logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Potrzebna pomoc w odzyskaniu danych z Samsung SP1603c

Marek09 01 Lis 2009 23:29 2084 10
  • #1 7204337
    Marek09
    Poziom 24  
    Ocena: 137
    Witam wszystkich.
    Uszkodził mi się dysk SATA Samsung SP1603c. Uszkodzenie ujawniło się z dnia na dzień, tj. jednego dnia normalnie pracowałem na komputerze, wyłączyłem go, na drugi dzień go włączam, trochę długo zaczął się uruchamiać system ( już mi się coś nie podobało ) ale uruchomił się. Pomyślałem sobie że coś jest nie tak. I rzeczywiście zniknął z systemu jeden dysk ( właśnie ten ). Po restarcie systemu przestał być widoczny w biosie, po kilku restartach raz był, raz nie. Teraz jest widoczny w biosie, oraz w menadżerze urządzeń, ale stan partycji jest jako "nieznany". Zrobiłem interfejs na maxie i połączyłem się hyper terminalem. Poniżej to co odczytał terminal:

HI‚ČiŇËuÖűß ëßŮ­Ş)’(’ARkYß
    x SPň0000§‹jKřlltsü˜˜˜˜…SpnOk
    spd:  ˜˜˜˜˜˜˜ĚČĚLLLCa$)'¤%&733ł˜ř ADC: 0000
     DAC: A槦Řř SK C: 000Ěł3´´ŘřENG>SRV>
      *×›%±1˝aded
      BD

FdşŞ±¶Loaded ĂáENG>

Trochę krzakowato to wygląda, ale coś widać.
    Na dysku trzymałem ważne dla mnie dane, dlatego trochę zależy mi na odzyskaniu tych danych.
    Co dalej sprawdzić?
  • #2 7204388
    Pafnucy Horeszko
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam
    Przede wszystkim posprawdzaj kable, podłączenia czy coś się nie obluzowało. Może trzeba zwyczajnie wymienić kabel łączący dysk z płytą, bo to może być uszkodzone. Zachowanie biosu właśnie na to wskazuje.
  • #3 7204421
    Marek09
    Poziom 24  
    Pafnucy Horeszko napisał:
    Witam
    Przede wszystkim posprawdzaj kable, podłączenia czy coś się nie obluzowało. Może trzeba zwyczajnie wymienić kabel łączący dysk z płytą, bo to może być uszkodzone. Zachowanie biosu właśnie na to wskazuje.

Nie, nie, dysk jest uszkodzony.
    Program DMDE, który jest polecany w opisach widzi dysk, strukturę plików, ale wszędzie są czerwone "X". Wydaje mi się , że problemem będzie tablica alokacji plików. Po skanie dysku właściwie wszystkie pliki są widoczne, choć mała część jest uszkodzona ( czerwony x ). Chyba nie będzie tragedii. Przydał by się DMDE w pełnej wersji, bo w tej chwili mogę odzyskiwać tylko pojedyńcze pliki.
    W tej chwili robię kopię zapasową dysku.

Dodam, że dysk ma tylko jedną partycję NTFS na całym dysku ( 160BG ) i nie jest bootowalny.
  • #5 7204979
    Marek09
    Poziom 24  
    Dysk 160 GB.
    Podaję zrzut z DMDE, oraz sektory od 0 do 100.

...a tu z krótkiego skanowania.
    Załączniki:
    • sec_0_101.rar (3.33 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #6 7205294
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    Ocena: 414
    Masz sieczke w sektorze 0 ale masz Boot i boot copy Podaj jeszcze sektor.
    16 128 oraz 312 576 704 .

Po podaniu tych sektorów zrobię sektor 0 MBR dla ciebie.
    Podaj jeszcze co tam miałeś czyli jakie Partycje czy systemowa i czy tylko jedna o pojemności dysku.
    Najprawdopodobniej dysk był formatowany i zakładana była partycja nie windowsowym menadżerem a jakimś zewnętrznym programem .
  • #7 7205342
    Marek09
    Poziom 24  
    Rzeczywiście nie rozszerzyłem okienka, poniżej poprawione, oraz odczytane sektory.
    Dysk ma 1 partycję NTFS , nie systemowa, na całej pojemności dysku.

Partycja była zakładana programem Partition Magic 8.0.
    Uszkodzenie nastąpiło jedynie albo przy wyłączeniu albo przy włączeniu komputera.
    Czwartek wieczorem jeszcze było ok, wyłączyłem komputer, w piątek włączam i już dysku nie ma. Tak to było.
    Załączniki:
    • sec_312576704_1.rar (583 Bajtów) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • sec_16128_1.rar (579 Bajtów) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • Pomocny post
    #8 7205371
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    W załączniku plik MBR do wgrania w sektor 0.
    Jest to jeden sektor od 0 do 0.

Po wgraniu restart dysku lub komputera i ponownie podanie ekranu partycji.
    Załączniki:
    • XP_0.bin (512 Bajtów) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 7205408
    Marek09
    Poziom 24  
    Wgrałem, dysk pokazał się już w systemie, wygląda na to, że już chyba jest ok. Wszystkie dane są na miejscu.

Apropo, czy teraz można przeskanować dysk na ewentualne bad sectory pod windowsem?

Przeleciałem dysk hd tune, i badów nie widać na szybkim skanowaniu, ale zastanawia mnie takie coś:

Na wolnym skanowaniu bad sectory się pojawiły.

W każdym razie teraz już sobie poradzę. Dziękuję serdecznie koledze za pomoc. Sam bym sobie nie poradził. Pozdrawiam.

Dodam tylko, że kiedyś byłem zabezpieczony na taką okoliczność. Miałem podłączone 2 dyski w raidzie ( zapis równoległy na 2 dyski ), ale zrezygnowałem jakiś czas temu, bo myślałem, że nic złego się nie przydarzy. Okazuje się, że to był błąd. Teraz Wracam z powrotem do raida. Ja to się mówi co dwa to nie jeden. Pozdrawiam.
  • Pomocny post
    #10 7205874
    migol21
    Specjalista HDD Recovery
    1) Dysk wygląda na tragiczny stan.
    Cytat:
    Atrybut ID 03 ( 03 )
    Spin Up Time
    Średni czas na rozkręcenie talerzy (od 0 obr/min do pełnej prędkości). Wartość RAW tego atrybutu wyraża czas w sekundach lub milisekundach.
    Krytyczny: Nie (Im niższa wartość tym lepiej)
    Atrybut ID 05 ( 05 )
    Reallocated Sectors Count
    Ilość relokowanych sektorów. Kiedy dysk napotyka błąd odczytu/zapisu/weryfikacji, oznacza ten sektor jako relokowany i przenosi dane do specjalnego zarezerwowanego obszaru (obszaru rezerwowego). Proces ten jest również określany mianem remapowania a relokowane sektory określa się remapami. To właśnie dlatego, na nowoczesnych dyskach, nie widzimy "bad bloków" podczas testów powierzchni
    Krytyczny: Tak (Im niższa wartość tym lepiej)
    Atrybut ID 187 ( BB )
    Reported UNC Error
    Ilość błędów, które nie mogą być odzyskane przy użyciu sprzętu technologii korekcji sprzętowej ECC .
    Krytyczny: Nie (Im niższa wartość tym lepiej)
    Atrybut 195 ( C3 )
    Hardware ECC Recovered
    Częstotliwość występowania "błędów w locie". Parametr technologii sprzętowej korekcji błędów ECC .
    Krytyczny: Nie (Im wyższa wartość tym lepiej)
    Atrybut 196 ( C4 )
    Reallocation Event Count
    Ilość operacji remapowania (przenoszenia danych z uszkodzonego sektora do specjalnego zarezerwowanego obszaru - obszaru rezerwowego). Wartość RAW tego atrybutu określa łączną ilość prób transferu danych z relokowanego sektora do obszaru rezerwowego. Liczone są zarówno próby udane jak i nieudane.
    Atrybut 197 ( C5 )
    Current Pending Sector Count
    Bieżąca ilość niestabilnych sektorów (oczekujących na remapowanie). Wartość RAW tego atrybutu wskazuje na łączną ilość sektorów oczekujących na rempowanie. Później, kiedy część z tych sektorów uda się odczytać, wartość jest zmniejszana. Jeśli błędy występują ciągle podczas próby odczytu niektórych sektorów, dysk podejmie próbę odzyskania danych, przeniesienia ich do zarezerwowanego obszaru (obszaru rezerwowego) i oznaczenia sektora jako remapowany.
    Atrybut 201 ( C9 )
    Off-track errors Mount
    Krytyczny jeśli różny od zera, należy wykonać kopie bezpieczeństwa (im mniejszy tym lepiej)

Opis Smart
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1467175.html
    2) Dysk nadaje się co najmniej do konserwacji po zabezpieczeniu danych
    Tutaj opis
    3) Dopiero po tym trzeba podać SMART i zdecydować się czy dysk do wymiany.
  • #11 7206313
    Marek09
    Poziom 24  
    Aktualnie przegrywam z niego dane, zapiszę SMART, później go wyzeruję, zremapuję, odczytam SMART i dowiemy się co jest warty.

Najgorsze w jest to, że mam drugi dysk Samsunga 500GB kupiony chyba 3 miesiące temu i już nie jest ciekawie. Widok SMART z Victorii. Widać, że już trzeba mieć na niego oko.

Po wyzerowaniu i remapowaniu, jest nie ciekawie. Dysk jest raczej tylko do wyrzucenia. Poniżej różnice przed zabiegami i po, dla porównania co się polepszyło a co nie.

Pozdrawiam serdecznie. :wink:

Oczywiście dziękuję za nieocenioną pomoc koledze @migol21.

Podsumowanie tematu

✨ Dysk SATA Samsung SP1603c uległ uszkodzeniu, objawiającemu się zniknięciem dysku z systemu i niestabilną widocznością w BIOS-ie. Dysk posiada jedną partycję NTFS o pojemności 160 GB, nie jest systemowy. Połączenie przez interfejs i odczyt terminalem wskazywały na uszkodzenie tablicy alokacji plików. Program DMDE umożliwił podgląd struktury plików, jednak wiele z nich było oznaczonych jako uszkodzone. Po dostarczeniu sektorów krytycznych (0, 16, 128, 312, 576, 704) przygotowano i wgrano poprawiony sektor MBR, co przywróciło widoczność dysku i dostęp do danych. Po odzyskaniu danych wykonano skanowanie dysku narzędziem HD Tune, które wykazało obecność bad sectorów przy pełnym skanowaniu. Dysk oceniono jako w złym stanie technicznym, zalecając zabezpieczenie danych i konserwację, a następnie decyzję o wymianie. Autor planuje wyzerowanie i remapowanie dysku oraz monitorowanie stanu SMART. W dyskusji pojawiła się także informacja o drugim dysku Samsung 500 GB, który wykazuje pogarszający się stan SMART. Wskazano, że partycja była tworzona programem Partition Magic 8.0, co mogło mieć wpływ na problemy z MBR. Autor podkreślił znaczenie RAID jako zabezpieczenia danych po utracie dysku.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA