logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kasowanie EPROM 27C800 kasowarką UV DIY - nieudane próby, co robić?

sw354 26 Cze 2004 00:05 2106 9
REKLAMA
  • #1 711791
    sw354
    Poziom 10  
    mam taka sprawe a mianowicie , mam eprom 27C800 i proboje go skasowac kasowarka wlasnej roboty , zrobiona z rteciowki i za ni ciorta niemoge go skasowac (oczywiscie eprom z okienkiem ) probowalem juz roznych bebechow rtenciowek od 120 w do 250 w i kicha jako dlawik dawalem rozne zarowy od 40 do 80 w i nadal kicha calosc zamknelem w sloik 1l owinelem jeszcze do tego pazlotkiem i kicha :)) spotkal sie ktos z takim problemem ????? moze ktos z was wie czym to moze byc spowodowane ze zawartosc eproma niechce sie ulotnic

pozdrawiam czekam na odp .
  • REKLAMA
  • #2 712068
    sw354
    Poziom 10  
    wiec mam nowe doswiadczenie a mianowicie pozostawilem kostke w sloiku przy bebechach rteciowki 250w i zarowce jako9 dlawik 40w na ok 30 min dopiero cos mi z niego zginelo , moze ktos wie czemu tak dlugo trwa ???
  • REKLAMA
  • #3 712070
    Bysiu
    Poziom 15  
    Ocena: 9
    Witam.
    Miałem podobny problem z Willemem.Kasowałem kość nawet dwie godziny i zawsze pokazywał mi że układ jest zapisany.Poszedłem do znajomego który ma programator Erika i okazało się że kość jest pusta i bez problemu ją zaprogramował.
    Innym razem podrzucił mi kolega swoją pamięć i nie miałem żadnego problemu z kasowaniem(20 min) i zaprogramowaniem.Kasowarka to rtęciówka 125W + żarówka 60W.
  • REKLAMA
  • #4 712293
    zta
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Witam
    Są dwa rodzaje rtęciówek,dające różne długośći fali UV.
    Można je rozpoznać po zapachu ozonu(gdy pracują).
    Te które produkują ozon nadają się na kasowaczki. :)
  • #5 712428
    sw354
    Poziom 10  
    wiesz sadze ze akorat moja sie nadaje a sadze z tego wzgledu ze jadnak po dluzszym smazeniu :)) cos zaczelo znikac z eproma :)) po ok 45 min wcielo cala zawartosc :) tylko niewiem czemu to tak dlugo trwa :( niewiem sprawa dlawika ????
  • #6 712474
    zta
    Poziom 12  
    Ocena: 5
    Jeszcze raz przeczytałem twoj post.Czy dobrze rozumiem:zamiast dławika dałeś żarówkę ??by ograniczyć prąd.Musi być dławik i musi być starter aby uzyskać zapłon rtęciówki.A dławik i starter powinny odpowiadać mocy rtęciówki.
  • REKLAMA
  • #9 720267
    rocza
    Poziom 14  
    Ocena: 16
    a przy połączeniu z żarówką nie zmienia się czasem zakres widma promieniowania żarnika ?poza tym pozostaje jeszcze jedno kąt padania światła z żarnika na szybkę pamięci.spróbuj zmienić ułożenie żarnika w stosunku do pamięci,moze pomoże.
  • #10 724062
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Ocena: 4263
    Widmo promieniowania rtęciówki niewiele się zmienia przy zmianach zasilania - ono
    wynika z tego, jakie atomy (w tym wypadku rtęci) są w środku... no, może jak prąd
    jest tak mały, że praktycznie nie ma par rtęci, wtedy tak; ale nawet przy kilku %-ach
    nominalnej mocy już jest wyraźne widmo rtęci, razem z linią UV-C.
    To nie to, co żarówka, która ma zupełnie inne widmo (podczerwień) jak dostanie 1/4
    mocy - w rtęciówce stany wzbudzone atomów są te same, dokładnie nie pamiętam,
    czy wzbudza się na 6 z kawałkiem, czy na 8 eV, ale linia rtęci w UV-C to niecałe 5eV.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy problemów z kasowaniem pamięci EPROM 27C800 za pomocą samodzielnie wykonanej kasowarki UV opartej na rtęciówce i żarówce jako dławiku. Użytkownik stosował różne rtęciówki o mocy od 120 W do 250 W oraz żarówki od 40 W do 80 W, zamykając układ w słoiku i owijając go folią aluminiową, jednak kasowanie trwało bardzo długo lub było nieskuteczne. Po około 30-45 minutach ekspozycji pojawiły się efekty kasowania, choć czas ten jest znacznie dłuższy niż standardowy. Wskazano, że do poprawnego działania rtęciówki konieczne jest stosowanie odpowiedniego dławika i startera dopasowanych do mocy lampy, a żarówka może działać jako dławik, lecz zmienia to moc i potencjalnie widmo promieniowania. Zwrócono uwagę na dwa typy rtęciówek różniące się długością fali UV i obecnością ozonu, co wpływa na skuteczność kasowania. Widmo promieniowania rtęciówki jest stabilne przy różnych mocach zasilania, a zmiany w widmie mogą wystąpić tylko przy bardzo niskim prądzie. Sugerowano także eksperymenty z kątem padania światła na okienko EPROM, co może poprawić efektywność kasowania. Przykłady z praktyki pokazują, że pomimo długiego czasu kasowania, zawartość EPROM może zostać usunięta, a problem może wynikać z niewłaściwego układu zasilania rtęciówki lub nieoptymalnego ustawienia elementów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA