logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

jakie końcówki do nagłośnienia JBL SRX-728 S i JBL SRX-725 ?

miau1981 31 Sie 2008 15:05 5763 11
REKLAMA
  • #1 5493309
    miau1981
    Poziom 10  
    Witam, mam problem bo nie wiem jakie końcówki wybrać do napędzenia JBL SRX-728 S i JBL SRX-725. Jeśli chodzi o SRX-728 S to zastanawiam sie nad końcówką ADS PLX 2400 która by pracowała w mostku lub nad końcówką QSC RMX 2450 też w mostku. Jeśli chodzi natomiast o JBL SRX-725 to myśle w tym przypadku o impulsowej QSC PLX3602 lub QSC RMX 4050HD .
    Miał ktoś z Was z tymi końcówkami doczynienia i możecie coś o moim wyborze powiedzieć? Chyba że macie inne propozycje do napędu tych paczek.
    Z góry dziękuje :)
  • REKLAMA
  • #2 5495838
    miszkoo
    Poziom 28  
    Ocena: 25
    Kolesie z ESS przywieźli to tych paczek crownna Xti 4000 i crowna T-tech 4000 gra to nieźle ale drogi sprzęt. A swoeją droga nie polecam tych SRX
  • REKLAMA
  • #3 5496504
    miau1981
    Poziom 10  
    a czemu nie polecasz tych SRX-ów ?
  • #4 5496929
    gófer
    Poziom 34  
    Ocena: 30
    Drogie a grają bardzo przeciętnie. Wyższa średnica przy dużych wysterowaniach potrafi jazgotać, mowa oczywiście o srx 725. Basiki są naprawde całkiem niezłe chodź znowu nie wiem czy warte tych pieniędzy. Jedną z niewielu zalet srx jest to że są w miarę Riderowe, mniejsze gwiazdy grają na tym bez problemu :)
  • #5 5497609
    miau1981
    Poziom 10  
    A macie swoje propozycje jeśli chodzi o dobre góry i basy? Jakimi końcówkami to napędzić? Czy te typy co wymieniłem wyżej ADS-a i QSC dadza rade czy proponujecie coś innego?
  • REKLAMA
  • #6 5498314
    filioman
    Poziom 27  
    Ocena: 15
    Końcówki - używałem PLX 1202, 1602, 3002 - i jedynie akustyk Pana od "Parostatkiem w piękny rejs" zaklipował je na 30 sekund, po których cały koncert odbył się bez żadnych przeszkód. Ale on lubi się "odepchnąć" od stołu...
    Masa głuchych jak pień DJów na tym grała(czyli znakomita większość, niestety), ale ani głośniki ani wzmacniacze nie ucierpiały. Do dzisiaj używam QSC jak brakuje mi LabGruppenów. Looknij na stronę Aplauz Audio, tam jest cennik. RMX to tania seria, znajoma kapela kupiła sobie G5 i są zadowoleni.
    QSC robi też głośniki, może warto wdepnąć do dystrybutora i posłuchać? Nie wiem jak daleko mieszkasz, ale odsłuch własnouszny może coś pomóc. Weź kilka płyt i sprawdź. Albo zapytaj kto w okolicy to ma i pojedź gdzie bliżej.
  • #7 5498389
    DjHeniuu
    Poziom 23  
    Witam!!
    Jeśli potrzebujesz dobre nagłośnienie za normalne pieniądze proponuję zwrócić sie do firmy www.silversound.pl . jeśli przeznaczysz tam tę kase co na SRX-y gwarantuję że będziesz miał sprzęt dużo lepiej grający..... A po kotnakcie, który jest na stronie będziesz miał jasno Kolego powiedziane również w sprawie końcówek...
    W ramach ścisłości nie jestem związany z ta firmą... Jęstem jedynie użytkownikiem jej produktów.....
    pozdrawiam
  • #8 5498684
    adamus112
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    No byłbym trochę ostrożniejszy, oczywiście nie robiłem porównań, ale nasłuchałem się już wielu podobnych tekstów.
    Miałem też nagłośnienie rodzimych producentów, którzy zapewniali o tym samym, a jak przywiozłem JBL Sound Power, to wielu łącznie ze mną przeżyło szok.
    Zaznaczam, że było to kilka latek temu.
    A tak w ogóle, to trochę dystansu do tych ocen z niektórych forów, myślę, że jednak przeważnie jest to kwestia ceny.
  • #9 5512188
    miau1981
    Poziom 10  
    Słuchajcie pytałem sie jakie końcówki wybrać aby napędzić SRX 728 i SRX 725? Czy mój wybór jest dobry ADS plx 2400 do dołów albo QSC RMX 4050HD i QSC PLX3602 do górek, a może polecacie cos innego?
    z góry dziękuje za odpowiedz :)
  • #10 5512495
    miszkoo
    Poziom 28  
    SUBy SRX 728S są OK choć pewnie za tą cenę to dało by się kupić 2 razy więcej subów równie dobrze grających ale SRX 725 to pomyłka nie ma w ogóle środka gdzieś koło 1kHz jest przepaść choć idzie to nadrobić EQ ale jak wiecie sztuczne naprawianie paczek nie daje dobrych efektów bo praktycznie lekka zmiana wysterowania paczki i już trzeba W EQ grzebać.
    Dlatego też nie polecam jest do może dobry sprzęt ale nie za te pieniądze za 5kzł paczka nie powinna mieć aż takich wad.

Kolego taka dobra rada ode mnie licz się z kg ADS to ciężki sprzęt i wszystko jest ok gdy jest w stałej instalacji jak przyjdzie nosić to się robi ząg.

Dodano po 7 [minuty]:

ja powiem Ci tak jeżeli Cię stać to można by było tego XTI od crowna kupić bo gra to przyzwoicie odsłuchowo z Itech 400 typadło nieźle a gratis masz precesor głośnikowy ubogi bo ubogi ale jest tak jakaś linia opóźniająca, 20 presetów, crosover i jakiś ubogi EQ parametryk i ustawianie wzmocnienia. Na razie na te końcówki nie narzekam co prawda maja niecały rok choć jeden kolega z forum napisał mi że oddał je do sklepu z powrotem bo jakość dźwięku mu się nie podobała ja powiem tak na różnicy między I-tech a XTI nie wysłuchałem.
  • REKLAMA
  • #11 5512943
    miau1981
    Poziom 10  
    witam
    a jeśli chodzi o moc dla basów SRX 728S bo maja one w RMS 1600W a producent proponuje końcówkę o mocy w RMS-ie od 1600 do 3200W, ja myślałem o końcówkach która by miała w mostku 2400W, czy ta moc starczy na pojedynczy bas, czy może zastosować sie do górnej granicy podawanej przez producenta (czyli dając końcówkę o mocy 3200W)
    Jeśli chodzi o końcówki Crowna XTi to czytałem na różnych forach że wiele osób ich nie poleca, a Crown IT to te końcówki są juz drogie od 12 tyś zaczynają sie ceny.
    A tak na marginesie jakie model XTi i IT polecasz, jaki model do basów a jaki do górek?
  • #12 6887895
    msciwortuczman
    Poziom 20  
    Ocena: 9
    miau 1981 powiedz kupiłeś te SRX bo też się przymierzam do zakupu tego sprzętu??

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy doboru końcówek mocy do nagłośnienia JBL SRX-728S (subwoofery) oraz JBL SRX-725 (kolumny pełnozakresowe). Rozważane są wzmacniacze ADS PLX 2400 i QSC RMX 2450 do pracy w mostku dla SRX-728S oraz QSC PLX3602 i QSC RMX 4050HD do SRX-725. Użytkownicy wskazują, że SRX-728S to solidne subwoofery, choć za ich cenę można znaleźć więcej jednostek o podobnej jakości, natomiast SRX-725 mają problemy z reprodukcją średnicy, co wymaga korekcji EQ, ale nie daje idealnych efektów. Wzmacniacze QSC są chwalone za niezawodność i dobrą jakość dźwięku, a seria RMX uznawana jest za ekonomiczną. ADS PLX 2400 jest ciężki i lepiej sprawdza się w instalacjach stałych. Crown XTi 4000 i T-Tech 4000 są oceniane jako drogie, ale dobrze grające, z dodatkową zaletą w postaci wbudowanego procesora głośnikowego. Pojawiły się też sugestie, by rozważyć odsłuch u dystrybutorów lub firm oferujących alternatywne rozwiązania nagłośnieniowe. Moc wzmacniaczy powinna mieścić się w zakresie podanym przez producenta (1600-3200 W RMS dla SRX-728S), a wybór mocy w mostku na poziomie 2400 W jest uznawany za wystarczający dla pojedynczego subwoofera. Wątpliwości budzi cena i stosunek jakości do ceny zestawów JBL SRX, szczególnie modelu 725.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA