukania tych plików pliki co myślałem że je zgubiłem kilka lat temu a tych wczorajszych odnaleźć już nie mogę
  • Pomocny post
    #12 13642095
    sPeRaCz.PL
    Poziom 42  
    jarr25 napisał:
    Gdzie popełniłem błędy?

Tu:

jarr25 napisał:
    wszystkie programy którymi skanowałem - recuva, r-studio, easeus, ontrack easyrecovery, strongrecovery, file scavenger

i tu:
    jarr25 napisał:
    Czy chodzi o to że nie zrobiłem kopii bezpieczeństwa gdy wycinałem pliki?

A wystarczyło użyć dowolnej dystrybucji live linuksa.
  • #13 13642107
    jarr25
    Poziom 12  
    Znaczy odpalić linuksa z boota i w nim przeszukać dyski windowsowskie? jak by mi to pomogło odnaleźć wycięte pliki? czy do kopii?
  • REKLAMA
  • #14 13642114
    sPeRaCz.PL
    Poziom 42  
    jarr25 napisał:
    Znaczy odpalić linuksa z boota i w nim przeszukać dyski windowsowskie?

Trzeba było to uczynić zanim użyłeś w/w programów.

jarr25 napisał:
    jak by mi to pomogło odnaleźć wycięte pliki?

Teraz i tak już nic nie pomoże.

A pisząc o bezmyślności miałem na myśli brak wykonywania kopii.
  • #15 13642133
    jarr25
    Poziom 12  
    sPeRaCz.PL napisał:
    Trzeba było to uczynić zanim użyłeś w/w programów.

no luzik tylko jak to zrobić
    patrz, powiedz mi, to na przyszłość będę wiedział - przecież widzisz że pierwsza porada jaką dostałem w tym temacie to nie "użyj linux live" a użyj innych programów. po pierwsze -> gdybym wiedział jak rozwiązać problem to bym tu nie pisał, po drugie -> gdybym się dowiedział wcześniej o tym sposobie to by nie było problemu.
  • Pomocny post
    #16 13642144
    linuks
    Spec od komputerów
    Ocena: 491
    Utraciłeś pliki a potem instalowałeś programy do odzyskiwania i ich używałeś. To oczywiście musiało zapisywać dane na dysku i nadpisało. Na przyszłość w takiej sytuacji to zamknąć windows najlepiej na twardo żeby nic nie zapisywał z bufora na dysk i używać linuksa live do odzysku. Szansa odzyskania plików praktycznie 100%.
    Każde uruchomienie systemu zmniejsza szansę a instalowanie programów praktycznie przekreśla możliwość odzysku bo dane utracone zostaną nadpisane w całości lub częściowo.
    Zrobiłeś wszystko nie tak i dlatego tak wyszło. Trochę się kolega maurycy123 do tego przyczynił bo powinien od razu pisać o live a nie o programach odzyskujących do zainstalowania.
    Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #17 13642170
    sPeRaCz.PL
    Poziom 42  
    jarr25 napisał:
    powiedz mi, to na przyszłość będę wiedział

Ot proste. Kolega linuks wszystko zdążył wyjaśnić.
  • #18 13642304
    jarr25
    Poziom 12  
    linuks napisał:
    Na przyszłość w takiej sytuacji to zamknąć windows najlepiej na twardo

czy to oznacza po prostu przyisck on/off na lapku? jesli tak to tak właśnie zrobiłem a komputer był uruchamiany ponownie tylko raz właśnie wtedy...

cholera, a któryś z tych programów robi przed skanem kopie zapasową, np recuvy używałem pierwszej wtedy by można było użyć linuksa z tej kopii może?
  • #19 13642317
    sPeRaCz.PL
    Poziom 42  
    jarr25 napisał:
    czy to oznacza po prostu przyisck on/off na lapku?

Tak.

jarr25 napisał:
    a któryś z tych programów robi przed skanem kopie zapasową

Nie.

Ale gdybyś wcześniej (przed "pseudo" odzyskiwaniem) wykonał kopię posektorową to być może szansa by była (np. DMDE).

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z utratą danych po nieudanym kopiowaniu plików na pendrive. Po odłączeniu pendrive'a i podłączeniu go do innego komputera, folder okazał się pusty. Użytkownik użył komendy "wytnij", co spowodowało, że pliki zniknęły z oryginalnego dysku. Programy do odzyskiwania danych, takie jak Recuva, EaseUS Data Recovery, R-Studio, oraz DMDE, nie były w stanie przywrócić plików, a jedynie pokazały uszkodzony folder. Użytkownicy podkreślili znaczenie wykonywania kopii zapasowych oraz unikania nadpisywania danych przez instalację programów do odzyskiwania. Zasugerowano użycie systemu Linux w trybie live do odzyskiwania danych, co mogłoby zwiększyć szanse na powodzenie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA