logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Samsung LE37B650 - brak polskich serwisów po aktualizacji firmware 2005.0

azuko 06 Lis 2009 11:17 18638 33
REKLAMA
  • #1 7222464
    azuko
    Poziom 2  
    Mam pytanie czy po zmianie firmware na (ver.T-CHL7DEUC-2005.0) (nadmieniam, że jest to już kolejna wgrana wersja po 2004.0) macie dostęp do Internet@TV po polsku z serwisami np. Gazeta.pl, Wyborcza.pl, Sport.pl, a także z serwisów rozrywkowych i lokalnych należących do grupy Gazeta.pl. a jak nie to może ktoś wie jak to uruchomić??? Proszę o porady.
  • REKLAMA
  • #2 7257300
    joozefx
    Poziom 1  
    Mam ten sam problem. Nie udało mi się ani razu uruchomić żadnych Widgets po polsku. Może komuś się to udało i podzieli się tom wiedzą na forum.
    Nie mogę też wybrać języka polskiego, ani innego, bo niem mam takiego wyboru.
  • #3 7298316
    azuko
    Poziom 2  
    Musiałem poszukać na innych forach i znalazłem. W ustawieniach TV ustawić Kraj na INNE. Następnie trzeba zrobić reset oprogramowania. W tym celu należy wcisnąć na pilocie TV "EXIT" i przytrzymać ok. 10-20 s. następnie należy ponownie zainstalować oprogramowanie Widgets. Instaluje się wszystko po Polsku, sprawdzone, działa.
  • #4 7334113
    rtl_tomaszot
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    co jeśli mam taki telewizor i mieszkam a Anglii, czy jest jakiś sposób żeby zainstalować polskie TV WIDGETS np.: gazeta.pl

kiedy zrobiłem to co azuko napisał, ponownie zainstalowały się widgety angilelskie.
  • REKLAMA
  • #5 7445458
    maciej222
    Poziom 2  
    kolego azuko prubowałem jak pisałeś ale nie mam języka "inne" - jest cały zestaw języków ale konkretnych krajów.
  • #6 7536883
    marcink79
    Poziom 14  
    Ocena: 64
    Witam , panowie mam ten sam problem z polską wersją , zmieniłem oprogramowanie i nie mam tak jak azuko przeglądarki po polsku a reset tv nic nie dało , są może inne sposoby , chyba że coś źle robie ???

Dodano po 6 [minuty]:

maciej222 klikasz menu
    potem strzałkami do góry ustawiasz sie na na obrazek satelity czyli Kraj i tam wybierasz inne zarazem ustawiasz inne
  • REKLAMA
  • #7 7540121
    marcink79
    Poziom 14  
    Dobra wszystko zrobione , tak jak azuko pisze , ale nie trzeba na nowo wgrywac frimware do tv
    dzieki za pomoc
  • #8 7571815
    maciej222
    Poziom 2  
    a mam jeszcze pytanie czy zmieniając kraj na inne utrace wszystkie ustawienia kanałów, nazw itp ? bo wyskakuje mi komunikat że wszystkie wcześniejsze ustawienia zostaną utracone. A jeśli tak to może da się je jakoś skopiować - bo to pół dnia żeby poustawiać wszystko jak było.
  • #9 7574595
    marcink79
    Poziom 14  
    Kolego , tak tracisz pamięc kanałów, a czy mozna to gdzies zapisac to tego jeszcze nawet ja nie wiem
  • #10 7700254
    dzidek60
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Witam
    Azuko tez chcialem zmienic na jezyk polski ale nie moge wejsc na kraj funkcja niedostepna _sory za pisownie ale cos y klawiaturą się stalo ze nie pisze polskich znakow
  • #11 7700346
    marcink79
    Poziom 14  
    dzidek przestaw w menu w tv kraje na inne czyli menu potem schodzisz na na wizerunek satelity ustaw tam kraj inny i reset i bedziesz miał po polsku , wszystko sie zresetuje , nie ustawisz polskiego w menu internetu inaczej

reset to :TV "EXIT" i przytrzymać ok. 10-20 s. ale najpierw ustawic kraj na inne i wtedy reset
  • #12 7700581
    dzidek60
    Poziom 12  
    Marcinkuna jest tylko jeden problem nie mogę wejść na ten chol...ny znaczek satelity abym mógł zmienić na inne u mnie funkcja na tej ikonce jest niedostępna a gdy robię reset to nic się nie dzieje
  • #13 7700608
    marcink79
    Poziom 14  
    hmm , dla pewnosci spróbuj jeszcze raz guzik tv i exit razem przytrzymaj do 20 sek powinno sie resetowac
  • #14 7700630
    dzidek60
    Poziom 12  
    próbowałem nawet ponad 0,5 minuty i nic nawet dioda nie mruga
  • #15 7700668
    marcink79
    Poziom 14  
    jak mozesz spróbuj wgrac przez usb oprogramowanie na nowo niech zaktualizuje , masz tam w menu aktualizacja ale włóż najpierw pendrive z oprogramowaniem , jak go bedziesz miał na pendrive to najpierw go w nim rozpakuj a potem podłącz do tv w usb i zrób aktualizacje

a reset spróbuje może najpierw tak : tv potem exit i trzymaj oba do 20 sek
  • #16 7700707
    dzidek60
    Poziom 12  
    ale na pendrive nie mam oprogramowania nikt mi nie dał w sklepie aktualizację oprogramowania mam z datą 2009-07-17_002003
  • #17 7702795
    marcink79
    Poziom 14  
    Jeśli nie dostałeś , to kup sobie 1gb wystarczy pendrive ze strony producenta sciągnij aktualizacje na pena i tam go rozpakuj i wtedy po rozpakowaniu włoz pena do tv w usb , jezeli nie rozpakujesz wczesniej aktualizacji na pena telewizor nie bedzie widział aktualizacji czyli:
    1.kup pena ,2 sciagnij aktualizaje 3,rozpakuj aktualizacje w penie 4. włóż pena do usb tv i w menu przejdz do aktualizacja oprogramowania wybierz przez usb
  • #18 7703052
    dzidek60
    Poziom 12  
    witam marcinkuna dzięki za takie zaangażowanie się w moją sprawę i pomoc pendra mam tylko jak byś mógł mi podać stronkę z aktualizacją do mojego tv to byłbym bardzo wdzięczny ,choć i tak bardzo dużo mi pomogłeś.jeszcze raz wielkie dzięki mój tv to samsung LE37B651T3W ostatnia aktualizacja to 17-07-2009
    pozdrawiam jurek
    wiesz latka już nie te a nie chcę czegoś spi....yć
  • #20 7703507
    dzidek60
    Poziom 12  
    kraj już ustawiłem na "inne"okazało się że w to menu można wejść wyłącznie na połączeniu analogowym a ja wchodziłem na HDMI i przez to nie miałem dostępu lecz zresetować i tak nie mogę doczytałem że poprzez włączenie menu serwisowego też robi się niby reset tak też zrobiłem lecz gdy zaczynam ustawiać inter polskiego i tak nie ma, spróbuję z tą aktualizacją i zobaczymy
  • #21 7703561
    marcink79
    Poziom 14  
    jak robisz reset i masz juz ustawione kraje na inne cyfrowe i analogowe to internet sam powinien sie przestawic na polski ty nigdzie nie ustawiasz polskiego bo nie ma takiej opcji by najmniej ja tak mam
  • REKLAMA
  • #22 7703639
    dzidek60
    Poziom 12  
    gdy włączam inter ukazuje się ramka powitalna następnie wciskam "Let's get started" i ukazuje się następna ramka już z 13 krajami oczywiście z wyjątkiem polskiego i automatycznie ustawia się na 1-wszy czyli CANADA no ale to chyba na tym języku nie będzie polskich parametrów.
  • #23 7703665
    marcink79
    Poziom 14  
    i nie bedziesz miał polskiego tam tam nic nie zrobisz , musisz dojsc do resetu telewizora nie ma innego wyjscia
    kraje ustawic na inne i reset jak juz wczesniej pisałem i wtedy automatycznie przestawi sie internet na polski sam manualnie tego nie zrobisz nie ma takiej opcji tylko reset tv ci pomoze
  • #24 7703690
    dzidek60
    Poziom 12  
    wiesz co chyba go za chwilę wywalę przez okno , za chol...rę nie mogę zrobić tego resetu ...wciskam TV guzik z prostokątem wraz z EXIT trójkąt w prawym dolnym rogu nad niebieskim i nic.....trzymałem tak ponad półl minuty i nic się nie działo. sam już nie wiem co robię źle teraz ustawiłem na CANADZIE i owszem wszystko jest lecz wiadomości z canady
  • #25 7703733
    marcink79
    Poziom 14  
    he poczekaj no bo coś mi nawet reset nie wchodzi , zaraz coś pomyśle
  • #26 7703745
    dzidek60
    Poziom 12  
    tylko teraz swojego czasami nie poprzestawiaj, bo obaj będziemy się wkurzać hihi
  • #27 7703779
    marcink79
    Poziom 14  
    Dobra już mam wystarczy przyczymać tylko exit diode będzie mrugac i poczekaj pojawi sie komunikat zaznacza ok ale jak zrobisz reset tracisz wszystkie ustawienia programowe
  • #28 7703794
    dzidek60
    Poziom 12  
    coś się dzieje

