logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

GPS GARMIN NUVI 300 - jak połączyć z komputerem?

DawiDD 04 Lis 2009 13:15 8535 6
REKLAMA
  • #1 7214303
    DawiDD
    Poziom 28  
    Ocena: 336
    Witam
    Kupiłem uszkodzona nawigacje GPS GARMIN NUVI 300 - nie włączała sie, po podłączeniu do ładowarki USB lub do komputera - zero reakcji. Wyciągnąłem akumulatorek i naładowałem go na stacjonarnej ładowarce zadziałał. Tylko teraz mam problem - w nawigacji jest jakaś zagraniczna mapa i nie ma Polski. Przez USB brak komunikacji. Pod antena są 4 piny - może one służą do komunikacji GPS-komputer?
    pozdrawiam i proszę o pomoc
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #4 7235981
    marek216
    Poziom 43  
    Ocena: 932
    Jeśli nie idzie ładowanie przez usb to uwalony jest układ ładowania na płycie ( ltc ).

Co odpowiada za USB nie pamiętam.
  • REKLAMA
  • #5 7236095
    Freddy
    Poziom 43  
    Ocena: 2821
    LTC3455 to zasilacze i ładowanie akumulatorów, a samo USB jest bezpośrednio do procesora.
    GPS GARMIN NUVI 300 - jak połączyć z komputerem?
  • REKLAMA
  • #6 7242829
    DawiDD
    Poziom 28  
    Ocena: 336
    caly problem tkwił w uszkodzonym gnieździe usb- miał a właściwie nie mial 1 nóżki - odlutowalem je - grzałka od spodu i hot od góry i wszystko pięknie - tyle ze zapomniałem ściągnąć folie od dołu i ładna układankę sobie stworzyłem - pare elementów odpadło - jeden układ bga sie podniósł i siedzi krzywo ale o dziwno nie trzeba było go kłaść od nowa- poskładałem go i navi dział - dzięki za zainteresowanie
  • #7 7242842
    Freddy
    Poziom 43  
    Ocena: 2821
    DawiDD napisał:
    caly problem tkwił w uszkodzonym gnieździe usb- miał a właściwie nie mial 1 nóżki - odlutowalem je - grzałka od spodu i hot od góry i wszystko pięknie - tyle ze zapomniałem ściągnąć folie od dołu i ładna układankę sobie stworzyłem - pare elementów odpadło - jeden układ bga sie podniósł i siedzi krzywo ale o dziwno nie trzeba było go kłaść od nowa- poskładałem go i navi dział - dzięki za zainteresowanie

:D Na drugi raz uważaj z tym grzaniem, bo możesz mieć drogi przycisk do papieru.:D

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik posiada uszkodzoną nawigację GPS Garmin Nuvi 300, która początkowo nie reagowała na podłączenie do ładowarki USB ani komputera. Po naładowaniu akumulatora zewnętrzną ładowarką urządzenie zadziałało, jednak brakowało polskiej mapy, a komunikacja przez USB nadal nie działała. W dyskusji pojawiły się sugestie dotyczące użycia kabla mini USB oraz programów do synchronizacji, jednak podkreślono, że Garmin nie współpracuje z Windows Mobile i że problem może leżeć w uszkodzonym układzie ładowania (LTC3455) lub w samym gnieździe USB. Autor ostatecznie zdiagnozował uszkodzenie jednej nóżki w gnieździe USB, którą odlutował i naprawił przy pomocy podgrzewania, co przywróciło działanie nawigacji, mimo drobnych uszkodzeń elementów powierzchniowych i układu BGA. Wskazano, że USB jest bezpośrednio połączone z procesorem, a układ LTC3455 odpowiada za zasilanie i ładowanie akumulatora.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA