logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak uruchomić auto na gazie OMVL sekwencyjnym przy awarii pompki paliwowej?

marcinszumilo 05 Lis 2009 23:17 14787 17
REKLAMA
  • #1 7221511
    marcinszumilo
    Poziom 9  
    Ocena: 5
    Witam

Czy ktos z Was ma moze zainstalowany gaz OMVLa sekwencyjny? Jak uruchomic samochod w przypadku awarii pompki paliwowej? Czy jest jakas mozliwosc zmuszenia sterownika do odpalenia na gazie?

Pozdrawiam

Marcin
  • REKLAMA
  • #2 7222153
    darek_wp
    Poziom 28  
    Ocena: 193
    Przy sekwencji nie ma takiej możliwości, półśrodkiem może być w przypadku ciepłego silnika podanie dawki paliwa do przepustnicy ale nie jest to czynność bezpieczna.
  • REKLAMA
  • #3 7222363
    marcinszumilo
    Poziom 9  
    Ocena: 5
    Dzieki za odpowiedz.

Jakie sa warunki przelaczenia sie na gaz? Wiem ze jest opoznienie czasowe oraz warunek temperatury. A jakby tak ustawic ten czas na miniumum powiedzmy 10 sekund oraz oszukac czujnik temperatury czy by to zadzialalo.
    Slyszalem rowniez ze przelaczenie sie na gaz moze byc uwarunkowane osiagnieciem 2000 obrotow ale w moim przypadku tak nie ma bo gaz sie przelacza na wolnych obrotach. Draze temat bo ostatnio padla mi pompa paliwa w srodku nocy przy tankowaniu prawie w szczerym polu. Wtedy jest spory problem a jakby awaryjnie udalo sie jakos odpalic samochod bezposrednio na gazie bylbym odrobine spokojniejszy na przyszlosc.

Pozdrawiam

Marcin
  • #4 7222662
    darek_wp
    Poziom 28  
    Podłączenie się kompem pod gaz umożliwia dokonanie regulacji temp i czasu jaki jest potrzebny do przełączenia instalacji na zasilanie gazem.
  • #5 7224737
    damianst220
    Poziom 11  
    Ocena: 9
    ja mam dream xxl sekwencja i u mnie moge odpalać na gazie tylko muszę przytrzymać guzik z przełacznika az przestanie migać dioda z gazu na załaczonym zapłonie to jest tak zwane awaryjne odpalanie.
  • #6 7225102
    michalziolo1
    Poziom 15  
    Ocena: 16
    darek_wp napisał:
    przy sekwencji nie ma takiej możliwości, półśrodkiem może być w przypadku ciepłego silnika podanie dawki paliwa do przepustnicy ale nie jest to czynność bezpieczna

nie wiesz nie pisz

w jednej inst trzeba włączyć zapłon i ileś tam trzymać guzik i w innych trzymać jeszcze przed włączenie zapłonu potem włączać (każdą sekwencje idzie włączyć z kabiny oprócz paru sterowników brc w których to blokują)
  • #7 7226070
    darek_wp
    Poziom 28  
    Michalziolo1 - dziękuję za miłą i fachową poradę :please: przesłaną na PW, maile zachowam na przyszłość aby nie zapomnieć.

Wracając do problemu z postu sam jestem również użytkownikiem sekwencji OMVL w konfiguracji: sterownik Dream XXI, parownik AT09, listwa REG OMVL DREAM XXI N-D i wiem bo już nieraz szukałem, czytałem instrukcje i rozmawiałem z ludźmi montującymi te instalacje, że nie ma w niej możliwości przełączenia i uruchomienia silnika wyłącznie na LPG - i to co napisałem poparte jest moim własnym doświadczeniem z instalacją którą użytkuję.

Jeśli Kolega michalziolo1 posiada informacje jak to zrobić to prosze podzielić sie z nami tą wiedzą (po to przecież jest forum) ale nie ogólnie "może przycisnąć a może przytrzymać" tylko konkretnie co zrobić - sam chętnie skorzystam z takiej wiedzy i autor tematu jak zakładam również.
  • #8 7228126
    mirben
    Poziom 22  
    Ocena: 43
    darek_wp napisał:
    michalziolo1 - i to co napisałem poparte jest moim własnym doświadczeniem z instalacją którą użytkuję
    a jeśli Kolega michalziolo1 posiada informacje jak to zrobić to prosze podzielić sie z nami tą wiedzą (po to przecież jest forum) ale nie ogólnie "może przycisnąć a może przytrzymać" tylko konkretnie co zrobić - sam chętnie skorzystam z takiej wiedzy i autor tematu jak zakładam również
    Rozumiem, że robiłeś próby z przytrzymaniem przycisku i twoja instalacja nie reaguje?
  • REKLAMA
  • #9 7228544
    michalziolo1
    Poziom 15  
    Ocena: 16
    za ironiczną odpowiedź foch wiedze zatrzymam darek wirtualna polska tego nie ma w konfiguracji
  • #10 7229468
    darek_wp
    Poziom 28  
    Mirben - dokładnie tak jak napisałem - robiłem różne próby,moja instalacja w konf podanej wcześniej nie reaguje na przyciskanie czy przytrzymywanie przełącznika LPG/Pb ani przed ani po włączeniu stacyjki, pytałem również gazowników, którzy montują te instalacje i nie ma w niej opcji awaryjnego włączania LPG (co w sumie biorąc pod uwagę sposób działania instalacji sekwencyjnej za bardzo mnie nie zdziwiło).
  • #11 7239669
    jackpotek777
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    W tej instalacji jest awaryjny rozruch.

Sprawdź centralkę - czy świeci się na niej dioda. Jeżeli nie, przekręć kluczyk aby zakręcił silnikiem i dał prąd na listwę wtryskiwaczy co spowoduje, że dioda na centralce zacznie migać. Czasem dopiero zakręcenie daje zasilenie listwy - w takim przypadku sam zapłon nie wystarczy. Jeżeli się świeci naciśnij przycisk i trzymaj kilka sekund bez puszczania. Gdy przestanie migać i zaświeci sie na stałe - zakręć silnikiem i masz uruchomiony silnik na gazie.

Nie zadziała jeżeli:
    a) nie świeci się dioda (nie mruga), albo prąd z listwy zniknie szybciej niż awaryjna sekwencja rozruchowa zostanie wykonana
    b) przekręcisz kluczyk powrotnie wyłączając zapłon
    c) źle trzymasz :D
  • #12 7597061
    tadzx
    Poziom 2  
    mam sekwencje nie dawno założoną i doszedłem ,że po przekręceniu kluczyka na zapłon centralka od gazu jest jak zwykle w gotowości tz. miga kontrolka od gazu , naciskając przycisk krótko gasną wszystkie kontrolki i wtedy auto jest przełączone tylko na benzyne , naciskając ponownie i przytrzymując przez około 10 s. przełącza się tylko na gaz zapalają się kontrolka od pracy na gazie i poziom gazu w zbiorniku,zapalamy go wtedy bezpośrednio na gazie.Podczas trzymania przycisku 10 s. towarzyszy mu przerywany sygnał dźwiękowy poczym słychać załanczający się zawór gazu. Po zgaszeniu motoru lub wyłączeniu zapłonu wszystko wraca do poprzednich ustawień. POWODZENIA
  • REKLAMA
  • #13 7606344
    tomo244
    Poziom 10  
    też mam instalacje OMVL dreem XXI.tez mam możliwość odpalenia awaryjnego . przekręcam kluczyk, zapalają się lampki na centralce, przytrzymuję około 10 sek. zapala się na stałe lampka od gazu i wtedy zapalam auto na gazie. z tego co wiem to zależy (chyba) od wgranego softu w kompa gazowego. z osobistych doświadczeń zauważyłem ze jest to jednak możliwe tylko przy dodatnich temperaturach . w mróz nie próbowałem ale pewnie by nie odpalił ze względu na minusową temperaturę reduktora .
  • #14 8494794
    GREG0R111
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    W najnowszej wersji oprogramowania omvl 6.0 jest opcja startu na gazie przy gorącym silniku.
  • #15 8497662
    Jacejek
    Poziom 14  
    A w starszym DREAM-ie XXI (bez N i z mechanicznym przełącznikiem gaz-benzyna) odpala się na gazie przełączając dwa razy gaz-benzyna przy włączonym kluczyku. I po rozruchu słychać jak łapie elektrozawór i odpala na gazie.
  • #16 8499782
    gregor0819
    Poziom 18  
    Ocena: 86
    aktualizacia softu do wersji 30 umozliwia start z gazu(maly przelacznik),wersja 6 programu nie rozwiazuje problemu bo to zalezy od sterownika,owszem jest opcia ale nie jest widoczna
  • #17 13091612
    stivix
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    U mnie odpalam na gazie awaryjnie tak:
    Podczas włączenia rozrusznika wciskam przycisk na 3-5 sekund i samochód odpala awaryjnie na gazie (nawet przy minusowych temperaturach).
  • #18 15230124
    sq9uu
    Poziom 10  
    Ocena: 8
    Ja w moim golfie 3 mam starego typu instalację gazową ponad rok temu zepsuło się coś z benzyną ,pompa chodzi podaje paliwo ale albo wtryskiwacz jednopunktowy lub komputer nawalił mniejsza o to auto odpala już ponad rok tylko z gazu czy to zima czy lato ,mróz -20 i auto odpala z gazu nie powiem przy takim mrozie potrafi się zachyłknąć i zgaśnie to odpale drugi raz pochodzi z 2 min na postoju i ruszam autem wiadomo przy mrozie -20 tak zimny odparownik może nie skutecznie zamieniać gaz płynny w lotny wiec szału nie ma auto prowadze przez kika minut leniwie i jak ciut złapie temperatury to już normalnie się jedzie jeszcze nie miałem przypadku by zamarzł odparownik przy jezdzie nawet zaraz po odpaleniu i ruszeniu autem w mroźne dni , wiec chyba stara instalacja gazowa ma też swoje plusy he he a auto jeździ na gazie już 15 rok i przejechało na gazie ok 200 tyś km i tylko raz były w między czasie zmieniane bebechy w odparowniku na nowe u gazownika bo ze starości zaczeło już coś klękać w odparowniku a koszt to coś koło 200 zł razem z wymianą i regulacją .

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy możliwości uruchomienia samochodu wyposażonego w sekwencyjną instalację gazową OMVL w przypadku awarii pompki paliwowej. W instalacjach sekwencyjnych OMVL, zwłaszcza z użyciem sterownika Dream XXI i parownika AT09, standardowo nie ma opcji uruchomienia silnika wyłącznie na LPG bez zasilania benzyną. Jednak niektóre wersje oprogramowania i konfiguracje pozwalają na awaryjne odpalenie na gazie poprzez przytrzymanie przycisku przełącznika LPG przez około 10 sekund po włączeniu zapłonu, co powoduje stałe świecenie kontrolki gazu i aktywację elektrozaworu. Warunkiem skutecznego startu na gazie jest m.in. odpowiednia temperatura silnika i reduktora, a także poprawne zasilanie listwy wtryskiwaczy. Nowsze wersje oprogramowania OMVL (np. wersja 6.0 i wyższe) wprowadzają opcję startu na gazie przy gorącym silniku. W starszych modelach, np. Dream XXI bez listwy N-D, awaryjne uruchomienie na gazie może wymagać specyficznego sposobu przełączania. W praktyce użytkownicy potwierdzają, że awaryjne odpalenie na gazie jest możliwe, choć zależy od wersji sterownika, oprogramowania i warunków temperaturowych. W przypadku awarii pompki paliwowej uruchomienie bezpośrednio na gazie może być realizowane przez odpowiednią procedurę przytrzymania przycisku, jednak nie jest to standardowa funkcja wszystkich instalacji OMVL sekwencyjnych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA