logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Krótka prezentacja i wnętrze telewizora kineskopowego Daewoo K14C5GT

p.kaczmarek2 05 Lis 2024 22:28 3966 73

TL;DR

• Pokazany jest prawie nowy kineskopowy telewizor Daewoo K14C5GT 14" z oryginalnym opakowaniem, pilotem i akcesoriami, rozważany głównie do retrogran ia i starych komputerów oraz konsol.
  • Po zdjęciu obudowy widać czyste wnętrze z trafopowielaczem, cewkami odchylania, cewką rozmagnesowującą, głowicą tunera oraz jednostronną płytą główną CP185G/GU.
  • Telewizor obsługuje PAL/SECAM B/G, D/K, A/V-NTSC, ma OSD, telegazetę, 100 kanałów oraz wejścia AV z przodu i SCART z tyłu.
  • Na płycie siedzą m.in. TDA9346PS, 24C08, TDA7267A i zasilacz impulsowy na STRW6753, a schemat CP-185L/185G pokazuje różnice między wersjami.
  • Sprzęt wygląda na bardzo dobrym stanie i pasuje do małego retro-kącika z konsolą, choć telewizja analogowa już nie nadaje.
REKLAMA
📢 Słuchaj (AI):
  • Telewizor kineskopowy Daewoo K14C5GT obok oryginalnego opakowania, pilota i kabli antenowych, przód ekranu z menu.
    Dziś cofniemy się w przeszłość i obejrzymy prawie jak nowy telewizor kineskopowy Daewoo 14", wraz z oryginalnym opakowaniem i pilotem. Wbrew pozorom taki sprzęt wciąż może cieszyć się popularnością, chociażby do użycia ze starymi komputerami bądź konsolami, też do tzw. "retrogamingu". Może to być dobrym sposobem na odskocznie od nowoczesności i na choćby chwilowy powrót do czasów młodości/dzieciństwa...
    Zacznijmy zatem od opakowania. Na opakowaniu producent chwali się "wielojęzykowym OSD" (OSD to On-screen display, czyli po prostu menu wyświetlane na ekranie) oraz możliwością ustawienia aż 100 kanałów.
    Zewnętrzna strona opakowania telewizora kineskopowego Daewoo K14C5GT z napisami i ilustracją telewizora. Opakowanie telewizora kineskopowego Daewoo K14C5GT z widocznymi informacjami o modelu i funkcjach.
    W dzisiejszych czasach to by było oczywistością, ale wtedy nie mieli czym innym się chwalić.
    Sam telewizor to srebrny K14C5GT wspierający wejście PAL/SECAM - B/G, D/K oraz A/V - NTSC. Dodatkowo jest też wsparcie TEXT, czyli telegazety.

A więc wypakowujemy - w zestawie jest nawet pilot, antena i trochę przewodów antenowych:
    Telewizor kineskopowy Daewoo K14C5GT w kartonie, z widocznymi przewodami i pilotem. Wnętrze pudełka z pilotem, kablami antenowymi i zasilaczem do telewizora kineskopowego Daewoo K14C5GT.
    Niestety w tych czasach nie jest już nadawana telewizja analogowa, więc nie wiem do czego się ta antena przyda:
    Antena telewizyjna z zasilaczem, umieszczona na kafelkowej powierzchni.
    Chociaż w sieci są schematy prostych nadajniczków...
    No i sam TV:
    Telewizor kineskopowy Daewoo K14C5GT z wyświetlaczem pokazującym statyczny obraz na tle płytek podłogowych. Tył telewizora kineskopowego Daewoo K14C5GT, z widoczną tabliczką znamionową i informacjami o systemie oraz ostrzeżeniem przed wysokim napięciem.
    Na przodzie mamy złącza AV, można np. podłączyć konsolę do gier, na pilocie można na nie przełączyć:
    Przód telewizora kineskopowego Daewoo K14C5GT, pokazujący przyciski kontrolne i złącza AV.
    Jest też tam wyjście słuchawkowe. Z tyłu mamy wejście anteny oraz SCART:
    Tylny widok telewizora kineskopowego Daewoo K14C5GT z oznaczeniem modelu i złączami.
    Można łatwo podłączyć magnetowid, DVD czy tam konsolę.
    Telewizor reaguje na pilota:
    Telewizor kineskopowy Daewoo K14C5GT z pilotem, wyświetlający zakłócenia na ekranie. Telewizor kineskopowy Daewoo K14C5GT z wyświetlaczem oraz pilotem, ustawiony na podłodze w kuchni. Telewizor kineskopowy Daewoo K14C5GT z pilotem w ręku, ekran włączony, w tle widok kuchni.
    Można nawet włączyć telegazetę (ale nie mam co w ten sposób odebrać):
    Telewizor kineskopowy Daewoo K14C5GT na tle podłogi z kafelkami, widać ekran z wyświetlonymi kanałami. Telewizor kineskopowy Daewoo K14C5GT na podłodze, z widocznym ekranem i przyciskami na panelu przednim.
    Tych pasów na żywo nie widać, to wina kamery:

Wnętrze Daewoo K14C5GT
    Tu nie ma dużej filozofii. Zabezpieczamy ekran i odkręcamy śrubki:
    Tył telewizora kineskopowego Daewoo K14C5GT z widocznymi złączami i instrukcjami bezpieczeństwa.
    W środku jest dość czysto. Od razu widać charakterystyczną "ssawkę" anodową od trafopowielacza zapewniającą wysokie napięcie oraz cewki odchylania:
    Wnętrze telewizora kineskopowego Daewoo K14C5GT ukazujące płytę główną i kineskop.
    Ten przewód wokół to cewka rozmagnesowująca.
    Wnętrze telewizora kineskopowego Daewoo K14C5GT z widocznymi elementami elektronicznymi i płytą główną.
    Na zdjęciu powyżej widać też głowicę (tuner), zawsze mnie ta część interesowała, bo w nowszych jest sterowana przez I2C (w starszych napięciowo) i się zawsze zastanawiałem, czy nie dałoby się zrobić prostego skanera FM w oparciu o taką, ale zabrakło czasu... w sieci widziałem taki projekt.
    Płytka od dział elektronowych:
    Wnętrze telewizora kineskopowego Daewoo K14C5GT, widoczne elementy elektroniczne, cewka anodowa i przewody. Widok wnętrza telewizora kineskopowego Daewoo K14C5GT, z widocznymi komponentami elektronicznymi, w tym cewkami i złączami.
    Oznaczenie płyty głównej: CP185G/GU , trafopowielacz
    Widok wnętrza telewizora kineskopowego Daewoo K14C5GT, pokazujący płytkę główną z elementami elektronicznymi i przewodami.
    Płyta główna jest jednostronna, na próżno szukać na spodzie elementów SMD:
    Widok wnętrza telewizora kineskopowego Daewoo K14C5GT, z widoczną płytą główną i podzespołami elektronicznymi.
    TDA9346PS (główny procesor PAL/SECAM, on też wspiera OSD, telegazetę) wraz z pamięcią 24C08:
    Wnętrze telewizora kineskopowego Daewoo K14C5GT z widoczną płytą główną i układami elektronicznymi. Zbliżenie na płytkę główną telewizora kineskopowego Daewoo K14C5GT z widocznymi elementami elektronicznymi.
    TDA7267A - wzmacniacz audio, niestety monolityczny:
    Płytka główna telewizora Daewoo K14C5GT z widocznymi elementami elektronicznymi i układami.
    Tam chyba obok jest miejsce na drugą sztukę tego samego elementu, tak samo jak jest miejsce na złącze pod drugi głośnik:
    Wnętrze telewizora kineskopowego Daewoo K14C5GT z widoczną płytą główną i złączami.
    W tle widać zasilacz impulsowy, transoptor, może też TL431:
    Wnętrze telewizora kineskopowego Daewoo K14C5GT z widoczną płytą główną i komponentami elektronicznymi.
    Kiedyś takie zasilacze odzyskiwałem:
    Drugie życie zasilaczy impulsowych ze starych telewizorów CRT
    Zasilacz impulsowy na STRW6753, widać też główny włącznik, filtry wejściowe:
    Wnętrze telewizora kineskopowego Daewoo K14C5GT z widoczną płytą główną i elementami elektronicznymi. Wnętrze płyty głównej telewizora kineskopowego Daewoo K14C5GT z widocznymi komponentami elektronicznymi. Wnętrze płyty głównej telewizora kineskopowego Daewoo K14C5GT, widoczne komponenty elektroniczne.
    Z ciekawości poszukałem schematu, znalazłem niby CP-185L & 185G i tam widzę, że rzeczywiście w innej wersji używane były dwa TDA7267A - osobno na prawy i lewy kanał.
    Sam schemat dostępny jest u nas na forum, nie zacytuję go tu pełnego bo trochę mi się on nie zgadza, chociażby są tam inne procesory (jeden z teletextem drugi bez):
    Schemat elektryczny telewizora kineskopowego Daewoo K14C5GT z oznaczeniami komponentów.

Podsumowanie
    To były moje subiektywne wrażenia, ale jak na mój gust to ten telewizor jest w dość dobrym stanie. Nawet pilot jest w zestawie, oryginalne opakowanie też. Aż prosi się wykorzystać go może z jakąś konsolą, nie jest zbyt duży, więc gdzieś w rogu pokoju pewnie dałoby się zorganizować retro kącik. A jak Wy byście zagospodarowali taki telewizor? Też taki mieliście kiedyś? Zapraszam do dyskusji.

Fajne? Ranking DIY
    Pomogłem? Kup mi kawę.
    O autorze
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    Inżynier programista z wieloletnim doświadczeniem embedded i full stack developer.
    Specjalizuje się w: embedded, Full-Stack Developer
    p.kaczmarek2 napisał 14644 postów o ocenie 12654, pomógł 655 razy. Jest z nami od 2014 roku.
  • REKLAMA
  • #2 21291160
    robokop
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6360
    Boziulko, "DAEWOO"!
    Kiedyś OTVC produkowane były na jedno kopyto - na chassis gołym okiem, bez analizowania dawało się wydzielić bloki - zasilacz, część cyfrowa z procesorem do sterowania funkcjami i TXT, wzmacniacz m.cz, odchylania V/H, głowica z p.cz...
    Naprawiało się "toto" z reguły w kilka minut - gorzej jak odstrzelony był trafopowielacz, bądź trzeba było "podjarzyć" wyblakły kineskop. Z narzędzi specjalistycznych - generator obrazu kontrolnego, jak ktoś chciał być "profi", bo często szło geometrię obrazu ustawić lepiej niż fabryka, b. rzadko używany miernik wartości skutecznej napięcia żarzenia i tyle w zasadzie.
  • #3 21291165
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    Ocena: 12654
    Literówka, dzięki.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #4 21291173
    robokop
    Tęsknię trochę za OTVC CRT - kiedyś to było konkretne pudło. A teraz, ani kwiatka na tym postawić, ani kot nie ma się gdzie położyć.
    W domu rodzinnym, pierwszym TV był lampowy Beryl 102, z upierdliwym, bębnowym przełącznikiem kanałów, z dostrajaniem - na dachu dwa dipole "warszawskie" - jeden duży do 1-go kanału, drugi mniejszy do 2-go, z puszką sumatora. Który i tak ledwo odbierał z racji odległości. I płaski kabel antenowy 300 omów. Co jakiś czas którąś lampę trzeba było wymienić - najczęściej ginął głos, albo synchro. Potem, około 1989/90 zastąpił go kolorowy Neptun 750T - przez około 15 lat eksploatacji jedna awaria, płytka kineskopu została wymieniona na nową. Potem mniejszy 21" Philips, z fajnym dźwiękiem NICAM....
  • REKLAMA
  • #5 21291204
    prosiak_wej
    Poziom 39  
    Ocena: 1459
    Dziś nadal trzymam dwa telewizory kineskopowe. Jeden 20-calowy Otake albo inny Orion, stereo, niestety tylko w A2, bez NICAM. Drugi to 14-calowy Trinitron, któremu dołożyłem jeden kwarc i zaczął również w języku NTSC rozmawiać ;) Podobny Daewoo miałem jakieś... hmmm... 23 lata temu, później go przehandlowałem za obudowę i płytę z jakimś Celeronem gdy w moje ręce wpadła 24-calowa Siesta 3. Po niej przyszedł 29-calowy Philips z uszkodzonym kineskopem (miał zwarcie grzejnika na czerwonej wyrzutni), ale jakimś cudem go naprawiłem i w końcu miałem stereo NICAM. Był to ostatni telewizor CRT przed wymianą na LCD. A zwlekałem długo, bo chciałem aby technologia nieco dojrzała i od tego czasu mam niewielki 22-calowy Philips z zasilaniem 12V.

Wspomniany na początku Orion / Otake zagrabiłem z wystawki gabarytów, a Trinitrona kupiłem lokalnie za 40zł. Tego mniejszego czasem zdarza się użyć, zwłaszcza gdy reguluję jakiś magnetowid. Monitor LCD jest za mądry, a analogowy telewizor pokaże wszystko, co mu podam na wejście - łącznie z brakiem synchronizacji lub jednego pola w sygnale. Kupiłbym jeszcze jakiś mały, 10-calowy monitor podglądowy / studyjny Trinitron, ale ich ceny są absurdalnie wysokie.

No i mam też generator obrazów testowych - Grundig VG1100, który generuje m.in. obraz Philips PM5544.
  • REKLAMA
  • #6 21291230
    sylweksylwina
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 2342
    W odniesieniu do pytania o zagospodarowanie takiego telewizora to sam nie wiem, może jakiś kącik retro? Zawsze jakąś starszą konsolę lub magnetowid można podłączyć :D

Ten OTV może nie jest niczym szczególnym, ale taki okaz z oryginalnym pudłem i pilotem szkoda oddawać na elektrośmieci.

Wracając - TV nie tylko twoim zdaniem jest w dobrym stanie.
    Sądząc po wyglądzie od środka, w okolicach przewodów WN, jak i na samym kineskopie nie widać dużej ilości kurzu/brudu. Tak więc jak tym razem na mój gust, dużo się ten TV nie nagrał do tej pory - jest prawie jak nowy ;)
  • #7 21291393
    LightOfWinter
    Poziom 38  
    Ocena: 924
    p.kaczmarek2 napisał:
    A jak Wy byście zagospodarowali taki telewizor? Też taki mieliście kiedyś?

Dzięki za pokazanie wnętrza :)

Niestety nie czuję sentymentu do TV marki Daewoo.
    Jeśli już posiadać sprzęt retro to wolał bym jakiegoś Philips, Panasonic lub Sony.

A do starych gier lepiej użyć zwykły monitor LCD z wejściami anologowymi, zajmuje znacznie mniej miejsca i nie męczy wzroku.
  • #8 21291442
    kazikszach
    Poziom 39  
    Ocena: 1100
    LightOfWinter napisał:
    Niestety nie czuję sentymentu do TV marki Daewoo.
    Jeśli już posiadać sprzęt retro to wolał bym jakiegoś Philips, Panasonic lub Sony.

Na Panasoniki trzeba uważać, bo ostatnie ich modele kineskopowe to właśnie Daewoo.
    Panasonic bardzo wcześnie zrezygnował z produkcji tv kineskopowych i zajęli się techniką LCD i plazmami, a kineskopowe dla nich produkowało Daewoo.
  • #9 21291450
    szeryf3
    Poziom 30  
    Ocena: 672
    Gdzieś ty takie coś dostał i to jeszcze z kartonem?
    Ja mam coś takiego i leży pod regałem i tylko kurz zbiera. Parę razy zbierałem się aby go wyrzucić, ale zawsze szkoda może dla potomnych.
    Telewizor kineskopowy Daewoo K14C5GT z szarym obudowaniem i dużą matową szybą. Tabliczka znamionowa telewizora ICE TV 2614 S, pokazująca parametry techniczne i logo producenta.
  • #10 21291482
    żarówka rtęciowa
    Poziom 38  
    Ocena: 391
    Witam

To chassis mogło być przeznaczone również dla odbiorników o większych wymiarach ekranu wyposażonych w dźwięk stereofoniczny, stąd miejsce dla drugiego układu scalonego wzmacniacza mocy m. cz.
  • #11 21291510
    acctr
    Poziom 39  
    Ocena: 2021
    p.kaczmarek2 napisał:
    Niestety w tych czasach nie jest już nadawana telewizja analogowa, więc nie wiem do czego się ta antena przyda

Dla anteny nie ma znaczenia czy transmisja cyfrowa czy analogowa bo nie ma rozróżnienia na falę elektromagnetyczną "cyfrową" czy "analogową".
    Jedynie długość fali zależna od MUXa może mieć znaczenie.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #13 21291824
    maciej_333
    Poziom 38  
    Ocena: 1594
    p.kaczmarek2 napisał:
    A jak Wy byście zagospodarowali taki telewizor? Też taki mieliście kiedyś?

Dla mnie to trochę zbyt nowy telewizor i ma małą przekątną ekranu. Ja normalnie używam telewizora Helios Monitor TC706A. Mam dołączony do niego tuner DVBT2 i Smart Box. Jeden i drugi ma wyjście analogowe composite video. Wystarczyło dorobić odpowiednie przewody. Jak dla mnie nic więcej nie jest potrzebne. Jakiś problem to ograniczona rozdzielczość, czyli tylko 625 linii, ale Smart Box ma możliwość skalowania tekstu, więc nie ma aż takiego problemu. Oglądam na tym np. Youtube, albo np. TVP VOD (najgorsza aplikacja pod słońcem). Widoczna tu antena jak najbardziej nadaje się do odbioru DVBT. Znalazłem nawet jakieś zdjęcie mojego telewizora w telefonie:
    Stary telewizor CRT Helios Monitor TC706A z anteną na górze, obok koszyki i sprzęt elektroniczny w pokoju.
  • #14 21291851
    LightOfWinter
    Poziom 38  
    Ocena: 924
    maciej_333 napisał:
    Znalazłem nawet jakieś zdjęcie mojego telewizora w telefonie

Na zdjęciu oprócz TV widać ciekawie zrobiony wykrywacz. Wrzuciał byś lepsze zdjęcie i napisał co to za projekt?
  • #15 21291888
    maciej_333
    Poziom 38  
    Ocena: 1594
    LightOfWinter napisał:
    maciej_333 napisał:
    Znalazłem nawet jakieś zdjęcie mojego telewizora w telefonie

Na zdjęciu oprócz TV widać ciekawie zrobiony wykrywacz. Wrzuciał byś lepsze zdjęcie i napisał co to za projekt?

Nie mam teraz do tego dostępu. To moja dawna konstrukcja sprzed jakichś 12 lat. Wtedy chodzenie z wykrywaczem było tylko wykroczeniem, teraz to już przestępstwo. Jest to wykrywacz impulsowy, jednak nieco inny od reszty konstrukcji. Zastosowałem wtedy dodatkową cewkę sprzęgniętą magnetycznie z pierwszą cewką, która jest kluczowana. Dopiero sygnał z tej dodatkowej cewki był obrabiany i wykorzystywany dalej. Tzn. wszystko było dalej dość typowo tj. wzmacniacz, układ próbkujący i integrator. Dziś zrobiłbym to zupełnie inaczej.
  • #16 21292088
    Macosmail
    Poziom 35  
    Ocena: 858
    To była technologia :) Osobiście mam sentyment zarówno do TV kineskopowych, jak i do analogowej TV satelitarnej.
    Naprawiałem tego trochę. Trochę trafopowielaczy się nawymieniało. Tranzystorów "linii", Układów "ramek". Kineskopów "rewitalizowało", a i wymieniało na nowe. Kity serwisowe do zasilaczy w Philipsach. Przerwy w lutowaniach. W starszych Sony do przelutowania cała płyta łącznie z wnętrzem puszki p.cz i głowicy w.cz.
    Regulacja napięcia siatki drugiej, siatki trzeciej. Ustawienia czystości kolorów (a pozystorów ile się nawymieniało!), zbieżności (konwergencji), geometrii, balansu bieli itd. EEPROM, programowanie, kasowanie lub inicjalizowane określoną metodą. Regulacje w trybie serwisowym. Zwarte szyny I2C (np. przez tuner). Wymiany podstawek kineskopu (przebicia) itd. Oczywiście standardowo kondensatorów elektrolitycznych.
  • #17 21292146
    brofran
    Poziom 41  
    Ocena: 1400
    Macosmail napisał:
    To była technologia
    Ta technologia sprawiała że prawie żaden z ówczesnych TV nie trafiał na śmietnik , lecz był naprawiany ( pomijam sprawę cen ) . Jeszcze doskonalsze pod tym względem były odbiorniki lampowe, tam nawet przeciętny użytkownik metodą opukiwania lamp , był w stanie usunąć usterkę . :-)
    Obecna elektronika użytkowa RTV najczęściej zamiast w serwisie ląduje niestety w śmietniku. Branża serwisantów praktycznie nie istnieje.
    Miałem parę lat temu ofertę darmową na odbiór sprawnego Soniaka 32 " lampowca. Jednak były problemy z transportem tego ciężkiego mebla z 4- go pietra. Odpuściłem bo ten nieporęczny kloc ważył chyba z 70 kg.
  • #18 21292305
    kris8888
    Poziom 41  
    Ocena: 1896
    brofran napisał:
    Soniaka 32 " lampowca. Jednak były problemy z transportem tego ciężkiego mebla z 4- go pietra. Odpuściłem bo ten nieporęczny kloc ważył chyba z 70 kg.

No ja właśnie takiego 32" Trinitrona sprzedałem kilka lat temu😀 To był mój ostatni TV CRT. Poszedł za 100zł razem z dedykowaną do niego, bardzo solidną szafką. Ważył faktycznie z 70kg. Warunek był jeden, własnoręczny transport z trzeciego piętra przez kupującego. Był chyba już ostatnim osiągnięciem techniki CRT, odświeżanie 100Hz, obraz w obrazie (z pamięcią obrazu), dzwięk HiFi, odłączalne, duże kolumny dwudrożne.
    Jedyna awaria jaką zaliczył w ciągu kilku lat pracy to uszkodzenie rezystora w obwodzie siatki przyspieszającej. Skutkowało to nagłym zmniejszeniem jasności obrazu. Rezystor z kilkuset kiloomowego zrobił się kilka megaomowy.
    Fajny to był TV, całkiem dobrej jakości obraz, ostry, kontrastowy, praktycznie bez zauważalnych zniekształceń, super dźwięk, tyle tylko to że wielki i ciężki kloc. No i te 32" to teraz byłoby mikre na tle współczesnych telewizorów LCD.
  • #19 21292404
    robokop
    brofran napisał:
    Macosmail napisał:
    Ta technologia sprawiała że prawie żaden z ówczesnych TV nie trafiał na śmietnik , lecz był naprawiany ( pomijam sprawę cen )

Najdroższym elementem TV był zawsze kineskop na szczęście wolno się zużywający, czasem dający sie jeszcze "podreanimować" - oczywiście pomijając serię ESF Philipsa, czy niektóre Loewe.
  • #20 21292484
    Macosmail
    Poziom 35  
    Ostatnim pomysłem marketingowym były kineskopy typu SLIM. Ciężko było na nim uzyskać dobrą geometrię, zbieżność, czystość kolorów oraz ostrość w rogach. Stosowano tam też coś takiego, jak dynamiczna regulacja ostrości. Taka dodatkowa cewka na szyjce kineskopu.
    Ostatnie kineskopy były dość podłej jakości np. z maską tzw. bez inwarową, które po dłuższym wyświetlaniu jaskrawego obrazu nagrzewały się i traciły czystość kolorów, pojawiała się taka mora.
  • #21 21292509
    kris8888
    Poziom 41  
    Ocena: 1896
    robokop napisał:
    oczywiście pomijając serię ESF Philipsa, czy niektóre Loewe.

No i radzieckie kineskopy PIL w niektórych Elektronach. Zużywały się w błyskawicznym tempie.
    Na szczęście część Elektronów miała też polskie kineskopy z Polkoloru, a to już była zupełnie inna liga.

Widzę że ten tytułowy TV ma chyba kineskop LG, raczej nienajgorszy. A ogólnie to prawdopodobnie został wyprodukowany w podwarszawskim Pruszkowie, mimo że jest na nim napis "made in Europe".
  • #22 21292530
    robokop
    Macosmail napisał:
    Ostatnie kineskopy były dość podłej jakości np. z maską tzw. bez inwarową

Ale to chyba maska invarowa była własnie w min. Trinitronach - które własnie reklamowano, jako posiadające takową, dzieki czemu miała być niespotykana czyśtośc kolorów?
    Macosmail napisał:
    Ostatnim pomysłem marketingowym były kineskopy typu SLIM. Ciężko było na nim uzyskać dobrą geometrię, zbieżność, czystość kolorów oraz ostrość w rogach.

Ogólnie im większa przekątna, tym trudniej było dociągnąć prawidłowe parametry do rógów- stąd ponaklejane małe kawałki magnesów wokół szyjki. A już w "regenerowanych", czyli z zatopionym nowym działem to była utopia.
    kris8888 napisał:
    Widzę że ten tytułowy TV ma chyba kineskop LG, raczej nienajgorszy.

Ogólnie Daewoo nienajgorszą elektronikę robiło, biorąc pod uwagę jakość/cena.
  • #23 21292642
    E8600
    Poziom 41  
    Ocena: 2494
    Tv wykorzystać do budowy automatu do gier takiego na żetony.
  • #26 21294678
    terminus
    Poziom 21  
    Ocena: 169
    Q1 oczywiście sprawny, wymieniany, dołożony radiator. R8 ciągle się jara.
    R32 nie ma fizycznie na PCB. I jaką wartość może mieć?
    Telewizor działa po wymianie R8, R8 kopci się co 2 miesiące, wymieniam na większej mocy. Tylko dlaczego tak się grzeje, bo skutek to raz, ale ważna jest przyczyna.
    Dzięki za odpowiedź.
  • #28 21295011
    Macosmail
    Poziom 35  
    Albo tranzystor ma zbyt wysoką pojemność bramki, albo przetwornica pracuje na zbyt wysokiej częstotliwości.
    Zacząć należy od wymiany elektrolitów po pierwotnej C11 i C12, a główny C5 przynajmniej dobrze sprawdzić. Rezystory wysokoomowe do sprawdzenia np. R4, układ gasikowy R3, C6, C7, D5. Zbyt duża szybkość narastania napięcia na drenie będzie przez pojemność przenoszona na bramkę.
  • #30 21295419
    kazikszach
    Poziom 39  
    Ocena: 1100
    acctr napisał:
    Końcówka 5 ma dużą wydajność prądową, dochodzącą do 1 A. Ciągły prąd przy rezystancji 47 Ω to są 47 W strat

Fajnie to policzyłeś, ale to jest napięcie 47V, a tyle zasilania ten TDA nie wytrzyma.
📢 Słuchaj (AI):

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy telewizora kineskopowego Daewoo K14C5GT 14", prezentowanego wraz z oryginalnym opakowaniem i pilotem. Model ten obsługuje standardy PAL/SECAM (B/G, D/K) oraz A/V - NTSC, co czyni go użytecznym do retrogamingu i współpracy ze starszymi konsolami lub komputerami. Wnętrze telewizora cechuje się typową dla kineskopowych odbiorników budową z blokami: zasilaczem, częścią cyfrową z procesorem, wzmacniaczem m.cz., odchylaniem pionowym i poziomym oraz kineskopem, który w tym modelu prawdopodobnie pochodzi od LG. Telewizor jest w dobrym stanie, z niewielką ilością kurzu wewnątrz, co wskazuje na ograniczoną eksploatację.

W dyskusji poruszono także kwestie techniczne dotyczące napraw i serwisu telewizorów kineskopowych, w tym typowe usterki jak przepalanie się rezystora R8 w zasilaczu, uszkodzenia tranzystora Q1 oraz kondensatorów elektrolitycznych (C11, C12, C5). Wskazano na konieczność pomiarów napięć i przebiegów na elementach oraz na rolę układu gasikowego. Omówiono także specyfikę konstrukcji i serwisowania telewizorów CRT, ich trwałość, a także różnice w jakości kineskopów (np. maska inwarowa w Trinitronach, kineskopy radzieckie PIL vs. polskie Polkolor).

Wielu uczestników dyskusji podkreśla sentyment do technologii CRT, jej solidność i możliwość napraw, w przeciwieństwie do współczesnej elektroniki, która często jest wymieniana zamiast naprawiana. Poruszono także temat kulturowego znaczenia liczby 7 w Korei, w kontekście siedmioletniego okresu eksploatacji sugerowanego przez producenta Daewoo, co może mieć podłoże marketingowe lub techniczne (np. degradacja izolacji).

Wspomniano również inne marki i modele telewizorów kineskopowych, takie jak Philips, Panasonic, Sony, Trinitron, Grundig, Telefunken, Schaub-Lorenz, Nokia, Salora, Rubin 714, Otake, Orion, Helios Monitor TC706A, a także kwestie techniczne związane z ich konstrukcją, serwisem i użytkowaniem. Dyskusja zawiera także porównania jakości obrazu CRT i LCD w kontekście retrogamingu oraz uwagi o wadach i zaletach obu technologii.
REKLAMA