logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

uchwyt tomtom go 910 - jak rozkręcić i naprawić

ozetec 06 Lis 2009 10:57 10615 9
REKLAMA
  • #1 7222412
    ozetec
    Poziom 11  
    Ocena: 16
    Witam, pytanie może i głupie ale sytuacja mnie do tego zmusza:) żona urwała przyssawkę od uchwytu, żeby zajrzeć do środka trzeba uchwyt rozkręcić, z częścią gdzie jest gniazdo - nie ma problemu - torxy, problem jest z dostaniem się do części gdzie jest przyssawka i pokrętło ją mocujące, widzę w "kulce" jakąś śrubkę, zakończoną gwintem, jest trochę głęboko i nie mam zielonego pojęcia jak można ją wykręcić?
    chyba że tą część rozbiera się na części pierwsze w inny sposób?

miejsce gdzie znajduje się śrubka zaznaczyłem czerwoną kropką

dziekuje serdecznie za jakąkolwiek pomoc
    a może jeszcze ktoś zna jakiś sprawdzony sposób na naprawę wyrwanej przyssawki?
  • REKLAMA
  • #2 7222801
    Freddy
    Poziom 43  
    Ocena: 2809
    Czerwonej kropki za chole.... nie widzę, może juz nie te oczy :P
    Przyssawki nie da się pokleić ! Niestety trzeba kupić nową, a to koszto około 100zł.
  • #3 7223278
    ozetec
    Poziom 11  
    Freddy napisał:
    Czerwonej kropki za chole.... nie widzę, może juz nie te oczy :P
    Przyssawki nie da się pokleić ! Niestety trzeba kupić nową, a to koszto około 100zł.

Hmm, czyli kiszka, kropka to kółeczko czerwone na kulce.
    Nie rozumiem tylko jak na ebay w UK ktoś sprzedaje za 12 funtow naprawe urwanej przyssawki, chętnie bym skorzystał, ale do Polski nie wysyłają. Zapewne mieli uszkodzone gniazda w uchwytach i teraz wymieniaja przyssawki, które były sprawne.
    Tak czy siak dalej nie wiem jak sie dostać do wnętrza uchwytu, później dodam foto co juz rozkręciłem.
  • REKLAMA
  • #4 7223294
    Freddy
    Poziom 43  
    12 funtów za naprawę, to za 120 zł można już kupić uchwyt używany
  • #5 7224729
    ozetec
    Poziom 11  
    Freddy napisał:
    12 funtów za naprawę, to za 120 zł można już kupić uchwyt używany

No tak, a to już ponad połowę więcej. Zresztą z używanymi rzeczami różnie bywa...
  • REKLAMA
  • #6 7225017
    Freddy
    Poziom 43  
    Ponad połowę, a nie liczysz kosztów wysyłki do Polski, pewnie drugie 12 funtów, co przestaje już być opłacalne.
    Zgadza się, tylko, że ta naprawa na tym polega, że wkłada się przyssawkę z uszkodzonych uchwytów.
  • REKLAMA
  • #7 7335872
    Ost
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Po wielu trudach udało mi się rozebrać to "cudo". Cała robota polega na wysunięciu bolca trzymającego przyssawkę, oczywiście po wcześniejszym otwarciu osłonki maskującej.
  • #8 7336213
    Freddy
    Poziom 43  
    No i co w związku z tym ?
  • #9 7338101
    Ost
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Co za stwierdzenie, o ile forumowicz między innymi zadał pytanie "uchwyt tomtom go 910 - jak rozkręcić" to w tej części na nie odpowiedziałem.Nie interesuje mnie co dalej zrobi z uszkodzonym detalem, inwencja należy do niego.
  • #10 7338436
    Freddy
    Poziom 43  
    Po pierwsze forumowicz zadał pytanie miesiąc temu.
    Po drugie zadał je w związku z urwaniem przyssawki.
    Po trzecie dostał odpowiedź, że przyssawki nie da się naprawić i nie był dalej zainteresowany metodami rozebrania.
    Po piąte, metoda rozebrania tego uchwytu była już podana na forum.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemu z rozkręceniem uchwytu do nawigacji TomTom GO 910 w celu naprawy urwanej przyssawki. Przyssawka jest elementem mocowanym do uchwytu za pomocą bolca i pokrętła, a dostęp do niej wymaga rozebrania "kulki" uchwytu. Wskazano, że przyssawki nie da się skutecznie skleić i konieczna jest wymiana na nową, której koszt wynosi około 100 zł. Alternatywnie na rynku dostępne są uszkodzone uchwyty z wymiennymi przyssawkami, jednak ich zakup i wysyłka do Polski są kosztowne i często nieopłacalne. Użytkownikowi udało się rozebrać uchwyt poprzez wysunięcie bolca trzymającego przyssawkę po zdjęciu osłonki maskującej, co potwierdza, że rozbiórka jest możliwa, ale naprawa przyssawki nie jest praktyczna. Metoda rozkręcenia uchwytu była już wcześniej opisana na forum.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA