logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Obliczanie rezystancji R i zwojów uzwojenia wtórnego transformatora - technikum

manski 02 Lis 2009 19:51 1932 3
REKLAMA
  • #1 7207172
    manski
    Poziom 24  
    Ocena: 233
    Witam , nie wiem czy ja już się starzeję czy jednak coś jest nie tak , oto zadanie które zostało zadane uczniom jednej z warszawskich szkół ( druga klasa technikum ), dokładnie takie jak na rysunku , i proszę nie pytać o dodatkowe szczegóły , bo podana treść jest tylko taka jak na rysunku , należy obliczyć wartość rezystancji R i ilość zwojów uzwojenia wtórnego transformatora . Według mnie zadanie jest bez sensu , a przynajmniej na schemacie brakuje jednego elementu , ale to moje zdanie na ten temat i chciałbym zobaczyć co inni internauci o tym sądzą [/img]
    Załączniki:
    • Obliczanie rezystancji R i zwojów uzwojenia wtórnego transformatora - technikum zadanie.JPG (12.53 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 7207236
    Paweł Es.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 693
    Widać wg dającego zadanie wystarczą tu pojemności montażowe (elektrolitycznej natury oczywiście) :)

Do tego zadanie nie ma jednego rozwiązania, bo dla dowolnej ilości zwojów dającej odpowiednio wysokie napięcie dla poprawnej pracy układu można dobrać rezystor.
    Czyli ilość rozwiązań jest praktycznie dowolna (można ewentualnie minimalizować moc strat w układzie ale nie podano prądu obciążenia i typu diody) :)

Cóż życie technika jest pełne niebezpieczeństw ;))

A może chodzi by przyszły technik zauważył te braki ?

Ciekawe czy 5A to maksymalny prąd tej diody Zenera ? I jakie piękne straty w układzie będą ;))
  • REKLAMA
  • #3 7207389
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 629
    Witam,
    manski napisał:
    Witam , nie wiem czy ja już się starzeję czy jednak coś jest nie tak, oto zadanie które zostało zadane uczniom jednej z warszawskich szkół ( druga klasa technikum ), dokładnie takie jak na rysunku, i proszę nie pytać o dodatkowe szczegóły, bo podana treść jest tylko taka jak na rysunku, należy obliczyć wartość rezystancji R i ilość zwojów uzwojenia wtórnego transformatora . Według mnie zadanie jest bez sensu, a przynajmniej na schemacie brakuje jednego elementu, ale to moje zdanie na ten temat i chciałbym zobaczyć co inni internauci o tym sądzą Obliczanie rezystancji R i zwojów uzwojenia wtórnego transformatora - technikum
    treści na obrazku jest za dużo, oraz za mało - jeśli czegoś nie podano "na boku" ...
    Ten brakujący - wg Ciebie - element, czyli kondensator filtru nie jest tu niezbędnie konieczny, przecież może to być ogranicznik amplitudy na poziomie +80V (podane jest wartość napięcia zenerowskiego - tak domyślam się) ...
    Ale po co woltomierz i jaką wartość ten woltomierz mierzy, skoro nie podano co on wskazuje? - a do obliczenia są przecież parametry elementów od którego wskazanie tego woltomierza (jakiej wartości; średniej, skutecznej?) jest zależne.
    Podana przy diodzie Zenera wartość prądu 5A sugeruje, iż ta dioda ma dopuszczalną wartość średnią prądu w kierunku zaporowym (wszak w kierunku przewodzenie w przedstawionej konfiguracji pracować nie może), ale z drugiej strony 80V •5A=400W, więc nie może to być 'zwykła' dioda Zenera a 'kolubryna' skonstruowana w dość wyrafinowawy sposób ... lecz z drugiej strony patrząc, to należy mieć "zapas" względem wartości dopuszczalnej, a tu nic nie wiadomo ...

Reasumując; ale_o_so_tu_odzi ... :?: :?: :D

Pozdrawiam
  • #4 7208296
    elek555
    Poziom 37  
    Ocena: 250
    Trzeba autora linką wciągnąć na oślą łączkę co by sobie "poskubał" przed zadawaniem lekcji
REKLAMA