Dziś cofniemy się w przeszłość i obejrzymy prawie jak nowy telewizor kineskopowy Daewoo 14", wraz z oryginalnym opakowaniem i pilotem. Wbrew pozorom taki sprzęt wciąż może cieszyć się popularnością, chociażby do użycia ze starymi komputerami bądź konsolami, też do tzw. "retrogamingu". Może to być dobrym sposobem na odskocznie od nowoczesności i na choćby chwilowy powrót do czasów młodości/dzieciństwa...
Zacznijmy zatem od opakowania. Na opakowaniu producent chwali się "wielojęzykowym OSD" (OSD to On-screen display, czyli po prostu menu wyświetlane na ekranie) oraz możliwością ustawienia aż 100 kanałów.
W dzisiejszych czasach to by było oczywistością, ale wtedy nie mieli czym innym się chwalić.
Sam telewizor to srebrny K14C5GT wspierający wejście PAL/SECAM - B/G, D/K oraz A/V - NTSC. Dodatkowo jest też wsparcie TEXT, czyli telegazety.
A więc wypakowujemy - w zestawie jest nawet pilot, antena i trochę przewodów antenowych:
Niestety w tych czasach nie jest już nadawana telewizja analogowa, więc nie wiem do czego się ta antena przyda:
Chociaż w sieci są schematy prostych nadajniczków...
No i sam TV:
Na przodzie mamy złącza AV, można np. podłączyć konsolę do gier, na pilocie można na nie przełączyć:
Jest też tam wyjście słuchawkowe. Z tyłu mamy wejście anteny oraz SCART:
Można łatwo podłączyć magnetowid, DVD czy tam konsolę.
Telewizor reaguje na pilota:
Można nawet włączyć telegazetę (ale nie mam co w ten sposób odebrać):
Tych pasów na żywo nie widać, to wina kamery:
Wnętrze Daewoo K14C5GT
Tu nie ma dużej filozofii. Zabezpieczamy ekran i odkręcamy śrubki:
W środku jest dość czysto. Od razu widać charakterystyczną "ssawkę" anodową od trafopowielacza zapewniającą wysokie napięcie oraz cewki odchylania:
Ten przewód wokół to cewka rozmagnesowująca.
Na zdjęciu powyżej widać też głowicę (tuner), zawsze mnie ta część interesowała, bo w nowszych jest sterowana przez I2C (w starszych napięciowo) i się zawsze zastanawiałem, czy nie dałoby się zrobić prostego skanera FM w oparciu o taką, ale zabrakło czasu... w sieci widziałem taki projekt.
Płytka od dział elektronowych:
Oznaczenie płyty głównej: CP185G/GU , trafopowielacz
Płyta główna jest jednostronna, na próżno szukać na spodzie elementów SMD:
TDA9346PS (główny procesor PAL/SECAM, on też wspiera OSD, telegazetę) wraz z pamięcią 24C08:
TDA7267A - wzmacniacz audio, niestety monolityczny:
Tam chyba obok jest miejsce na drugą sztukę tego samego elementu, tak samo jak jest miejsce na złącze pod drugi głośnik:
W tle widać zasilacz impulsowy, transoptor, może też TL431:
Kiedyś takie zasilacze odzyskiwałem:
Drugie życie zasilaczy impulsowych ze starych telewizorów CRT
Zasilacz impulsowy na STRW6753, widać też główny włącznik, filtry wejściowe:
Z ciekawości poszukałem schematu, znalazłem niby CP-185L & 185G i tam widzę, że rzeczywiście w innej wersji używane były dwa TDA7267A - osobno na prawy i lewy kanał.
Sam schemat dostępny jest u nas na forum, nie zacytuję go tu pełnego bo trochę mi się on nie zgadza, chociażby są tam inne procesory (jeden z teletextem drugi bez):
Podsumowanie
To były moje subiektywne wrażenia, ale jak na mój gust to ten telewizor jest w dość dobrym stanie. Nawet pilot jest w zestawie, oryginalne opakowanie też. Aż prosi się wykorzystać go może z jakąś konsolą, nie jest zbyt duży, więc gdzieś w rogu pokoju pewnie dałoby się zorganizować retro kącik. A jak Wy byście zagospodarowali taki telewizor? Też taki mieliście kiedyś? Zapraszam do dyskusji.
Fajne? Ranking DIY Pomogłem? Kup mi kawę.