logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pompa Grundfos UPS 25-40 180 - głośno pracuje (terkocze).

rafal.kroker 05 Lis 2009 09:28 22417 6
REKLAMA
  • #1 7217871
    rafal.kroker
    Poziom 10  
    Ocena: 7
    Witam.

Jak w temacie. Hałas jest słyszalny w całym domu i bardzo uciążliwy, zwłaszcza wieczorem.
    Pompa ma już 11 lat, być może się zużyła. Może jednak da się ją naprawić, może jakieś łożyska czy coś? Może istnieją jakieś zestawy naprawcze?

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 7218721
    xhumungus
    Poziom 16  
    Ocena: 51
    Może pompa zassała jakiś syf i dlatego hałasuje a może ma już luzy na panewkach. Rozbierz ją i będziesz wiedział co się stało.
  • REKLAMA
  • #3 7218758
    A-Mail
    Poziom 23  
    Ocena: 215
    A może niema wody w niej?
  • #4 7220948
    rafal.kroker
    Poziom 10  
    xhumungus napisał:
    Może pompa zassała jakiś syf i dlatego hałasuje a może ma już luzy na panewkach. Rozbierz ją i będziesz wiedział co się stało.

Panewki, nie łożyska? Jeżeli rzeczywiście one są powodem - da się to wymienić?
    I pytanie na temat samej rozbiórki - raz próbowałem, ale odkręcenie czterech inbusowych śrubek niestety nie wystarczyło :). Czy to się w ogóle da rozebrać? Tej śruby pośrodku nie próbowałem wykręcać, ale wedle tego, co jest napisane tutaj, raczej niewiele to pomoże.
    I jeszcze jedna informacja - przez te 11 lat pompa pracowała bez filtra. Instalator filtra nie założył, ja nie wiedziałem, że ma być. Niedawno zmieniałem kocioł i przy tej okazji inny fachowiec filtr zamontował. Może pompa po prostu dogorywa? Czy w takim razie jest jakaś możliwość jej regeneracji czy raczej lepiej kupić nową? A ewentualne przeczyszczenie na czym polega?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 7221194
    A-Mail
    Poziom 23  
    Ocena: 215
    Jest możliwość regeneracji koszt ok 70% nowej pompki Warto chyba nie.
    A rozebrać się da Po odkręceniu 4 imbusów trzeba urzyć nieco siły aby spód pomki wyszedł, można nawet umiejętnie użyć młotka.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 7221214
    xhumungus
    Poziom 16  
    Ocena: 51
    W tej pompie są łożyska ślizgowe, po odkręceniu 4 czterech imbusów musi się dać rozebrać. Tej śruba po środku nie musisz wykręcać.
  • #7 7253715
    rafal.kroker
    Poziom 10  
    Udało się rozebrać - obudowa wirnika przykleiła się dość mocno do korpusu pompy (na uszczelce) i trzeba było użyć siły. Wirnik był mocno zasyfiony - wyczyściłem i pompa chodzi jak nowa. Dzięki :-).

Podsumowanie tematu

✨ Pompa Grundfos UPS 25-40 180 po 11 latach pracy zaczęła głośno terkotać, co było uciążliwe w całym domu. Przyczyną hałasu mogło być zanieczyszczenie wirnika lub zużycie panewki (łożysk ślizgowych). Pompa była eksploatowana bez filtra, co mogło przyspieszyć zużycie. Rozbiórka pompy wymaga odkręcenia czterech śrub imbusowych i użycia siły, np. delikatnego uderzenia młotkiem, aby oddzielić obudowę wirnika od korpusu. Śruba centralna nie musi być odkręcana. Po rozebraniu i wyczyszczeniu zanieczyszczeń pompa działała jak nowa. Regeneracja jest możliwa, ale kosztuje około 70% ceny nowej pompy, więc często bardziej opłaca się wymiana. Czyszczenie polega na usunięciu nagromadzonych zanieczyszczeń z wirnika i panewki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA