logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pilnie potrzebny taki potencjometr

amigozm 03 Lis 2009 16:44 1341 3
REKLAMA
  • #1 7210489
    amigozm
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Potencjometr wieloobrotowy (bez oporu) z grzechotką. Pracował w instrumencie muzycznym jako regulacja tempa i ustawianie danych. Nie posiada on żadnego symbolu, może uda się go skojarzyć po wyglądzie. Proszę o info na ten temat, co to jest i gdzie o to pytać. Dziękuję.

Pilnie potrzebny taki potencjometrPilnie potrzebny taki potencjometrPilnie potrzebny taki potencjometrPilnie potrzebny taki potencjometr
    Kontaktuj się z ogłoszeniodawcą poprzez Prywatną Wiadomość (ikonka PW).
  • REKLAMA
  • #2 7210949
    And41x1
    Poziom 26  
    Ocena: 193
    Tej sztuki nie znam, ale jest to impulsator z rozróżnieniem kierunku. Jeśli nie jest zniszczony mechanicznie, to z pewnością da się naprawić. Wystarczy rozebrać i wyczyścić ze starego zżywiczałego smaru, ścieżki i styki. Delikatnie, najlepiej pod lupą, żeby kłaczków nie zostawić. Dobrze jest użyć alkoholu np. izopropylowego a następnie posmarować cieniutką warstewką wazeliny technicznej.
    Jeśli nie jest przetarty lub połamany, to po tym zabiegu, będzie jak nowy. Naprawiłem już wiele podobnych.
  • REKLAMA
  • #3 7210953
    35mario1
    Poziom 26  
    Ocena: 87
    To chyba nie potencjometr lecz nkoder, choć podobnie wygląda to rak jest w nim elementów oporowych charakterystycznych dla potencjometrów. Ma natomiast odpowiednio ułożone styki przełączające się podczas obrotowego ruchu. Czasem posiadają również styk działający na "wciskanie" gałki. Myślę że tak naprawdę wystarczy go fachowo rozebrać i wyczyścić.
  • #4 7211235
    amigozm
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Dziękuję za informacje -co fachowcy, to fachowcy.Było z nim tak: najpierw szalał -kręciłem "w górę", dane szły do dołu i to nierównomiernie. W końcu zdechł całkowicie. Spróbuję go uratować.
REKLAMA