logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Compaq NC6000 i Windows XP - niedziałająca karta WiFi

bajtak 05 Lis 2009 12:10 7544 14
  • #1 7218337
    bajtak
    Poziom 9  
    Ocena: 20
    Witam otoż mam problem z polaczeniem sieci wifi, niby jest a nie ma.
    Przycisk na klawiturze jest ale gdy go naciskam to nie dziala, sciagnalem wszystkie sterowniki znalezione na tym forum oraz na google i dalej nic. nawet nie wyswietla mi sie "sieci bezprzewodowe" w polaczeniach sieciowych. Gdy wloze inny modem do laptopa na karte to pojawiaja sie sieci bezprzewodowe ale zadna sie nie wyswietla, zadnej nie moge utworzyc, a router ktory wysyla sygnal sieci mam 1 m ode mnie :/ co zrobic zeby to wifi dzialalo ?
  • #2 7218359
    sunlux
    Poziom 20  
    Ocena: 120
    Do sterowania przyciskiem zapewne musi być zainstalowane oprogramowanie (nie sterowniki) - nie dotyczy to oczywiście przełączników - nie pamiętam tego modelu.
    Sprawdź raczej na stronie producenta (www.hp.com) - hp i compaq to praktycznie już to samo...
    Wygląda to na problem niepoprawnej instalacji sterowników a wręcz podejrzewam, że kartę bezprzewodową (wbudowaną) ciągle masz jako urządzenie z niezainstalowanymi sterownikami (lub niepoprawnymi).
    Dziwne, że nie widać sieci wifi przy zewnętrznej karcie a wygląda na to, że ma zainstalowane sterowniki... ale myślę, że są to również niepoprawne sterowniki...
    Problem może tkwić również w samym systemie.
    napisz jakie to są karty wifi - model, symbole.
  • #4 7218428
    sunlux
    Poziom 20  
    bajtak napisał:
    programem Aida32 takie cos wyczytałem
    Broadcom NetXtreme BCM5705MA2 Gigabit Ethernet Controller PCI

a stad pobralem sterowniki do modemu sieci i intela
    http://h20000.www2.hp.com/bizsupport/TechSupp...sId=367367&swLang=30&taskId=135&swEnvOID=1093

chyba wszystkie i zainstalowalem

To co podałeś to raczej karta LAN (po kabelku) i zapewne jest dobrze zainstalowana dlatego ją wykryła aida

Rozwiń drzewko karty sieciowe w menedzerze urządzeń i screena i wstaw jako obrazek (dodaj obrazek !!!) i zobaczyli co masz zainstalowane.
  • #5 7218430
    basstec
    Poziom 34  
    Ocena: 178
    Mialem to samo, sciagnij HP wireless asistant czy jakos tak, bez tego nie chodzilo mi wifi na lapku HP.
  • #6 7218759
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 7220554
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 7220607
    bajtak
    Poziom 9  
    tak, w tym programie co kolega podal HP Wirless asistent mam napisane
    "Installed Wirless Devices"
    i pod spodem tylko bluetouh (blutu)
  • #10 7221402
    basstec
    Poziom 34  
    Z menagera urzadzen widac tyle, ze nie widac zainstalowanego kontrolera WLAN bo w kartach sieciowych masz tylko LAN. Gorzej, ze system nie wykrywa zadnych urzadzen bez sterownikow. Wlan chodzil przed instalacj asystemu?
  • #11 7221531
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #12 7222230
    sunlux
    Poziom 20  
    [quote="bajtak"]Compaq NC6000 i Windows XP - niedziałająca karta WiFi[/quote

Wygląda to tak, jakbyś wcale nie miał wbudowanej karty wifi w tym notebook-u lub jest uszkodzona.
    Kilka razy spotkałem sytuacje, że karta była wykrywana dopiero po włączeniu jej na obudowie notebook-a (zazwyczaj był to przełącznik ale na zwiernym mikroswitchu też kiedyś widziałem).
  • #13 7222292
    basstec
    Poziom 34  
    Kolega bajtak nie napisal bardzo waznej rzeczy. Komputer swiezo nabyty? Instalowany dopiero system? Wifi dzialalo wczesniej? Jesli wczesniej na starym systemie chodzilo i bylo ok a po formacie nie chodzi to znaczy, ze wina sterow. Jesli to nowy nabytek i nie chodzi moze jest brak modulu wifi albo uszkodzony.

Dodano po 5 [godziny] 30 [minuty]:

Teraz mnie sie tak przypomnialo. Nie wiem czy w tym modelu mozna deaktywowac wifi w biosie. Druga sprawa, ze chociazby na allegro wiekszosc tych komputerow nie posiada wbudowanego modulu wifi mimo, ze jest przycisk na obudowie.
  • #14 7224026
    bajtak
    Poziom 9  
    tzn. mam go juz pare miesiecy ( z allegro) z tego co pamietam w opisie byla karta wifi napisana. Nigdy nie probowalem sie laczyc przez wifi na laptopie bo tego nie potrzebowalem do dnia dzisiejszego. Jednak mysle ze moge zrobic formata i zainstaloawc wszystkie sterowniki ze strony ktora kolega podal pare postow wyzej
  • #15 7224443
    sunlux
    Poziom 20  
    Według mnie jest to model bez karty WiFi lub z uszkodzoną, bądź też zostałeś oszukany na Allegro - wysłał ci sprzęt po wymontowaniu karty WiFi (no chyba, ze był nowy, oryginalnie zapakowany...)- ale to tylko przypuszczenia....

Możesz jeszcze sprawdzić czy karta wifi nie jest wyłączona pod biosem - niektóre biosy mają taka możliwość.

Myślę również, że nowa instalacja systemu nic nie zmieni - żadne nieznane urządzenie nie jest obecnie widziane pod systemem.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy laptopa Compaq NC6000 z systemem Windows XP, w którym nie działa karta WiFi. Przycisk aktywacji WiFi na klawiaturze nie reaguje, a w menedżerze urządzeń nie jest widoczny kontroler WLAN, jedynie karta LAN i moduł Bluetooth. Zainstalowano sterowniki pobrane ze strony HP, w tym HP Wireless Assistant, który wykrywa tylko urządzenia Bluetooth, brak jednak wykrycia karty WiFi. Użytkownik zauważa, że po podłączeniu zewnętrznego modemu sieciowego pojawiają się sieci bezprzewodowe, ale nie można ich wyświetlić ani utworzyć połączenia. Dyskusja sugeruje, że laptop może nie posiadać wbudowanej karty WiFi lub jest ona uszkodzona, ewentualnie wyłączona w BIOS-ie. Zalecane jest sprawdzenie obecności modułu WiFi w BIOS-ie, ponowna instalacja systemu z Service Pack 3 oraz instalacja dedykowanego oprogramowania HP Wireless Assistant, które jest niezbędne do obsługi przycisku WiFi. Istnieje również podejrzenie, że laptop mógł zostać sprzedany bez modułu WiFi mimo obecności przycisku na obudowie.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA