logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Orange Freedom Pro MV410R - niska prędkość mimo pełnego zasięgu, co robić?

kamil2941 05 Lis 2009 12:16 5403 6
REKLAMA
  • #1 7218355
    kamil2941
    Poziom 15  
    Ocena: 85
    Witam mam problem z prędkością a pisałem już do orange i nic mi nie odpowiedzieli albo nie wiedzą o co chodzi. Jest to opcja 1 Mb/s i limit transferu do 3 GB i chodzi o to że rzeczywista prędkość jest na poziomie ok 64 kb/s więc dlaczego aż tak mało jak dopiero od 2 dni mam tą usługę? Dodam że nie ma żadnych problemów z zasięgiem bo prawie cały czas są wszystkie kreski, pozatym z terenu otwartego czyli bez zakłócen. A nic nie ściągałem nawet tyle co otwieranie stron. Na samym początku nie wiem jaka prędkość była bo nie mierzyłem ale chyba było lepiej niż teraz bo teraz jest tragedia, strony długo się otwierają przy tak niskiej prędkości. Jest to router bezprzewodowy z czterema antenkami.
  • REKLAMA
  • #2 7218393
    sunlux
    Poziom 20  
    Ocena: 120
    Z orange np. w Poznaniu są same problemy - połączenie jest (nawet 3G+) a transfer czasami prawie zerowy.
    Związane jest to z preferencyjnym traktowaniem rozmów i smsów - zresztą jak w każdej sieci komórkowej.
    Sprawdź czy o dowolnej godzinie (nawet w nocy, wcześnie nad ranem) transfer ciągle jest taki sam. W przypadku tego typu dostępu do internetu transfer i tak powinien być zmienny.
    Może to ekstremalne, ale najprościej sprawdzić w większym mieście z 3G (wziąć pod pache router i komputer (gorzej jak to nie notebook :-) )
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 7218401
    konjo123
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Cytat:
    Jest to opcja 1 Mb/s i limit transferu do 3 GB i chodzi o to że rzeczywista prędkość jest na poziomie ok 64 kb/s więc dlaczego aż tak mało jak dopiero od 2 dni mam tą usługę?

Może jeszcze nie zdążyli aktywować usługi. Zadzwoń i się podpytaj.
  • REKLAMA
  • #4 7218594
    kamil2941
    Poziom 15  
    Muszę do nich zadzwonić bo tak nie może być. Ten router akurat jest taki że jest stosowany właśnie na peryferiach bo w miastach on się nie nadaje widocznie, zresztą na mapie zasięgu CDMA jest to widoczne

Dodano po 2 [minuty]:

pozatym przecież nawet jeśli się przekroczy limit, co w moim przypadku jest niemożliwe bo nic nawet nie ściągałem, to podejrzewam że prędkość by się zmniejszyła może o połowę.

Dodano po 9 [minuty]:

właśnie też myślałem że to zalezy o jakiej porze dnia ale niczym sie to nie różni. Wczoraj wieczorem, przed północą, dziś rano, w poludnie no i żadnych zmian. Przed wczoraj wieczorem pierwszy raz uruchomiłem i niby normalnie było, żadnych problemów z otwieraniem stron a wczoraj od południa już coś się nagle zmieniło. Tą prędkość sprawdzam za pomocą takich programików bezpośrednio co sa na stronach ale powinny być miarodajne raczej
  • REKLAMA
  • #5 7218684
    sunlux
    Poziom 20  
    Ocena: 120
    kamil2941 napisał:
    Muszę do nich zadzwonić bo tak nie może być. Ten router akurat jest taki że jest stosowany właśnie na peryferiach bo w miastach on się nie nadaje widocznie, zresztą na mapie zasięgu CDMA jest to widoczne

Dodano po 2 [minuty]:

pozatym przecież nawet jeśli się przekroczy limit, co w moim przypadku jest niemożliwe bo nic nawet nie ściągałem, to podejrzewam że prędkość by się zmniejszyła może o połowę.

Dodano po 9 [minuty]:

właśnie też myślałem że to zalezy o jakiej porze dnia ale niczym sie to nie różni. Wczoraj wieczorem, przed północą, dziś rano, w poludnie no i żadnych zmian. Przed wczoraj wieczorem pierwszy raz uruchomiłem i niby normalnie było, żadnych problemów z otwieraniem stron a wczoraj od południa już coś się nagle zmieniło. Tą prędkość sprawdzam za pomocą takich programików bezpośrednio co sa na stronach ale powinny być miarodajne raczej

Po przekroczeniu limitu prędkość nie spada o połowę tylko prawie do zera - zazwyczaj 32kbit/s
  • #6 7218768
    kamil2941
    Poziom 15  
    Już problem bedzie rozwiązany bo dzwoniłem do nich i własnie tak jak kolega pisał że jeszcze nie została w pełni aktywowana usługa, dopiero dziś od północy bedzie 1 Mb/s dlatego że oni od 6 każdego miesiąca zaczynają pełny miesiąc na ten limit transferowy. A te 64 kb/s co mam w tej chwili to taka prędkość bedzie jeśli przekroczę te 3 GB. Także dzieki za podpowiedz bo chyba nie domyślil bym się o czymś takim.

Dodano po 4 [godziny] 2 [minuty]:

A jeszcze może mi ktoś poradzić jakiś program do liczenia danych transferu ale żeby był po polsku bo szukałem w googl i nie znalazłem polskiego
  • #7 7221866
    zwyklyczlowiek
    Poziom 23  
    Ocena: 54
    Wypróbuj Ten

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z niską prędkością internetu w usłudze Orange Freedom Pro MV410R, mimo pełnego zasięgu i braku zakłóceń. Prędkość wynosi około 64 kb/s, podczas gdy powinna osiągać 1 Mb/s z limitem transferu 3 GB. Po konsultacji z innymi użytkownikami i samym operatorem okazało się, że usługa nie została jeszcze w pełni aktywowana i pełna prędkość 1 Mb/s zacznie obowiązywać od początku nowego okresu rozliczeniowego (6. dnia miesiąca). Aktualna niska prędkość jest efektem tymczasowego ograniczenia po przekroczeniu limitu transferu, które w rzeczywistości nie miało miejsca, lecz usługa działała w trybie ograniczonym. Zalecane jest monitorowanie transferu danych za pomocą programów do liczenia zużycia danych, najlepiej w wersji polskojęzycznej. W dyskusji poruszono także kwestie zmienności prędkości w zależności od pory dnia oraz wpływu preferencyjnego traktowania rozmów i SMS-ów na transfer danych w sieci Orange.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA