logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak testować akumulatory 12V 1.4/2Ah w narzędziach bezprzewodowych?

Narciarzr 04 Lis 2009 22:10 3693 11
  • #1 7216987
    Narciarzr
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Witam.
    W mojej firmie używamy bardzo dużo narzędzi bezprzewodowych. Właśnie dostałem polecenie, że mam testować akumulatory z tych narzędzi. Problem w tym, że nie bardzo wiem jak się za to zabrać. Jestem raczej mechanikiem.
    Akumulatory w większości mają 12V i 1.4 lub 2 Ah.
    Planuję po naładowaniu akumulatora obciążyć go żarówką 50W i mierzyć napięcie co minutę. Jeżeli spadek napięcia będzie zbyt szybki bateria trafia do kosza.

Mam kilka pytań.
    1. Czy taka metoda jest ok, czy ktoś zna lepszą?
    2. Jaki spadek będzie jeszcze OK a jaki już NOK?
    3. Czy akumulator można regenerować aby trzymał dłużej?

Za pomoc z góry dziękuję.
  • Pomocny post
    #2 7217883
    mklos1
    Poziom 25  
    Ocena: 121
    Czyli de facto chcesz badać pojemność akumulatora. Obciążasz go żarówką 50W i mierzysz cały czas prąd i napięcie co jakiś czas. Przerywasz pomiar w momencie kiedy napięcie spadnie poniżej 10,2V. Uśredniając wyniki poszczególnych pomiarów prądu i mnożąc to przez czas pomiaru otrzymujesz rzeczywistą pojemność akumulatora. Jeżeli jest zbyt mała według Twoich wymagań - aku do śmieci.
    Rozładowanie aku 2Ah żarówką 50W powinno potrwać około 30-40 minut, więc zbieranie pomiarów co 2-3 minuty z pewnością wystarczy aby orientacyjnie zmierzyć pojemność.
  • #3 7217931
    darek_wp
    Poziom 28  
    Ocena: 193
    Aby sprawdzić w miarę rzeczywistą pojemność tak małego aku nie powinno się obciążać mocą 50W, biorąc pod uwagę tryb pracy elektronarzędzi zasilanych z aku i typ ogniw w zestawach NiCd czy NiMH powinno to być obciążenie nieprzekraczające w trybie ciągłym 0.2C dla NiCd (czyli max 0,4A dla 2Ah) i 0.4C dla NiMH (max 0,8A dla 2Ah) połączone z pomiarem czasu w jakim napięcie spadnie do minimalnego bezpiecznego, obciązenie większą mocą zafałszuje pomiar.
  • #4 7218048
    mklos1
    Poziom 25  
    darek_wp napisał:
    aby sprawdzić w miarę rzeczywistą pojemność tak małego aku nie powinno się obciążać mocą 50W, biorąc pod uwagę tryb pracy elektronarzędzi zasilanych z aku i typ ogniw w zestawach NiCd czy NiMH powinno to być obciążenie nieprzekraczające w trybie ciągłym 0.2C dla NiCd (czyli max 0,4A dla 2Ah) i 0.4C dla NiMH (max 0,8A dla 2Ah) połączone z pomiarem czasu w jakim napięcie spadnie do minimalnego bezpiecznego, obciązenie większą mocą zafałszuje pomiar

Chyba kolega pomylił maksymalny prąd ładowania z prądem rozładowania.
    Dla NiCd maksymalny prąd rozładowania ciągłego nie powinien przekroczyć 8-10C, a impulsowego może dochodzić nawet do 100C, dlatego też chętnie są stosowane w bezprzewodowych elektronarzędziach.

Jeżeli to jest NiMH to prąd rozładowania nie powinien przekroczyć 3-5C.
  • #5 7218605
    darek_wp
    Poziom 28  
    Ocena: 193
    Nie pomyliłem prądu ładownia i rozładowania ale co innego rozładowanie podczas pracy a co innego pomiar pojemności akumulatora - kolega nie powinien mierzyć jego krótkotrwałej wydajności tylko pojemność ale to moje zdanie.
  • #6 7218851
    mklos1
    Poziom 25  
    Pomiar prądem 0.2C czy nawet 0.4C może i byłby lepszy z punktu widzenia precyzji pomiaru, bo nic się nie będzie podgrzewać i chemia będzie "lepiej działać", ale nie sądzę, że potrzebna jest tu dokładność pojedynczych mAh.
    Kolega Narciarzr mówił o dużej liczbie, więc jak na moje oko 5h test dla pojedynczego aku raczej nie wchodzi w rachubę.
  • #7 7221935
    Narciarzr
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Narzędzia są używane na lini montażowej, mają ok 200 - 300W tak że pomiar 50 W jest wg mnie OK.
    Narzędzia to w 99,9% wkrętarki używane do wkręcania śrubek.
    Operator nie ma czasu co chwilę zmieniać baterii, bo linia ucieka.
    Czasami ktoś weźmie niedoładowaną baterię a potem odkłada ją na bok że jest NOK. Ja mam sprawdzić które rzeczywiście są NOK a które jeszcze mogą wrócić na linię.
    Po kilku pomiarach wczoraj opracowałem bardzo uproszczoną metodę.
    Świeżo naładowany akumulator (12V 1.4Ah lub 2 Ah) obciążam żarówką 50W. Jeśli po 10 minutach spadnie poniżej 10 V jest do wywalenia.
  • #8 7429735
    elkubaso
    Poziom 13  
    Ocena: 23
    Testuje akumulatory samochodowe zajmuje dosyć dużo czasu , nigdy nie wiadomo kiedy się zakończy. Chciałbym zbudować urządzenie które będzie rozłączało układ gdy napięcie spadnie poniżej 10,8V , co spowoduje zatrzymanie zegarka elektronicznego włączonego w obwód. Tylko nie za bardzo wiem jak :| wiec prosił bym o pomoc .
  • #9 7429752
    danthe
    Poziom 30  
    Ocena: 294
    W najprostszy sposób można wykorzystać tranzystor NPN np. BC547 sterujący klasycznym przekaźnikiem saochodowym. Do tego dioda zenera o odpowiednim napięciu i jeden rezystor w bazie tranzystora. Pomiar napięcia powinien odbywać się po przekaźniku aby po odłączeniu obciążenia przekaźnik ponownie nie zwarł się z powodu wzrostu napięcia.
    Nieco trudniej można wykonać układ z komparatorem napięcia np. LM339 lub podobnym, daje to możliwość dokładniejszej regulacji napięcia odcięcia przekaźnika . No i najlepsze ale najtrudniejsze - wykorzystać jakiegoś AVR-ka do sterowania taką "rozładowarką", mógłby ten procek zbierać informację o natężeniu i napięciu badanego akumulatora, czasie rozładowania, sterować obciążeniem itp.
  • #10 7436146
    elkubaso
    Poziom 13  
    Ocena: 23
    Dziękuję za pomoc.
    Znalazłem następujące układy które spełniają moje oczekiwania :
    Link1 ; Link2 ; Link3 ; Link4
  • #11 7436319
    mklos1
    Poziom 25  
    elkubaso napisał:
    Dziękuję za pomoc.
    Znalazłem następujące układy które spełniają moje oczekiwania :
    Link2

O ile dobrze pamiętam, ten układ zawiera jakiś błąd - czy też jest nieoptymalny. Pamiętam, że w kolejnym numerze pisma po opublikowaniu tego układu pojawiła się swego rodzaju errata.
    Sterowanie przekaźnikiem jest nieoptymalne - conajmniej.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy metod testowania akumulatorów 12V o pojemności 1.4Ah i 2Ah stosowanych w narzędziach bezprzewodowych, głównie wkrętarkach na linii montażowej. Proponowana metoda polega na naładowaniu akumulatora i obciążeniu go żarówką 50W, przy jednoczesnym pomiarze napięcia co minutę. Spadek napięcia poniżej 10V po 10 minutach wskazuje na konieczność wycofania baterii. Wskazano, że testowanie pojemności akumulatora wymaga pomiaru prądu i napięcia oraz obliczenia rzeczywistej pojemności na podstawie czasu rozładowania do napięcia progowego (około 10,2V). Zalecane jest obciążenie prądem nieprzekraczającym 0,2C dla NiCd i 0,4C dla NiMH, aby uzyskać wiarygodne wyniki, jednak w praktyce na linii montażowej stosuje się większe obciążenie ze względu na ograniczenia czasowe. Poruszono także kwestie prądów rozładowania ciągłego i impulsowego dla ogniw NiCd (do 8-10C i nawet 100C) oraz NiMH (3-5C). W dyskusji pojawiły się propozycje budowy układów elektronicznych do automatycznego rozłączania obciążenia przy spadku napięcia poniżej ustalonego progu (np. 10,8V) z wykorzystaniem tranzystorów NPN (np. BC547), przekaźników, diod zenera, komparatorów LM339 lub mikrokontrolerów AVR, co pozwoliłoby na precyzyjny pomiar i automatyzację testów. Wskazano również na dostępność gotowych schematów i układów do takich zastosowań, choć niektóre z nich mogą wymagać korekt. Podsumowując, testowanie akumulatorów powinno uwzględniać odpowiedni prąd rozładowania, pomiar napięcia i czasu, a także możliwość automatyzacji procesu dla efektywności na produkcji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA