Witam,
manski napisał: Witam , nie wiem czy ja już się starzeję czy jednak coś jest nie tak, oto zadanie które zostało zadane uczniom jednej z warszawskich szkół ( druga klasa technikum ), dokładnie takie jak na rysunku, i proszę nie pytać o dodatkowe szczegóły, bo podana treść jest tylko taka jak na rysunku, należy obliczyć wartość rezystancji R i ilość zwojów uzwojenia wtórnego transformatora . Według mnie zadanie jest bez sensu, a przynajmniej na schemacie brakuje jednego elementu, ale to moje zdanie na ten temat i chciałbym zobaczyć co inni internauci o tym sądzą

treści na obrazku jest za dużo, oraz za mało - jeśli czegoś nie podano "na boku" ...
Ten brakujący - wg Ciebie - element, czyli kondensator filtru nie jest tu niezbędnie konieczny, przecież może to być ogranicznik amplitudy na poziomie +80V (podane jest wartość
napięcia zenerowskiego - tak domyślam się) ...
Ale po co woltomierz i jaką wartość ten woltomierz mierzy, skoro nie podano co on wskazuje? - a do obliczenia są przecież parametry elementów od którego wskazanie tego woltomierza (jakiej wartości; średniej, skutecznej?) jest zależne.
Podana przy diodzie Zenera wartość prądu 5A sugeruje, iż ta dioda ma dopuszczalną wartość średnią prądu w kierunku zaporowym (wszak w kierunku przewodzenie w przedstawionej konfiguracji pracować nie może), ale z drugiej strony 80
V •5
A=400
W, więc nie może to być 'zwykła' dioda Zenera a 'kolubryna' skonstruowana w dość wyrafinowawy sposób ... lecz z drugiej strony patrząc, to należy mieć "zapas" względem wartości dopuszczalnej, a tu nic nie wiadomo ...
Reasumując; ale_o_so_tu_odzi ...
Pozdrawiam