logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Rzeczywista rozdzielczość telewizorów HD vs. stare kineskopy Daewoo PAL

puchan 31 Paź 2009 18:41 1899 4
REKLAMA
  • #1 7198884
    puchan
    Poziom 14  
    Ocena: 97
    Ciekawi mnie jak to wygląda w telewizorach HD. Kiedyś z nudów mierzyłem realną rozdzielczość matryc kineskopowych w zwykłych telewizorach i wahało się to między 450 a 550 plamek w poziomie (plamka=3piksele RGB). W pionie było podobnie. Z boku każdego kineskopu jest jedna pojedyncza plamka która była kwadratowa albo podłużna. Jak kwadratowa to wiadomo że ilość lini była proporcjonalna do stosunku boków 4:3. Jak podłużna to rozdziałka była gorsza, czasami jak VHS. Dziś zmierzyłem swój 5 letni TV Daewoo (PAL) i trochę mnie zaskoczyły parametry matrycy. W poziomie ma 520 a w pionie aż 750 pikseli. Oznacza to że ma spory zapas w pionie na programy nadawane w najlepszej jakości PAL. W poziomie niestety odstaje od starego monitorka-telewizorka od Amigi który miał 640x520 (około). Nigdy nie spotkałem telewizora z 720x576 lub coś koło tego. Zawsze mniej. Widocznie producenci troche picują z tymi parametrami. Ciekawe czy przy HD też.

Fragment mojego kineskopu Daewoo PAL
    Rzeczywista rozdzielczość telewizorów HD vs. stare kineskopy Daewoo PAL
  • REKLAMA
  • #2 7198919
    Sroka16
    Poziom 10  
    Na elektronice facet nam mówił, że większość telewizorów kineskopowych ma rozdzielczość 640x480px, aczkolwiek nie wiem jak to jest z telewizorami 29' i więcej, bo przecież obraz byłby cholernie rozciągnięty:D
  • REKLAMA
  • #3 7199083
    puchan
    Poziom 14  
    Sroka16 napisał:
    Na elektronice facet nam mówił, że większość telewizorów kineskopowych ma rozdzielczość 640x480px, aczkolwiek nie wiem jak to jest z telewizorami 29' i więcej, bo przecież obraz byłby cholernie rozciągnięty:D

Mówimy o rzeczywistej wielkości matrycy a nie o parametrach obrazu jakie TV jest w stanie wyświetlić. Matryca to sito przez króre ogląda się obraz rzucany z drugiej strony na ekran. Im sito gęściejsze tym obraz lepszy. Wg mnie każdy TV powinien mieć matrycę odpowiadającą max rozdzielczości PAL czyli 768x576 lub większą. A wszystkie mają mniejszą. I ciekawi mnie jak to jest w HD. Bo jeżeli TVHD ma 50 cali i idealnie dopasowaną matrycę np. Full HD to TVHD 42 calowy powinien mieć taką matrycę gęściejszą z mniejszą plamką. Bo jak ma taką samą to znaczy, że klienci są nabijani w butelkę.
  • REKLAMA
  • #4 7218924
    wieswas
    Poziom 34  
    Ocena: 399
    W telewizorach LCD wyświetlanie jest zawsze cyfrowe, niezależnie od tego czy sygnał odbierany był cyfrowy czy analogowy. Matryca o podanej liczbie pikseli w pionie i w poziomie musi być sterowana z przetworników o takiej samej łącznej długości bitów.
    Procesor obrazu także ma zdefiniowaną ilość bitów i tu trudno byłoby oszukać.
    W telewizorach CRT zawsze pewną ilość punktów w linii lub ilość linii można było ukryć w zaczernionych impulsach powrotu linii lub ramki. Przecież na niektórych tych liniach był przesyłany teletekst. Czasem te linie były widziane na górnej krawędzi ramki.
    Zapewne i w LCD możnaby wymyśleć sposób na oszukanie klienta np. podawać wymiary matrycy nie w pikselach a kB (1kB=1024B) lub uśredniać co którąś linię, ale tu byłoby to czyste oszustwo, ponieważ standardy matryc są znormalizowane.
    Wykrycie takiego oszustwa nie wymagałoby liczenia ilości pikseli, a jedynie analizę schematu elektrycznego i not aplikacyjnych układów scalonych.
  • #5 7220367
    puchan
    Poziom 14  
    W LCD w pracy policzyłem piksele (zestaw 3 poziomych plamek RGB) i wyszło mi ok 1600 w poziomie. Czyli maksymalna rozdzielczość tego monitora wynosi 1600 na ileś tam pikseli. Ale akurat w monitorach musi być rygor. Dalej ciekawi mnie jak to się ma w przypadku telewizorów gdzie mamy PAL, HD i Ful HD i koniec. Nie mam jak sprawdzić a szwędać się z linijką po sklepie jakoś głupio.
    Przykład powyżej kazał mi się zastanowić skąd ten kształt pikseli w zwykłym telewizorze i dlaczego aż 750 pikseli w pionie.

Dodano po 6 [minuty]:

wieswas napisał:
    ...
    Wykrycie takiego oszustwa nie wymagałoby liczenia ilości pikseli, a jedynie analizę schematu elektrycznego i not aplikacyjnych układów scalonych.

Policzenie chyba jest szybsze, wystarczy linijka i policzenie ile jest pikseli w 1 cm. A potem zwykłe przemnożenie. W telewizorach analogowych PAL te oszustwa wcale nie były takie minimalne. Widziałem telewizorki które miały ledwo 450 pikseli w poziomie ale też takie jak statre monitory do Amig czy Atari które miały pełny PAL czyli ok 650.
REKLAMA