logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

JBL SRX 722 + SRX 718 - Wasze opinie na temat kupna

msciwortuczman 03 Lis 2009 21:59 5196 13
REKLAMA
  • #1 7212475
    msciwortuczman
    Poziom 20  
    Ocena: 9
    Powiedzcie mi bo znajomy ma zamiar zainwestować w te paczki czy warte są swojej ceny czy może lepiej coś innego?
  • REKLAMA
  • #2 7224179
    gófer
    Poziom 34  
    Ocena: 30
    Jeżeli sam będzie na nich grał (jako dj czy jakimś w zespole) to wg. mnie nie ma sensu, słaby przelicznik możliwości/cena.
  • REKLAMA
  • #4 7224312
    gófer
    Poziom 34  
    Jeżeli ma to być jako mini zestaw do firmy na małe imprezy to będzie ok, zwłaszcza że cena faktycznie niska.
    A nie przeglądałeś oferty np. polaudio?
  • REKLAMA
  • #5 7224439
    msciwortuczman
    Poziom 20  
    Przeglądał tylko to jest firma praktycznie 1 osobowa i niema kto nosić. Zastanawiał się nad tymi paczkami od Polanowskiego SAT 212 CX 2" ale no właśnie ale 62kg przy 38kg dla SRX. To samo tyczy się basu TP118 50kg - SRX 38kg. A powiedz jak to brzmi? Wielu wypowiada się że dopiero ta seria gra! Co do kwesti mini ma to grać w konfiguracji 1 górka na 2 basy na stronę więc nie takie mini. Mini to na Eonach
  • REKLAMA
  • #6 7225020
    gófer
    Poziom 34  
    A no gra to już naprawdę ok :) Bas chodzi bardzo nisko (niektórzy twierdzą że zbyt mulaście gra ale wiadomo gusta, guściki), środek lekko krzykliwy ale nie uznałbym tego za jakiś minus po prostu taki typ, góra po prostu dobra ogólnie Srx gra po prostu dobrze. Dlatego mówię że mini bo Srx raczej wybierany jest do średnich systemów o mocy ok. 2x10 kW lub jako nagłośnienie sceniczne (przykładowo 725 bardzo fajnie chodzi na sidefill'u), ew. na drugi mniejszy zestaw do firmy nagłośnieniowej.
    Skoro kwestie mobilności są na tyle istotne to może na stronę po dwie sztuki SAT 210-600 ND (16kg wagi) i dwa takie doły:
    http://www.naw.com.pl/NAW_SHR1100_pasywny_subwoofer_wielozadaniowy-164.html
    Na zamówienie pewnie da się do niego wsadzić neodymy żeby zgubił pare kilogramów. Myślę że taki zestaw mógłby spokojnie konkurować z srx'em.
  • #7 7226037
    msciwortuczman
    Poziom 20  
    Zastanawia mnie jedna rzecz która z tych paczek będzie bardziej skuteczna i zagra głośniej przy porównywalnej mocy czy SAT 212 CX 2" czy SRX 722 ? Chociaż do końca pewnie będzie to trudne do sprawdzenia bo dysponują one całkiem innymi potencjałami(mocami) które przemawiają na korzyść SRX. Aha pytanie jeszcze do kolegi mam takie czy kiedykolwiek nagłaśniał jakieś imprezki plenerowe na naszym bohaterze tego tematu?
  • #8 7226829
    gófer
    Poziom 34  
    My pracujemy głównie na Srx725, ale u miejscowej konkurencji nie raz dane było mi słyszeć 722, góra jest ta sama bo driver ten sam, główna różnica to środek który w 725 jest jeszcze bardziej krzykliwy ale nadal akceptowalny :)
    Co do porównania skuteczności Srx722 a Sat 212 CX 2" pominąłeś jeden szalenie istotny szczegół, otóż polaudio to konstrukcja tubowa co za tym idzie ma znacznie większą skuteczność z 1 wata. Efekt tego jest taki że tak naprawdę aby srx'y dogoniły sat'y musiałbyś postawić dwie sztuki 722 na jedną sat 212, i w dodatku wpakować w nie 3 krotnie więcej mocy co też nie jest raczej bez znaczenia.
  • #9 7378680
    msciwortuczman
    Poziom 20  
    Chyba przesadziłeś z chwaleniem sat 212. Miałem ostatnio okazję posłuchać 115 w ilości 2 sztuki na stronę i jakoś specjalnie mnie nie powaliły. Grają bez większych rewelacji i niczym specjalnym się nie wyróżniają. Więc stwierdzenie że na jedną sat212 muszą być 2 paki SRX 722 jest stwierdzeniem lekko na wyrost :)
  • #10 7379470
    gófer
    Poziom 34  
    Z tym że Sat115 ma 4 db mniej skuteczności i mniejszą moc...suma sumarum zagra dużo ciszej tak więc nie ma co porównywać.
  • #11 7379556
    msciwortuczman
    Poziom 20  
    ale to masz 2 sztuki na stronę czyli w tym przypadku 1000W to jest 200W więcej niż sat212
  • #12 7381328
    gófer
    Poziom 34  
    A sorki źle doczytałem. Pytanko jedno - miałeś możliwość pokręcenia gałkami przy tych Satach? Bo jest możliwość że po prostu nie był wykorzystany max ich możliwości.
  • #13 7381586
    msciwortuczman
    Poziom 20  
    Powiem ci tak sprzęt był ustawiony na końcówkach w pozycji maks, na eq powycinane w miarę możliwości sprzęgające pasma ale wiadomo czym więcej tniesz tym bardziej tracisz na dynamice. Całość imprezy odbywała się w pomieszczeniu na 450 chłopa gdzie może i ten sprzęt wydalał ale plener zapomnij. Dlatego mam mieszane uczucia co do tych paczek a już wersja z sat212 która na stronie producenta przeznaczona jest na 1000 ludzi w plenerze jest chyba tylko i wyłącznie chwytem marketingowym.
  • #14 7382622
    gófer
    Poziom 34  
    To że na końcówkach było ustawione max znaczy tylko tyle że...no właściwie nic. Nie ma to nic wspólnego z faktycznym ich wysterowaniem.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy oceny opłacalności zakupu zestawu nagłośnieniowego JBL SRX 722 wraz z subwooferem SRX 718. Użytkownicy wskazują, że dla DJ-ów lub małych zespołów stosunek możliwości do ceny może być nieoptymalny, jednak przy atrakcyjnej cenie i zastosowaniu w małych firmach na imprezy zestaw jest dobrym wyborem. Porównano go z alternatywami, takimi jak kolumny Polaudio SAT 212 CX 2" i subwoofer TP118, zwracając uwagę na różnice w wadze i mobilności. SRX charakteryzuje się dobrym brzmieniem, niskim basem i lekko krzykliwym środkiem, typowym dla tej serii. Polaudio SAT 212 CX 2" to konstrukcja tubowa o wyższej skuteczności z 1 wata, co przekłada się na większą efektywność przy mniejszej mocy, jednak wymaga większej liczby jednostek i jest mniej mobilna. Wątpliwości pojawiły się co do deklarowanej przez producenta skuteczności i zastosowania SAT 212 w plenerze na duże imprezy, gdzie sprzęt ten może nie sprostać wymaganiom. Dyskusja podkreśla znaczenie właściwego ustawienia końcówek mocy i korekcji EQ dla optymalnego wykorzystania potencjału kolumn. Ostatecznie wybór zależy od potrzeb dotyczących mobilności, mocy i charakterystyki dźwięku.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA