logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Belinea 108080 - Jak poprawić ostrość i zlikwidować aberrację chromatyczną?

Patriot_pl 24 Cze 2004 15:56 3955 8
REKLAMA
  • #1 709180
    Patriot_pl
    Poziom 11  
    Witam, mam taki problem: Obraz jest ostry i nienaganny ale z prawdej storny kineskopu (przy samej krawdedzi, na calej wysokosci) jest mniejsza ostrosc. Da sie to zauwazyc, szczegolnie po mniej ostrych literach. Takze w tej czesci ekranu wystepuje niewielka abberacja chromayczna (nie wiem czy ten termin dotyczy tez monitorow?:)). Innymi slowy jezeli wystepuje kontrast walorowy (np. czarne tlo i bialy kursor), pojawia sie niewielka, niebieska poswiata. 4-5 cm od prawej krawedzi jest juz ostro i bez poswiaty. Poza tym monitor w pelni sprawny. Nie znam sie na elektornice i nie mam pojecia czym moze to byc spowodowane. Uszkodzenie samego kineskopu? Czy da sie to w jakis sposob usunac nie wykladajac fortuny na naprawe? Czy jest mozliwosc, ze wada bedzie sie powiekszac? Z gory dziekuje za kazda odpowiedz.
    pozdrawiam,
    Patriot.
  • REKLAMA
  • #2 709208
    nygma
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    W podobnej Belinei mialem cos takiego, ale po lewej stronie. Wystepowala poswiata w kolorze tla. Wtedy wystarczylo rozmagnesowac kineskop takim sprytnym urzadzonkiem i wszystko gralo. Sprobuj zrobic Degaussa pare razy!!
  • REKLAMA
  • #3 709287
    Patriot_pl
    Poziom 11  
    Robilem Degaussa ale nie pomaga. Chociaz moze troche... sam nie wiem. Zaznaczam ze "problem" nie jest duzy. Bardziej tego boje sie, ze sie powiekszy (chociaz na razie nie mam zadnych podstaw zeby tak sadzic - jednak taki juz jestem, martwie sie na zapas:)). A moze byc tak, ze funkcja "Degauss" w monitorze sobie nie radzi, a w serwisie rozmagnetyzuja go jakas zabawka i problem zniknie? Sorry za takie pytania ale ja jetem kompletym laikiem... :(.
    pozdrawiam,
    Patriot.
  • #4 709568
    nygma
    Poziom 14  
    Na odleglosc gwarancji dac nie moge. Ale jest to bardzo prawdopodone. Poczekaj moze ktos podpowie Ci inaczej. Nie bardzo wiem co innego mogloby spowodowac taka usterke, ale tez jestem bardziej amatorem niz specjalista!
  • REKLAMA
  • #5 711282
    zatronik1
    Poziom 25  
    Ocena: 74
    Spotkałem się z czyms podobnym pomogło poluzowanie i ponowne
    dokręcenie kineskopu (były jakieś naprężenia)
  • REKLAMA
  • #6 711594
    wiesiek28
    Poziom 12  
    witam tez spotkalem sie wz takim przypadkiem i sadze ze jesli to kinol LG to tak maja krotka zywotnosc maga byc suche elki na plytce cokolu kinola lub filtracja b+ wymien elki i po klopocie jesli kinol jest wporzadku pozdrawiam
  • #7 712237
    Patriot_pl
    Poziom 11  
    Kineskop to Mitsubishi Diamondtron NF.
  • #8 714441
    radiosimon
    Poziom 28  
    Ocena: 43
    Ten monitor ma kiepski kineskop, cały zreszta mimo że w środku philips nie jest rewlacyjny jak za taka cene. U ciebie chyba jednak jest problem z układem H. Napisz jak reguje na inne rozdzielczości/odswiezanie.

http://www.tomshardware.pl/display/20020805/crt-06.html
    Jak pisze: tylko bazuje na rozwiazaniu sony. Troche im nie wychodzi moim zdaniem.
  • #9 715076
    Patriot_pl
    Poziom 11  
    Wczesniej mialem Siemensa 21T2 na Trinitronie i mial miodzio obraz. Ale mial ryse oraz nie dzialal wlacznik i go zwrocilem. :cry: Ta Belinea na Diamondtronie miala podobno BDB swiecic... Hmmm... raczej nie jest BDB. Anyway, przy innej rozdzielczosci/odswiezaniu problem pozostaje. Zrobliem Nokia Test i zauwazylem, ze w prawych rogach kolor niebieski jest lekko przesuniety wzgledem zielonego i czerwonego. W gorym rogu troszke w lewo, w dolnym rogu torszke w gore.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy monitora Belinea 108080 z kineskopem Mitsubishi Diamondtron NF, gdzie na prawej krawędzi ekranu występuje obniżona ostrość oraz niewielka aberracja chromatyczna objawiająca się niebieską poświatą przy kontrastowych elementach obrazu. Próby rozmagnesowania (Degauss) monitora przyniosły niewielką poprawę, ale problem nie zniknął całkowicie. Możliwe przyczyny to uszkodzenie kineskopu, naprężenia mechaniczne kineskopu (zalecane poluzowanie i ponowne dokręcenie), a także potencjalne problemy z układem poziomego odchylania (układ H). Wskazano również, że w monitorach z kineskopami LG mogą występować podobne problemy związane z kondensatorami elektrolitycznymi na płytce cokołu kineskopu. Wymiana suchych elektrolitów może rozwiązać problem, jeśli kineskop jest sprawny. Testy przy różnych rozdzielczościach i odświeżaniu nie eliminują usterki, a przesunięcia kolorów w rogach ekranu potwierdzają obecność aberracji chromatycznej. Monitor Belinea z kineskopem Mitsubishi Diamondtron jest oceniany jako przeciętny jakościowo, co może wpływać na występowanie takich defektów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA