logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czym zakleić cieknące kolanko ?

ajpier 04 Lis 2009 14:43 46140 8
REKLAMA
  • #1 7214582
    ajpier
    Poziom 36  
    Ocena: 475
    Mam cieknące żeliwne kolanko z dopływu zimnej wody w miejscu trudno dostępnym i praktycznie bez możliwości wymiany. Remont łącznie z wymianą rur zaplanowany jest dopiero na wiosnę wiec doradźcie czym to zakleić. Dziurka jest na środku kolanka o średnicy, że tak się fachowo wyrażę, jednej kropli na dwie minuty. Poksylina nie zdała się na nic i to dwukrotnie {żeby nie było, powierzchnie oczyszczone i suche}. Macie jeszcze jakieś pewne sposoby?
  • REKLAMA
  • #2 7214743
    pitnit
    Poziom 15  
    Ocena: 50
    Na twoim miejscu spuściłbym wodę aby nie było ciśnienia ( o ile to możliwe ) oczyściłbym powierzchnie zalepił poksipolem owinoł taśmą izolacyjna pcv lub samowulkanizujaca ( taka gumowa rozciągliwa) do tego jak jest możliwość zacisnąć opaskę stalowa na kluczyk i powinno trzymać
  • REKLAMA
  • #3 7217103
    EkoGrzew
    Poziom 20  
    Ocena: 231
    problem bardziej lezy w tym ze powierzchnia materialu jest cynkowana. i stad trudnosc w przyczepnosci kleju do tejze powierzchni. swego czasu kleilem taka nieszczelnosc klejem przystosowanym do takich materialow... firmy techmot (albo techmont) epoksydowy dwuskladnikowy wygniatany w dloni... niestety nie pamietam ktory to rodzaj... a maja tego sporo.
    mimo to musialem dobrze wytrzec powierzchniue papierem sciernym potem odtluscic i miec na tyle dostepu by mozna bylo zrobic opaske z tego kleju dookola naprawianego elementu. inaczej marne szanse by przy cisnieniu wytrzymalo...
    pozdrawiam

Dodano po 6 [minuty]:

... cd... z zeliwem jest jeszcze trudniej... trzeba wyczyscic (spolerowac, wygladzic) na calym obwodzie to kolanko dla lepszej przyczepnosci i dalej tak postepowac jak sugeruje ja i lub kolega pitnit.
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 7217147
    jdjan1
    Poziom 26  
    Ocena: 169
    Witam!

Jeżeli wyciek "jednej kropli na dwie minuty", to podkładka z dętki samochodowej lub coś podobnego, na to opaska skręcana śrubą i do wiosny :D problem powinien być rozwiązany.

Pozdrawiam

Jan
  • #5 7217188
    EkoGrzew
    Poziom 20  
    Ocena: 231
    kazdy z tych sposobow jest dobry. ale sie sprowadza do jednego: musi byc opaska:) a z tym chyba jest najwiekszy problem.... bo jak pisze ajpier... w miejscu trudno dostępnym i praktycznie bez możliwości wymiany. :) no to i bedzie na tyle.:)
  • #6 7218904
    pitnit
    Poziom 15  
    Ocena: 50
    Można jeszcze zrobić inaczej. Nawiercić otwór w miejscu przecieku nagwintować go zakręcić śruba z uszczelką skórzana lub gumową.
  • REKLAMA
  • #7 7219177
    krisi3
    Poziom 20  
    Ocena: 187
    Zakręć zawór odkręć kran żeby zeszła woda z rur.Spróbuj nałożyć sporą ilość silikonu w to miejsce.
  • #8 7219264
    ajpier
    Poziom 36  
    Ocena: 475
    Nie miałem możliwości spuszczenia wody, a silikon i tak pewnie nie zdał by się na nic skoro poksylina nie pomogła.
    pitnit napisał:
    Można jeszcze zrobić inaczej. Nawiercić otwór w miejscu przecieku nagwintować go zakręcić śruba z uszczelką skórzana lub gumową.

Pisałem że nie ma dojścia. Jeśli miałbym zrobić coś takiego to wolał bym rozkuć ściany i zacząć remont już dziś.
    Ale pomijając to wszystko udało mi się to skleić. Po ponownym oczyszczeniu papierem ściernym na dosłowny błysk i odtłuszczeniu zakleiłem otwór żywicą epoksydową na powierzchni dwóch centymetrów kwadratowych i trzyma niezwykle mocno. Z ciekawości oczyściłem kawałek niepotrzebnej rury i nałożyłem na nią żywicę oraz poksylinę. Musze przyznać że twardość i siła przylegania żywicy jest naprawdę imponująca, czego nie można powiedzieć o poksylinie. Ma swoją twardość i tak dalej ale moim zdaniem jest przereklamowana i zdania nie zmienię.
    Na razie dziękuję za porady.
  • #9 7219911
    krisi3
    Poziom 20  
    Ocena: 187
    A w reklamie poksylina jest niezawodna, bo to właśnie siła reklamy ale niekiedy trzeba sięgnąć po stare harcerskie sposoby, ty właśnie tak zrobiłeś a i inni skorzystają z tego doświadczenia .Szacun.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy sposobów uszczelnienia cieknącego żeliwnego kolanka dopływu zimnej wody w trudno dostępnym miejscu, gdzie wymiana jest niemożliwa do planowanego remontu. Zalecane metody obejmują spuszczenie wody dla zmniejszenia ciśnienia, oczyszczenie i odtłuszczenie powierzchni, a następnie zastosowanie poksyliny w połączeniu z taśmą izolacyjną PCV lub samowulkanizującą oraz opaską stalową zaciskaną na kluczyk. Problemem jest cynkowana powierzchnia kolanka utrudniająca przyczepność klejów. Proponowano także dwuskładnikową żywicę epoksydową firmy Techmot (lub Techmont), wymagającą dokładnego szlifowania i odtłuszczenia, a następnie wykonania opaski z żywicy wokół uszkodzenia. Alternatywnie sugerowano użycie podkładki z dętki samochodowej i opaski śrubowej lub nawiercenie otworu i założenie śruby z uszczelką gumową lub skórzaną. Próby z silikonem i poksyline nie przyniosły trwałego efektu. Ostatecznie skuteczne okazało się zaklejenie otworu żywicą epoksydową na powierzchni około 2 cm² po dokładnym oczyszczeniu i odtłuszczeniu, co zapewniło mocne i trwałe uszczelnienie do czasu planowanego remontu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA