lucas234 napisał: Natomiast w domu masz podlaczone wszystkie przewody PE(zolto-zielone) do tej bednarki, wiec z tego wynika ze ta bednarka robi za 5 przewod PE co nie zmienia faktu ze nadal masz uklad sieci TN-C-S i to raczej z punktem rozdzialu w ZK. Mnie jedynie dziwi fakt ze ta bednarka jest 5 przewodem i nie wiem do konca czy tak mozna... W razie gdybym sie mylil prosze kolegow o poprawienie mojej wypowiedzi.
Moim zdaniem punkt rozdziału w tym przypadku jest w tablicy w domu (WLZ 4-przewodowy), czyli do domu TN-C w domu TN-C-S, a wcześniej to tylko uziemienie przewodu PEN.
Rozdział powinien być w ZK i WLZ 5 przewodowy + bednarka z szpilkami (bo zapewne budynek nie ma instalacji uziemiającej)
parura09 napisał: EAndrzej po to mnie nauczyli pisać bym sie mógł pytać kto pyta nie błądzi
kolego pisać to może cię nauczyli teraz jeszcze kwestia czytania z zrozumieniem, nie obraź się ale wszyscy Ci tłumaczą a ty uparcie swoje, temat ten powinien się zamknąć w 2-3 postach, a tu taki elaborat
pozdrawiam
P.S. W domu TN-C-S pod warunkiem instalacji 3 i 5 żyłowej, jak to zauważył któryś z kolegów