Dodano po 1 [godziny]:

nooo marcinkuna należy Ci się wieeelkie piwo za tą pomoc jest wszystko jak należy po polsku....WIELKIE DZIĘKI oby więcej takich użytkowników internetu było jak TY jeszcze raz dzięki pozdrawiam jurek
  • #29 7719266
    dzidek60
    Poziom 12  
    no i długo się nie nacieszyłem bo od dwóch dni internetu brak w moim tv jakieś zakłócenia w sieci "ciekawe" z jakiej przyczyny i czy tylko u mnie?
  • #30 7723735
    rross82
    Poziom 1  
    Witam,

U mnie po restarcie ustawień również brak połączenia: "Połączenie nie powiodło się na skutek zakłóceń w sieci". Co się dzieje?

Podsumowanie tematu

✨ Po aktualizacji firmware do wersji 2005.0 w telewizorach Samsung LE37B650 i LE37B651T3W użytkownicy zgłaszają brak dostępu do polskich serwisów Internet@TV, takich jak Gazeta.pl, Wyborcza.pl czy Sport.pl. Problem wynika z braku opcji wyboru języka polskiego i kraju Polski w ustawieniach telewizora. Rozwiązaniem jest zmiana ustawienia kraju na "INNE" w menu (ikona satelity), a następnie wykonanie resetu oprogramowania poprzez przytrzymanie przycisków TV i EXIT na pilocie przez około 10-20 sekund. Po tym zabiegu następuje automatyczna instalacja polskich widgetów i interfejsu. Reset powoduje utratę wszystkich ustawień kanałów i nazw, które obecnie nie da się zapisać ani skopiować. W niektórych przypadkach dostęp do menu zmiany kraju jest możliwy tylko przy połączeniu analogowym, a nie HDMI. Aktualizację firmware można wykonać przez USB, pobierając i rozpakowując pliki ze strony producenta na pendrive sformatowany w FAT. Po restarcie ustawień zdarzały się problemy z połączeniem internetowym, które według użytkowników miały być tymczasowe i rozwiązane po pewnym czasie. Dodatkowo znaleziono sposób na eksport i import ustawień kanałów przez USB za pomocą specjalnego menu serwisowego aktywowanego kombinacją przycisków VOL- i ENTER.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA